Тевно езеро

Тевното езеро е най-голямото от 30-те езера в циркуса Белемето. Намира се на 2512 метра надморска височина. Разположено е в подножието на върховете Момин двор и Валявишки чукар.
Asset 7

изходна точка

Хижа „Гоце Делчев“

Asset 5

денивелация положителна

646 м

Asset 4

денивелация отрицателна

363 м

Asset 6

трудност

3/6 средно

Asset 8

времетраене

3 часа и 30 минути

Asset 3

дължина и тип маршрут

7.1 км в посока

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
хижа „Гоце Делчев“- 10 км от град Добринище

С лифт:
Хижа „Безбог“ – 30 минути

Пеша:
Хижа „Безбог“ – Попово езеро – 1 час и 20 минути
Попово езеро – Самодивски езера – 40 минути
Самодивски езера – Лява Краледворска порта – 1 час и 10 минути
Лява Краледворска порта – Тевно езеро – 20 минути

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Хижа „Безбог“ – Попово езеро
За да стигнете до популярното Попово езеро тръгнете от хижа „Безбог“. Следвайте зелено – жълтата маркировка. Заобиколете по десния бряг на Безбожкото езеро, като вдясно може да видите основите на старата хижа „Безбог“ – построена през 1960-та година.
Тя е била разрушена през 1971-ва година от лавина, която пада по улея от връх Безбог. За щастие няма пострадали. През следващата 1972-ра година започва строежа на новата хижа „Безбог“ вече на по-подходящо място, където се намира и до днес. Продължете направо към най-трудната част от прехода – така наречената „душевадка“. Това е стръмна пътека, която още в началото ще ви остави без дъх. Минете ли този участък останалата част от маршрута е песен.

Хижа „Безбог“

Пътеката за малко преминава сред клекове, след което пред вас се откриват невероятни гледки към връх Сиврия и връх Джангал.

Гледка към върховете Сиврия и Джангал
Връх Джангал

В далечината ще видите и целта за деня – Поповото езеро. След около 20-30 минути ще стигнете до разклон, от който трябва да продължите направо. Надясно пътеката води към върховете Полежан и Безбог. Следват леки спускания и изкачвания по маршрута, като около 10 минути преди да стигнете езерото ще се озовете на второто и последно разклонение. Надясно с жълта маркировка е пътеката към хижа „Демяница“, а наляво по зелената маркировка продължава пътеката, която трябва да следвате.

Попово езеро

Очаква ви един последен склон преди пред вас да се открие красивото Попово езеро. Не можете да го сбъркате. В средата му има малък остров покрит с клекове. Езерото е обградено от върховете Сиврия (2590 м, ляво), Джангал (2730 м, дясно), Джано (2668 м), които го пазят.

Попово езеро – Самодивски езера
Заобиколете Поповото езеро от десния му бряг по няколко по-стръмни скали за изкачване и слизане. Не е нищо опасно, но все пак бъдете внимателни. След скалистата пътека излизате на широка поляна и продължавате направо. Следва важно разклонение – надясно към Самодивските езера и заслон „Тевно езеро“, а направо към връх Джано. Следвайте синята маркировка и продължете надясно към заслона.

Долно Самодивско езеро

Оттук започва изкачване и набиране на височина. Първото езеро, на което ще излезете е най-долното Самодивско езеро. Тук е последното място, където може да си напълните вода.

Лява Краледворска порта в далечината

Самодивски езера – Лява Краледворска порта – Тевно езеро
Оттук нагоре следва само изкачване по скали и морени до Лява Краледворска порта. Тук няма нещо сложно и опасно в терена, но както всяко друго изкачване и това не е леко.

Лява Краледворска порта е седловина между два върха- Кралев двор и Момини двори. Последни усилия по сипея преди да изкачите портата и след това ще ви се открие завладяваща гледка към циркус Белемето с Тевно езеро и заслон „Тевно езеро“, което е и крайната цел.

Заслон „Тевно езеро“
Каменишки езера

От Тевно езеро може да се върнете към хижа „Безбог“ по обратния път или да продължите по няколко различни маршрута – към хижа „Беговица“, към хижа „Демяница“, към хижа „Вихрен“ или към заслон „Спано поле“.

Връх Каменица

Кои върхове може да изкачите?

• Връх Джангал – 1 час и 45 мин.
• Връх Каменица – 2 часа
• Връх Валявишки чукар – 40 мин.
• Връх Момини двори – 40 мин.

Полезна информация за заслон „Тевно езеро“ :

Заслон „Тевно езеро“ представлява двуетажна постройка. На първия етаж е столова, а на втория спално помещение с нарове. Има и нова част с няколко стаи с около по 8 места. Санитарните възли са външни.В заслона се предлага храна. Отворено е целогодишно, но има персонал само в периода май-ноември.

Телефон за връзка: 0886 397 268; 0884 663 635
В района няма обхват, затова ако не се свържете изпратете SMS.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: