Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете край Бузовград

За разлика от Рила и Пирин, Средна Сърнена гора не е толкова величествената, но пък крие толкова интересни и магични места.
Asset 7

изходна точка

Село Бузовград

Asset 5

денивелация положителна

254 м

Asset 4

денивелация отрицателна

254 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

2 часа кръгов

Asset 3

дължина и тип маршрут

5.1 км

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
Село Бузовград, Сърнена средна гора

Пеша:
Пътека през вековете – 2 часа кръгов

Ето какво ще видите по „Пътеката през вековете“:

  • Мегалит Вратата на Богинята
  • Крепост Бузово кале
  • местност Черковищата
  • Тракийска гробница  
  • Мъжкият камък  и Дяланият камък – за тях не ни остана време и не са описани. Те са малко по-встрани от кръговия маршрут и ако искате да ги видите трябва да се отклоните.

Как се стига до началото до Екопътека „Пътека през вековете“?

Началото на пътеката започва от края на село Бузовград и по-точно южната му част. Минавайки през центъра на селото ще видите няколко насочващи табелки. Ако идвате от Казанлък карате по главния път на селото и точно преди последните къщи се свива в ляво (колата може  да я оставите в дясно някъде по уличките) и след реката веднага в дясно. Ще видите началните табели на екопътеката.

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Мегалит Вратата на Богинята

След като стигнете до началото на екопътеката започва леко изкачваване в горичката. Самият преход е много приятен като на няколко места има пейки и беседки за почивка.

Върви се ту в широколистна гора, ту на открито. Когато стигнете до беседката с информационно табло продължавате на дясно. Трябва да следвате бяло-зелената маркировка или нарисуваните усмивки по дърветата (наистина). От началото на пътеката до първата забележителност Мегалит Вратата на Богинята се стига за около 40 минути.

Мегалитатът е композиция от няколко огромни камъка (някои се виждат как са отсечени), като посредата има оформен прозорец. Смята се, че Мегалитът е създаден преди повече от 4000 години от народ живял по българските земи, а след това е използван от траките. Изграден е така, че по време на лятното равноденствие на 21-ви юни по време на залеза слънчевите лъчи преминават през прозореца.

Тук идва и теория, че мястото е било нещо като портал между световете, защото траките вярвали, че залезът символизира светът на мъртвите. Гледайки този мегалита започват да изникват много въпроси – как точно са направили това съоръжение, какво точно представлява.

От Мегалитът се открива невероятна гледка в към Долината на тракийските царе, град Казанлък, билото на Стара планина и язовир Копринка.

След като се насладите на прекрасните гледки, продължаваме с маршрута към следващото място. Върнете се на разклонението при беседката с информационното табло и вместо да тръгнете наляво (от където дойдохте), продължете направо.

Крепост Бузово
Не след дълго се стига до кръстопът с табелка, където поемете на ляво към Крепост Бузово кале.
След около 15 минути приятна разходка през горичката ще стигнете до крепостта, която е абсолютно автентична. Смята се, че крепостта е ранновизантийска от 5-6 в. Сл.Хр. Построена е, за да охранява северните подстъпи на Средна гора и да наблюдава Казанлъшкото поле.

Стените са почти разрушени, от крепостта са разкрити части от стени на наблюдателни кули и основи на сгради. Тук отново може да се насладите на прекрасни гледки към долината.

Черковището
Спускайки се надолу в гората, не след дълго – около 15 минути, се стига до местност Черковището, в която били изградени византийски базилики от 5-6-ти век.

Tракийска гробница
Продължете по пътеката, като тук има малко по-стръмно спускане и трябва да бъдете малко по-внимателни. През есенната може да се наберете шипки, а пролетта е пълно с люляк. След 15 минути ходене ще видите бяла сграда, зад която е скрита  тракийска гробница. Гробницата е  от IVв пр. Хр., но е ограбена още през древността. По форма и размери гробницата наподобява Голямата Косматка. За съжаление за момента е заключена и няма как да се види.

Наблизо има пейки за отдих, където може да поседнете и да се насладите на природата.

Връщайки се обратно на пътеката, се продължава на ляво. Тук вървите по почти равна пътека още около 30 минути докато не стигнете Бузовград.

Екопътека е много приятна за разходка. Маршрутът не е сложен и тежък, а има много интересни неща, които могат да се видят.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: