Момина скала и каньон Калинчен дол

Забележителността Момина скала е много подходяща за полудневна разходка в близост до Пловдив. Маршрута е много лек, и е за всеки, който обича равните пътеки без много изкачвания.
Asset 7

изходна точка

Село Извор

Asset 5

денивелация положителна

98 м

Asset 4

денивелация отрицателна

40 м

Asset 6

трудност

1/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час и 10 мин

Asset 3

дължина и тип маршрут

1.9 км в посока

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
село Извор

Пеша:
село Извор – Момина скала – 1 час и 10 мин

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Село Извор – Момина скала

Забележителността Момина скала е много подходяща за полудневна разходка в близост до Пловдив. Маршрута е много лек, и е за всеки, който обича равните пътеки без много изкачвания. Началната точка е село Извор, което е селото с най-много параклиси на глава на населението (общо 20). По целия маршрут има дървени табелки, които оказват накъде да се ходи.

След като стигнете кметството на малкото село Извор, може да паркирате колата на широкото пространство. За момина скала се тръгва по напречната улица на кметството (ако гледате сградата фронтално пътя се пада вляво). Минава се покрай няколко къщи, след което пътят преминава в горска пътека.  От двете страни на пътя ще видите много ниви и площи с овощни дръвчета.

Не след дълго ще стигнете чешмичката и първото разклонение. Наляво е пътеката, която стига до параклиса Св. Илия, ако желаете може да го посетите, а направо се продължава към Момина скала.

По- нататък по пътеката вдясно ще забележите и втория параклис  „Св. Архангел“ . Той е построен през 1926 г. В близост до него има беседка и чешма.

Продължавате да вървите по пътеката, вдясно от време на време се откриват гледки към Храбрино.

Малко преди да стигнете Момина скала има разклонение. Пътеката най-дясно води до третия параклис  „Св. Богородица“, пътеката в ляво към хижа Здравец, а тази по средата към Момина скала.

Още малко вървете по пътечката и пред погледа ви в далечината ще видите величествена скала – Момина скала. Още няколко крачки напред и се оказвате близо до ръба на друга скала- в същност отвесните високи скали наоколо са част от каньона Каличен дол (както местните го наричат), а долу в ниското може да чуете шумът от река Градечка.

Продължете по пътеката – първо надясно, после завийте към Момина скала- пътеката е навътре и не е опасна. Върха на скалата е равен и представлява полянка, на която е поставен метален кръст. Прекрасна гледка се разкрива към отсрещния горист рид, на ляво към скалите от където дойдохте, надолу каньона и река Градечка.

Тук може да поседнете, да хапнете и да починете. Мястото е много впечатляващо, но хора със страх от височини е добре да не стоят в близост до ръба на скалите.

За да достигнете изходната точка се върнете по обратния път.
В края на маршрута със сигурност ще сте доволни от разходката и прекрасните гледки!

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: