Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Екопътека Невястата – кратка разходка с панорамни гледки

Екопътека Невястата – кратка разходка с панорамни гледки


Маршрути

изходна точка

Пътят между Смолян и Пампорово

денивелация положителна

67 м

денивелация отрицателна

54 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

20-30 минути в посока

дължина и тип на маршрута

900 м

Екопътека Невястата е една от най-популярните в района на Пампорово и Смолян. По нея няма трудни изкачвания и предимно равна, чудесна е за лека разходка. Все пак не мисля, че не е подходяща за малки деца под 3 години, защото има много корени и камъни, по които могат да се препънат.

Любопитна информация за Екопътека Невястата

• Екопътека Невястата се намират в Западни Родопи в близост до Пампорово.
• Има алпийски тролей, по който може да се пуснете
• Има три панорамни площадки с изглед към град Смолян
• Невероятно красиви гледки към Родопите

Дървена табела с надпис Екопътека Невястата

Как се стига до Екопътека Невястата?

С кола:
Начална точка – 9 км от Пампорово

Пеша:
Начална точка – Първа панорамна площадка – 10 минути
Първа панорамна площадка – Беседка с люлки – 10 минути
Беседка с люлки – алпийски тролей – панорамна гледка – 8 минути

Описание на маршрута

Начална точка – първа панорамна площадка

Началото на екопътека Невястата се намира между Пампорово и Смолян на самия главен път. На отбивката ще видите бялата арка на входа на манастира Св. Пантелеймон така че трудно бихте подминали. Има голям безплатен паркинг, стена за катерене, както и други атракции. Началото на екопътеката е обозначена с голяма табела. Върви се през цялото време в гора, като трудно бихте се изгубили, защото през целия маршрут има маркировка.

Докато вървите по пътеката може да видите информационните табла, които са сложени, за да ви запознаят с разнообразието от растения и животни, които се срещат в района.

След около 10-на минути спокоен ход ще стигнете до първата панорамна гледка – Красива. Има изградена беседка, на която може да си отдъхнете и да се насладите на гледките.

Бързо изкачване на връх с още гледки
Оттук пътеката се разделя на две. Направо продължава към алпийски тролей, а вляво има отклонение към едно връхче. До него се се стига за около 6,7 минути, като не е обезопасено и трябва да бъдете внимателни. Има и табели, които предупреждават, че не подходящо за лица под 16 г. без придружител. 

От тук гледките са много впечатляващи! Вляво от вас остава кръста, а пред вас град Смолян.

Ако имате притеснения просто пропуснете това изкачване и си продължете по главната пътеката, която ще ви отведе до алпийския тролей и панорамна площадка Невястата.

Първа панорамна площадка – Беседка с люлки
Маршрутът продължава все така през гората, ще минете през дървена масичка с пейка и гледка към Родопските ридове.

Малко след това място има леко леко спускане. След около 10 минути ще стигнете до широко място с беседка и люлки, на които децата ще се радват.

Люлки в края на екопътека Невястата

Беседка с люлки – алпийски тролей – последна панорамна гледка
От тук отново има предупредителни табели за екстремен участък. Не е толкова страшен, но ако сте с малки деца по-скоро или пропуснете или бъдете внимателни. Пътеката обикаля скала Невястата и стига до още една панорамна площадка. Малко след нея е и алпийския тролей, по който може да се пуснете.

Алпийски тролей начало по екопътека Невястата

От тук може да стигнете до долната част на скалата, където се откриват и най-красивите гледки. Спускането е кратко, но малко по-стръмно, затова е добре да бъдете с удобни обувки. Не след дълго ще стигнете края на екопътеката и ръба на скалата. Гледките тук те оставят безмълвни пред красотата на планината.

Панорамна гледка към град Смолян в край на екопътека Невястата


Легендата за Невястата
Скала Невястата е един от най-известните скални масиви в Смолян и Родопите.  Както много места в тази планина и това носи своята легенда. Най-известната гласи, че една от най-красивите смолянски моми била поискана за жена от местен турски велможа. Нейното последно желание преди да се омъжи било да се качи на скалата  и за последен път да види родното си място. Качила се, застанала на ръба и скочила в пропастта, само и само да не стане невяста на поробителя.

Още забележителности наоколо:

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec