Село Мугла

Разположено на 25 км от Смолян и на около 18 км от град Девин. Село Мугла не може да се опише, то трябва да се преживее.
Asset 7

изходна точка

Asset 5

денивелация положителна

Asset 4

денивелация отрицателна

Asset 6

трудност

Asset 8

времетраене

Asset 3

дължина и тип маршрут

С кола:
Село Мугла – 25 км от град Смолян

Пеша:
Хижа „Чаирски езера“–  село Мугла – 2 часа
Хижа „Ледницата“–  село Мугла – 3 часаСело Мугла

Ако имате нужда да се откъснете от света, да се спрете за малко и да си отдъхнете на спокойствие от кипящия живот в града, село Мугла е вашето място. То е малко селце в Родопите, разположено на 25 км от Смолян и на около 18 км от град Девин. Село Мугла не може да се опише, то трябва да се преживее.

Местните хора са изключително приветливи, отзивчиви и гостоприемни. Радват се и поздравяват всеки новодошъл. В селото има хотел както и няколко къщи, в които можете да отседнете.

През 80-те години, селото е било населявано от около 1000 души, сега са останали 217 според данните. Преди години селото е разполагало с училище, в което учели над 300 ученици. Училището в момента е изоставено и се руши. Селото се нарича Мугла, защото много често то потъва в мъгла.

Селото е известно и с естествените си находища от прочутия мурсалски чай. Друг интересен факт, че в Мугла се намира една от най-големите популации на дива коза в Родопите.

Село Mугла е място, в което тишината и спокойствието те обгръщат отвсякъде, а природата е уникална.

Селото е част от маркирания туристически маршрут маршрут Е8.
Освен по асфалтов път с кола до него може да стигнете от хижа „Чаирски езера” за около 2 часа или от хижа „Ледницата” за около 3 часа. В близост се намира връх Голям Перелик (2191м.) – най-високият връх в Родопите.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: