Караджов Камък

Караджов камък се свързва и с революционери, борили се срещу османската власт. Под скалния феномен има малка пещера, в която според легендата се е криел Караджа войвода.
Asset 7

изходна точка

Кръстова гора

Asset 5

денивелация положителна

261 м

Asset 4

денивелация отрицателна

215 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час и 20 мин в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

3.6 км. в посока

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 

Кръстова гора

Пеша:

Кръстова гора – Караджов камък – 1 час и 20 мин

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Кръстова гора – Караджов камък

След като оставите колата на паркинга на Кръстова гора, тръгнете по асфалтовия път, в дясно от главния храм. След няколко метра в дясно има табела и черен път (зад пътните мантинели) към Очното аязмо, по който тръгвате. Следва спускане и табелка наляво за Айязмо „Очното“, а вие продължавате направо, където ви очаква леко изкачване. Пътеката е широка, на моменти има леки изкачвания, но нищо страшно и притеснително. Общата денивелация е 120 м.  След около 30 минути вървене ще стигнете поляна с ловджийско чакало. Тук има прекрасна гледка на изток към Белинташ и хотелските комплекси в близост до село Врата. Наоколо има много шипкови храсти, през есенните дни може да си наберете шипки.

 

Пътят продължава направо. Скоро влизате в красива букова гора. Есента в Родопите е приказка, красота за душата. Не след дълго в далечината ще видите няколко къщурки – това са ловни хижи. Подминавате ги и продължавате през гората.

Караджов камък се намира в района на резерват Кормисош, където са и най-големите популации на кафява мечка, вълк и благороден елен. 

В един момент ще стигнете до разклонение, където трябва да тръгнете надясно (има табелка) и след още няколко минути вървене ще стигнете скалния феномен Караджов камък.

Гледайки големия надвиснал камък „заклещен“ между две скали, имате усещането, че всеки един момент ще падне. То е само усещане – камъкът е тук от векове. Дотук беше лесната част. Изкачването отгоре на платото не е за всеки, особено ако имате страх от височини или не сте подходящо обути. Изкачването с деца бих казала, че е абсурдно. Процепът през който се минава е с височина 20 метра – местните го наричат Боаза. Слизането обратно е два пъти по-трудно. На самото място са сложени дървени стълбички, които не са много стабилни, както и метален парапет, който също е разхлабен. Последните метри се изкачват само благодарение на ниши (които са били издълбани от траките) – общо взето се минава на четири крака. Сами трябва да прецените дали можете да се изкачите на платото.

Когато се качите разбирате, че сте на скално платото. Пред вас се разкрива приказната красота на Родопа планина. В далечината на изток може да зърнете Белинташ, а на юг Стара планина.

Мястото е било светилище на древните траки. На много места в скалата са изсечени ями, които се смята, че са били с религиозно предназначение. Според една теория предназначението им е за жертвоприношение, според друга Другата теория, че в тях се е наливало ритуално вино в почит на бог Дионис.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: