Парк за (спасени) танцуващи мечки

Паркът за танцуващи мечки се намира на 12 км от Белица. Обитават го 26 мечки.
Asset 7

изходна точка

Град Белица

Asset 5

денивелация положителна

-

Asset 4

денивелация отрицателна

-

Asset 6

трудност

-

Asset 8

времетраене

1 час

Asset 3

дължина и тип маршрут

-

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
Парк за танцуващи мечки – 12 км след град Белица, Рила планина

КАКВО Е „ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ“ ?
Името на парка за някои хора е малко подвеждащо, и за съжаление очакват да видят мечки, които танцуват. За щастие обаче там ще намерите мечета, които спасени от тази жестока „традиция“.


КАК Е СЪЗДАДЕН ПАРКЪТ?
Паркът е създаден още през 2000 година със средства на фондациите „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“ и Община Белица. През първата година паркът се обитава от три спасени мечета – Марияна, Стефан и Калинка. През следващата 2001 година към тях се присъединяват и мъжките мечета Гошо и Боби. Към днешната година 2020 са спасени и изживяват старините си на спокойствие 20 мечки, повечето женски и на възраст 20-25 години.

Благодарение на усилията на фондациите през 2002г. със закон е забранено лова, търговията и представленията с кафяви мечки, а през 2007г. са спасени и последните три танцуващи мечки в България – Мима, Светла и Мишо.

КАКВА Е ИДЕЯТА НА ПАРКА?
Освен да се осигури спокойно място за мечетата без тормоз, където да доживеят до старини, паркът има за цел да ги върне към естествените им инстинкт и поведение. Като например вместо директно да ги хранят, професионален екип разхвърля навсякъде храната им и ги оставя те сами да си я намерят. В началото се е налагало екипът да прави бърлоги за зимен сън, но в последните години почти всички мечки сами се справят с тази задачка.

Една от главните политики на паркът е – без размножаване. Ще попитате защо? Спасените мечки в Белица са доста възрастни и едно раждане би било много рисковано за тях. И нещо по-важно едно мече родено извън дивата природа никога не би оцеляло ако бъде пуснато на свобода, а паркът не е зоологическа градина.

НЯКОЛКО ВАЖНИ ПРАВИЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА СПАЗВАТЕ:

  • Не хранете мечките
  • Не вдигайте шум
  • Не ги дразнете
  • В никакъв случай не пускайте музика и не си мислете, че мечките ще тръгнат да танцуват


ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Как да стигнете?
Съветът ни е да зададете на google maps Fun Park Rila,защото нашия gps нещо се обърка. След което продължете по пътя и след около 2 км, ще стигнете до „Парк за танцуващи мечки – Белица“. Важно е да знаете, че карането по черен път е около 3 км, но с лека кола не е проблем да се мине.

Работно време:
Април – Юни: 12:00 ч. – 18:00 ч.
Юли – Август: 10:00 ч. – 12:00 ч. ; 13:00ч. – 18:00ч.
Септември – Ноември – 12:00ч. – 18:00ч.
Декември – Март: затворено за посетители

Вход:
Вход за възрастни: 10.00 лв.;
Вход за деца: 3.00 лв.

Паркът е с обща площ 120 000 кв.м, разделен на няколко сектора. В паркът има общо 20 мечета, но колко от тях ще видите е въпрос на късмет. Хората, които работят там са изключително любезни и си личи, че правят всичко с любов.

Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: