Екопътека „Бяла река“

Екопътека Бяла Река е една от най-красивите в Стара планина.
Asset 7

изходна точка

Калоферски манастир

Asset 5

денивелация положителна

-

Asset 4

денивелация отрицателна

-

Asset 6

трудност

1/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час и 20 мин

Asset 3

дължина и тип маршрут

-

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 

Калоферският мъжки манастир „Рождество Богородично“ – 6 км от гр. Калофер

Пеша:

Обиколка на екопътека „Бяла река“ – 1 час и 20 мин кръгов

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Екопътека Бяла река

От град Калофер поемаме по пътя за калоферският мъжки манастир „Рождество Богородично“. Пътят е черен, но е проходим и за по-ниски коли. Стигайки до Манастира ако видите, че има спрели коли гледайте да намерите място, където да паркирате, защото по-надолу сигурно всичко ще бъде вече заето.
Оставяйки колите пред манастира или на паркинга малко по-надолу стигаме до табелата на Национален парк „Централен Балкан“. Тръгваме след бариерата на ляво и се спускаме леко към реката. В дясно има мостче, което води до приятна беседка. Подминавате го и скоро излизате пред арката на Екопътека Бяла Река. Маршрутът е кръгов и описва нещо като осморка.

Минавате арката и продължавате на дясно по пътеката, следва леко изкачване докато не стигнете първото мостче, което пресича реката.

Оттук нататък следват няколко последователни мостчета. Минава се през така наречения Син вир, където водата е толкова кристална и чиста. На няколко места по пътеката ще видите информационни табла с интересни факти за растенията и животните в района.

След като няколко пъти прекосите реката ще стигнете до средата на екопътеката, където се събират трите пътя. Оттук ще излезете към едно от големите мостчета и ще започне най-тежкото изкачване от маршрута. Ако сте с малки деца може би ще се наложи да им помогнете с изкачването по следващите стълбички.

Пътеката продължава като се стига до крайната точка – голяма беседка край реката. Лятото е много приятно за почивка. Не забравяйте да видите кой е най-големият хищник на информационното табло.

След почивката се изкачвате нагоре по стълбите. Надясно има място с пейка и гледка, а наляво е пътеката към началото на екопътеката.

Този път не минавате през реката, а вървите отгоре и острани на мостчетата. Не се притеснявайте, няма как да се изгубите по пътя наобратно (освен ако не се отклоните от пътеката).

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: