Караджов камък – надвисналя камък „заклещен“ между две скали

Караджов камък се свързва и с революционери, борили се срещу османската власт. Под скалния феномен има малка пещера, в която според легендата се е криел Караджа войвода.
Asset 7

изходна точка

Кръстова гора

Asset 5

денивелация положителна

261 м

Asset 4

денивелация отрицателна

215 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час и 20 мин в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

3.6 км. в посока

За Караджов камък

  • Мястото е било светилище на древните траки.
  • На много места в скалата са изсечени ями, които се смята, че са били с религиозно предназначение.
  • Според една теория предназначението им е за жертвоприношение, според друга теория, че в тях се е наливало ритуално вино в почит на бог Дионис.

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
Кръстова гора

Пеша:
Кръстова гора – Караджов камък – 1 час и 20 минути

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Кръстова гора – Караджов камък
След като оставите колата на паркинга на Кръстова гора, тръгнете по асфалтовия път, в дясно от главния храм. След няколко метра в дясно има табела и черен път (зад пътните мантинели) към Очното аязмо, по който тръгвате. Следва спускане и табелка наляво за Айязмо „Очното“, а вие продължавате направо, където ви очаква леко изкачване. Пътеката е широка, на моменти има леки изкачвания, но нищо страшно и притеснително. Общата денивелация е 120 м.  След около 30 минути вървене ще стигнете поляна с ловджийско чакало. Тук има прекрасна гледка на изток към Белинташ и хотелските комплекси в близост до село Врата. Наоколо има много шипкови храсти, през есенните дни може да си наберете шипки.

 

Пътят продължава направо. Скоро влизате в красива букова гора. Есента в Родопите е приказка, красота за душата. Не след дълго в далечината ще видите няколко къщурки – това са ловни хижи. Подминавате ги и продължавате през гората.

Караджов камък се намира в района на резерват Кормисош, където са и най-големите популации на кафява мечка, вълк и благороден елен. 

В един момент ще стигнете до разклонение, където трябва да тръгнете надясно (има табелка) и след още няколко минути вървене ще стигнете скалния феномен Караджов камък.

Гледайки големия надвиснал камък „заклещен“ между две скали, имате усещането, че всеки един момент ще падне. То е само усещане – камъкът е тук от векове. Дотук беше лесната част. Изкачването отгоре на платото не е за всеки, особено ако имате страх от височини или не сте подходящо обути. Изкачването с деца бих казала, че е абсурдно. Процепът през който се минава е с височина 20 метра – местните го наричат Боаза. Слизането обратно е два пъти по-трудно. На самото място са сложени дървени стълбички, които не са много стабилни, както и метален парапет, който също е разхлабен. Последните метри се изкачват само благодарение на ниши (които са били издълбани от траките) – общо взето се минава на четири крака. Сами трябва да прецените дали можете да се изкачите на платото.

Когато се качите разбирате, че сте на скално платото. Пред вас се разкрива приказната красота на Родопа планина. В далечината на изток може да зърнете Белинташ, а на юг Стара планина.

Други интересни маршрути в Родопите са Момина скала, Фотински водопади, Устински водопад, Червената скала и други.

Често задавани въпроси

Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на паркинга до манастира. Паркингът е безплатен.

Има ли вода по маршрута до Караджов камък?

Вода през целия път няма.

Лесен ли е маршрутът до Караджов камък?

Да, маршрутът е лек.

Подходящ ли е маршрутът до Караджов камък за деца?

Мястото до подножието на светилището е подходящо за деца, но качването под стълбата е опасно.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Караджов камък?

До мястото се стига през всеки сезон, но според нас най-красиво е да минете марршута през есента.

Заслужава ли си да посетите Караджов камък?

Караджов камък е едно от местата в Родопите, които са изкючително впечатляващи.
Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: