Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете край Бузовград

За разлика от Рила и Пирин, Средна Сърнена гора не е толкова величествената, но пък крие толкова интересни и магични места.
Asset 7

изходна точка

Село Бузовград

Asset 5

денивелация положителна

254 м

Asset 4

денивелация отрицателна

254 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

2 часа кръгов

Asset 3

дължина и тип маршрут

5.1 км

За Мегалит Вратата на Богинята

Мегалитът е композиция от няколко огромни камъка (някои се виждат как са отсечени), като посредата има оформен прозорец. Смята се, че Мегалитът е създаден преди повече от 4000 години от народ живял по българските земи, а след това е използван от траките. Изграден е така, че по време на лятното равноденствие на 21-ви юни по време на залеза слънчевите лъчи преминават през прозореца.

Тук идва и теория, че мястото е било нещо като портал между световете, защото траките вярвали, че залезът символизира светът на мъртвите. Гледайки този мегалита започват да изникват много въпроси – как точно са направили това съоръжение, какво точно представлява.

Как се стига до Мегалит Вратата на Богинята?

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
Село Бузовград, Сърнена средна гора

Пеша:
Пътека през вековете – 2 часа кръгов

Ето какво ще видите по „Пътеката през вековете“:

  • Мегалит Вратата на Богинята
  • Крепост Бузово кале
  • местност Черковищата
  • Тракийска гробница  
  • Мъжкият камък  и Дяланият камък – за тях не ни остана време и не са описани. Те са малко по-встрани от кръговия маршрут и ако искате да ги видите трябва да се отклоните.

Как се стига до началото до Екопътека „Пътека през вековете“?

Началото на пътеката започва от края на село Бузовград и по-точно южната му част. Минавайки през центъра на селото ще видите няколко насочващи табелки. Ако идвате от Казанлък карате по главния път на селото и точно преди последните къщи се свива в ляво (колата може  да я оставите в дясно някъде по уличките) и след реката веднага в дясно. Ще видите началните табели на екопътеката.

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Мегалит Вратата на Богинята

След като стигнете до началото на екопътеката започва леко изкачваване в горичката. Самият преход е много приятен като на няколко места има пейки и беседки за почивка.

Върви се ту в широколистна гора, ту на открито. Когато стигнете до беседката с информационно табло продължавате на дясно. Трябва да следвате бяло-зелената маркировка или нарисуваните усмивки по дърветата (наистина). От началото на пътеката до първата забележителност Мегалит Вратата на Богинята се стига за около 40 минути.

От Мегалитът се открива невероятна гледка в към Долината на тракийските царе, град Казанлък, билото на Стара планина и язовир Копринка.

След като се насладите на прекрасните гледки, продължаваме с маршрута към следващото място. Върнете се на разклонението при беседката с информационното табло и вместо да тръгнете наляво (от където дойдохте), продължете направо.

Крепост Бузово
Не след дълго се стига до кръстопът с табелка, където поемете на ляво към Крепост Бузово кале.
След около 15 минути приятна разходка през горичката ще стигнете до крепостта, която е абсолютно автентична. Смята се, че крепостта е ранновизантийска от 5-6 в. Сл.Хр. Построена е, за да охранява северните подстъпи на Средна гора и да наблюдава Казанлъшкото поле.

Стените са почти разрушени, от крепостта са разкрити части от стени на наблюдателни кули и основи на сгради. Тук отново може да се насладите на прекрасни гледки към долината.

Черковището
Спускайки се надолу в гората, не след дълго – около 15 минути, се стига до местност Черковището, в която били изградени византийски базилики от 5-6-ти век.

Tракийска гробница
Продължете по пътеката, като тук има малко по-стръмно спускане и трябва да бъдете малко по-внимателни. През есенната може да се наберете шипки, а пролетта е пълно с люляк. След 15 минути ходене ще видите бяла сграда, зад която е скрита  тракийска гробница. Гробницата е  от IVв пр. Хр., но е ограбена още през древността. По форма и размери гробницата наподобява Голямата Косматка. За съжаление за момента е заключена и няма как да се види.

Наблизо има пейки за отдих, където може да поседнете и да се насладите на природата.

Връщайки се обратно на пътеката, се продължава на ляво. Тук вървите по почти равна пътека още около 30 минути докато не стигнете Бузовград.

Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите някъде в уличките на селото или в близост до началната точка.

Има ли вода по маршрута до Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

По пътеката няма вода.

Лесен ли е маршрутът до Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

Маршрутът е лесен, няма технически участъци.

Подходящ ли е маршрутът до Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете за деца?

Маршрутът е подходящ за деца – малки и големи.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

Подходящ е за преминаване през всеки сезон.

Заслужава ли си да посетите Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

Екопътека е много приятна за разходка. Маршрутът не е сложен и тежък, а има много интересни неща, които могат да се видят.
Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: