Липсват продукти в количката.

Общо:

18 места подходящи за разходка с деца в Рила планина (част 2)


Любопитно

Рила планина е изключително разнообразна и за щастие на семействата с деца има много подходящи места за разходка.

Изброените маршрути са без технически трудни участъци или опасни преминавания. Всички са до 2 часа в посока с нормално темпо без почивките (с изключение на Седемте Рилски езера). Ако сте с по-големи деца, които няма да носите в раничка, е важно да се съобразите с техните възможности и темпо.

Ако сте пропуснали да прочетете част първа: 18 места подходящи за разходка с деца в Рила планина (част 1)

10. Хижа Мечит

От село Говедарци тръгнете с колата в посока ски писта Говедарци. Ще видите леко ушерение за паркиране. От тук има два варианта, като за предпочитане е първия, защото изкачването по стръмната писта не е подходящо за деца.

  1. Да тръгнете по широкия коларски път, което ще ви удължи разходката или
  2. Да тръгнете по преките и стръмни пътеки до хижа „Мечит“

До хижа „Мечит“ води широк, по-полегат път. Маршрутът до хижата е в гора, по пътя освен на хижата няма вода. Хижата има две сгради – нова и стара, като в новата се намира ресторанта. Работи целогодишно, но винаги съветваме да звъннете предварително дали в деня на посещението ви ще има хижар.


⏱️Времетраене: 1 час и 30 минути (без деца)
💡 Съвет: Случва се по широкия път да минават с висока скорост мотори или високопроходими автомобили. Бъдете внимателни и се ослушвайте.
🥾 Разстояние: 4.3 км в посока
↗️ Денивилация: 486 м

11. Водопад Горица

Овчарченският водопад “Горица” е най-високият водопад на река Горица. Един от най-лесно достъпните водопади в Рила, но изключително красив и впечатляващ.

Водите му се спускат към река Горица от 39 м височина, а до него се стига по едноименната екопътека.

⁣Разходката до него е много кратка и приятна. Стига се за около 15 минути от паркинга.

В края на пътеката се намира малка площадка с пейка, където може да се насладите на гледката и да послушате шума от падащите води. До самия водопад не може да се стигне, защото е вододайна зона на района.⁣

⏱️Времетраене: 15 минути (без деца)
💡 Съвет: През пролетта водопадът е най-пълноводен.
🥾 Разстояние: 441 м в посока
↗️ Денивилация: 98 м

12. Яврова поляна

Яворова поляна се намира в близост до ЦПШ Мальовица. Мястото е широка поляна с беседка. Върви се предимно в гора и наблизо минава и реката. Подходящо е за разходка с деца. ☀️
Там е и пресечната точка на няколко маршрута, единия от които е към долината на Урдина река към Урдините езера. Другият маршрут е към хижа Вада.
До Яворова поляна се стига за около 50 минути като се върви по широк черен път. Изходната точка се намира малко преди ЦПШ Мальовица като в google може да го намерите като “Екопътека Приятели на растенията”. Има и кратка пътека, която се намира на около 200 метра преди паркинга на ЦПШ Мальовица. Вдясно ще видите табела и маркировка към хижа Вада. Тази пътека е малко по-стръмна и се включва в черния път.

⏱️ Времетраене: 50 минути (без деца)
💡 Съвет: Вземете си храна и си направете пикник на мястото.
🥾 Разстояние: 2.9 km в посока
↗️ Денивилация: 176 м

13. Кирилова поляна

Кирилова поляна е едно от многото красиви кътчета в Рила. Намира се в западната част на планината, на около 7.5 км след Рилския манастир. От поляната може да се насладите на страхотни гледки към върховете Двуглав, Иглата, Злия зъб, Купените и Ловница. Тук може да си направите пикник с децата и да се наслаждавате на красивите гледки.

💡 Съвет: През уикендите се събират много хора и понякога става неприятно.
🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

14. Хижа Чакър Войвода

Маршрутът до хижа “Чакър Войвода” е подходящ за лека и приятна разходка в борова гора по широк път. Пътеката за хижата тръгва от к.к. Боровец – хотел “Олимп”. Ако сте деца ви препоръчваме да се качите с лифт Ситняково до горната станция. От лифта тръгнете по лявата пътека, която влиза в гората, към хижа „Чакър войвода“ (ще видите табелките). След 10-на минути ще излезете на дворец „Ситняково“ и ще се включите в главната пътека, която идва от Боровец. От тук тръгнете надясно към хижа „Чакър войвода“. Пътеката е широка и няма как да се загубите. Маркировката, която трябва да се следва е червена. На няколко места се откриват красиви гледки.

⏱️Времетраене: 1 час и 10 минути в посока (без деца) от горна станция на лифта
💡 Съвет: На около 10 минути от хижата(посока хижа Марица) се намира Саръгьолската поляна и се откриват красиви гледки към Рилските върхове.
🥾 Разстояние: 3,6 км в посока
↗️ Денивилация: 261 м

15. Бистришки водопад

Бистришкия водопад се намира в Западна Рила, в близост до град Дупница.

Изходна точка е югоизточния край на село Бистрица. Преди началото на пътеката има широк паркинг, където може да спрете. След като тръгнете по пътеката тя се разделя на две – на дясно е по-стръмно и кратко, а в ляво се върви през черен коларски път, като изкачването е по-леко.

Върви се предимно в гора, но има и открити места, затова ви препоръчваме да си носите слънцезащитни продукти и слънчеви очила. По пътя има панорамни гледки към село Бистрица и град Дупница. На две места има и чешмички, от където може да си напълните вода.

⏱️Времетраене: 2 часа (без деца)
💡 Съвет: Маршрутът не е труден, но е дълъг като километри, затова преценете дали е подходящ за вашето дете.
🥾 Разстояние: 4,9 км в посока
↗️ Денивилация: 625 м

16. Хижа Вада

Хижа Вада се намира в Западна Рила. За да стигнете до нея тръгнете от село Говедарци с колата посока ЦПШ Мальовица. На един от завоите ще видите разклонение и табела към хижа Вада. Точно срещу разклонението се намира База Гюлечица – Министерство на Финанси. От тук имате два варианта – ако искате да си направите по-дълга разходка може да оставите колите и да тръгнете пеша по пътя покрай река Черни Искър. Ако искате просто да стигнете хижата продължете с автомобила до нея. В хижата готвят много вкусно и имат разнообразно меню.

⏱️Времетраене: 1 час (без деца)
💡 Съвет: Ако тръгнете пеша до хижата внимавайте защото от време на време минават автомобили.
🥾 Разстояние: 4.1 км в посока
↗️ Денивилация: 275 м
🚗 Стига се с автомобил по стар асфалтиран път с много дупки

17. Хижа Гургулица

Хижата се намира в източната част на Рила. Изходна точка е Терма Костенец или Костенския водопад. До хижата се стига за около 10-15 минути с кола.
Хижата е разположена в борова гора, а покрай нея има много беседки и пейки за отдих. 🌲Имайте предвид, въпреки че не е много отдалечена, в района няма обхват. Хижарите са гостоприемни и отзивчиви.

💡 Съвет: Преди да посетите хижата обадете се, зад а проверите дали работи.
🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

18. Водопад Скаловитец

От хижа Гургулица тръгнете в ляво покрай сградата и продължете по пътеката. Ще стигнете до бариера – поемете на дясно и пред вас ще се открие огромна поляна. Подминавате поляната и продължавате по горската пътечка, която лека полека се спуска надолу. През целия маршрут има стрелки към водопада. На едно място има и изградена пейка за почивка.

⏱️ Времетраене: 40 минути (без деца)
💡 Съвет: Вземете си нещо за хапване и си починете на беседката до водопада.
🥾 Разстояние: 2 км в посока
↗️ Денивилация: 203 м

БОНУС МЯСТО:

19. Костенски водопад

В североизточната  част на планината, на няколко километра от село Костенец се намира Костенския водопад. Водопадът се намира на река Чавча. Разходката до него е подходяща за деца, възрастни и кучета, защото се намира само на няколко метра от паркинга.

💡 Съвет: Ако имате достатъчно време може да съчетаете с посещение на хижа Гургулица и водопад Скаловитец.
🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One comment

  1. Прекрасна статия – 3 дни търся нещо подходящо за разходка с децата и се радвам, че попаднах на сайта Ви. Всички публикуват екстремни маршрути, трудни за начинаещи, за мен даже и страшни. Дерзайте, много добре описано, обяснено и полезно ми беше всичко, което намерих като информация. Благодаря! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec