Момина скала и каньон Калинчен дол – бърза разходка край град Пловдив

Забележителността Момина скала е много подходяща за полудневна разходка в близост до Пловдив. Маршрута е много лек, и е за всеки, който обича равните пътеки без много изкачвания.
Asset 7

изходна точка

Село Извор

Asset 5

денивелация положителна

98 м

Asset 4

денивелация отрицателна

40 м

Asset 6

трудност

1/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час и 10 мин

Asset 3

дължина и тип маршрут

1.9 км в посока

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
село Извор

Пеша:
село Извор – Момина скала – 1 час и 10 минути

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Село Извор – Момина скала
Забележителността Момина скала е много подходяща за полудневна разходка в близост до Пловдив. Маршрутът е много лек, и е за всеки, който обича равните пътеки без много изкачвания. Началната точка е село Извор, което е селото с най-много параклиси на глава на населението (общо 20). По целия маршрут има дървени табелки, които оказват накъде да се ходи.

След като стигнете кметството на малкото село Извор, може да паркирате колата на широкото пространство. За Момина скала се тръгва по напречната улица на кметството (ако гледате сградата фронтално пътя се пада вляво). Минава се покрай няколко къщи, след което пътят преминава в горска пътека.  От двете страни на пътя ще видите много ниви и площи с овощни дръвчета.

Не след дълго ще стигнете чешмичка и първото разклонение. Наляво е пътеката, която стига до параклиса Св. Илия, ако желаете може да го посетите, а направо се продължава към Момина скала.

По-нататък по пътеката вдясно ще забележите и втория параклис  „Св. Архангел“. Той е построен през 1926 г. В близост до него има беседка и чешма.

Продължете по пътеката направо. От време на време се откриват гледки към село Храбрино.

Малко преди да стигнете Момина скала има разклонение. Пътеката в дясно води до третия параклис „Св. Богородица“, пътеката в ляво към хижа Здравец, а тази по средата към Момина скала.

Още няколко метра по пътечката и пред погледа ви в далечината ще видите впечатляваща гледка към Момина скала. Още няколко крачки напред и се оказвате близо до ръба на друга скала – всъщност отвесните високи скали наоколо са част от каньона Каличен дол (както местните го наричат), а долу в ниското може да чуете шумът от река Градечка.

Продължете по пътеката – първо надясно, после завийте към Момина скала – пътеката е навътре и не е опасна. Върхът на скалата е равен и представлява полянка, на която е поставен метален кръст. Разкрива се прекрасна гледка – отсреща към горист рид, в ляво – към скали, а надолу към каньона и река Градечка.

Тук може да поседнете, да хапнете и да починете. Мястото е много впечатляващо, но хора със страх от височини е добре да не стоят в близост до ръба на скалите.

За да достигнете изходната точка се върнете по обратния път.
В края на маршрута със сигурност ще сте доволни от разходката и прекрасните гледки!

Забележителности в Западни Родопи

Караджов Камък
Караджов камък се намира в Западните Родопи в близост до село Мостово, което и едната изходна точка. Другия вариант е да тръгнете от Кръстова гора. От Кръстова гора до Караджов камък ще ви отнеме около 1 час и 20 минути в посока. Изкачването отгоре на платото не е за всеки, особено ако имате страх от височини или не сте подходящо обути. Процепът през който се минава е с височина 20 метра – местните го наричат Боаза. Слизането обратно е два пъти по-трудно.


Устински водопад
Устинският водопад се намира в Родопите в близост до село Устина. Той не е пълноводен, но височината му от около 15 метра го прави впечатляващ.

Червената скала
Червената скала е идеално място за кратка разходка с красиви панорамни гледки. Намира се в близост до село Равногор, на около час от град Пловдив. Както много подобни места в България и Червената скала има своята легенда. Смята се, че по време на турското робство две млади девойки се хвърлили от скалата, за да запазят християнската си вяра.

Често задавани въпроси

Къде можем да оставите колата?

Колата може да паркирате в центъра на село Извор.

Има ли вода по маршрута до Момина скала?

По маршрута има две чешми.

Лесен ли е маршрутът до Момина скала?

Да, маршрутът е много лесен.

Подходящ ли е маршрутът до Момина скала за деца?

Да, мястото е подходящо за деца на всякаква възраст. Единствено трябва да бъдете много внимателни покрай скалите, защото няма огради.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Момина скала?

До мястото се стига през всеки сезон.

Заслужава ли си да посетите Момина скала?

Момина скала не е от най-популярните дестинации, но е впечатляващо.
Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: