Липсват продукти в количката.

Общо:

  » »
 • Глава Панега – най-големият карстов извор в България

Глава Панега – най-големият карстов извор в България


Uncategorized

изходна точка

Краят на село Златна Панега

денивелация положителна

10 м

денивелация отрицателна

10 м

трудност

1/6 лесно

времетраене

5 минути

дължина и тип на маршрута

200 м

Със сигурност много от вас са чували и посещавали Екопътека Искър-Панега.
Знаете ли обаче, че само на няколко километра се намира най-големия карстов извор в България – „Глава Панега“.

Любопитна информация за карстов извор Глава Панега

• Най-големият карстов извор в България
• Образуван е от две елипсовидни езера – Горното и Долното, свързани чрез подземен сифон.
• Горното езеро е дълго 73 м и широко 22 м.
• Температурата на водата му варира в границите между 8,4 и 15,4 ° С.
• Впечатляващият цсиньо-зелен цвят на водата е заради разтворения калциев карбонат.

Как се стига до карстов извор Глава Панега?

С кола:
Село Златна Панега– на 15 км от град Луковит
Идвайки от Луковит продължете по главната улица на селото. Малко преди края му трябва да завиете на ляво по улица Стара планина. Малко по-надолу ще стигнете разклонение, продължете надясно. Само след няколко метра ще стигнете уширение, където може да оставите колата.

Пеша:
Паркинг – Глава Панега – 3 минути

Описание на маршрута

Паркинг – Глава Панега

След като паркирате колата може малко да се почудите накъде да тръгнете, защото на мястото няма ясни табели, нито маркировка. Огледайте се вдясно за бетонно колче на което е изписано “Извор”. Тръгнете по тази пътека. Може да има много растителност, защото мястото не е поддържано. Само след около 2 минути ще стигнете до извора.

Местните хора наричат извора “Синилото”, заради впечатляващия синьо-зелен цвят на водите.


Самото място, в което се намира изворът е много приказно. “Сгушен” сред гъста растителност сякаш се пренасяш в друг свят. Наоколо кипи живот и се чуват звуци от жабки, насекоми и птици.


Отделете си поне 30 минути да разгледате мястото. Ако сте с деца бъдете внимателни, защото на мястото няма прегради. По пътеката към пещерата има леко хлъзгави места.

Ако сте приключенци, може да минете през “пещерата” и да излезете от другата страна на извора.

Някои от по-известните карстови извори в България са Житолюб до Лакатник и Клептуза във Велинград.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Хижа „Беласица“ – прекрасно място за отдих край Петрич

Хижа „Беласица“ – прекрасно място за отдих край Петрич


Uncategorized

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
Хижа „Беласица“- 9 км от град Петрич

Основна информация за хижа „Беласица“

Хижа „Беласица“ се намира на около 9 км – 20 минути с кола от град Петрич. До нея може да се стигне и пеша по горските пътечки.

Хижата е на 720 м н.в. скрита измежду вековни кестенови гори на ПП „Беласица“ . Пред нея има обширна зелена поляна с детска площадка, пейки и беседки за отдих, даже фитнес уреди. Красота! Изключително впечатление ни направи колко е чисто наоколо и как хората се стараят да не оставят боклук след себе си. Хижата разполага със 100 места, като всяка стая си има собствен санитарен възел. Готвят много вкусно и хижарите са любезни!

Нашето последно посещение на хижата беше в края на септември 2020 година.

💡 Съвет: През уиендите хижата е много посещавана.

✔️ Отваряработи целогодишно
📅 Най-посещавана презпролет-есен
🛏️ Места100
💸Цена/нощувка20 лв. – 110 лв.
🏕️ Къмпингуванеразрешено
🐕 Позволено за кучетада, такса – 20 лв.
⛰️ Надморска височина720 м н.в.
🚗 Достъп с колада
📞 Телефон0089 668 8378

Информацията е обновена през септември 2022 г.

Какво още трябва да знаете?

 • В района на хижата има: Детски кът, спортна площадка, силова площадка, удобно място за къмпингуване
 • Подходящo e за домашни любимци

Маршрути от хижа „Беласица“

• Местност Равна скала – 30 минути
• Заслон Розова поляна – 40 минути
Лешнишкия водопад – 40 минути
• Хижа „Конгур“- 1 час и 30 минути
• Връх Конгур – 3 часа и 30 минути
• Връх Радомир – 4 часа и 30 минути
• Връх Тумба – 12 часа

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете

Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете


Uncategorized

изходна точка

Село Бузовград

денивелация положителна

254 м

денивелация отрицателна

254 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

2 часа кръгов

дължина и тип на маршрута

5.1 км общо

Любопитна информация за Мегалит Вратата на Богинята

• Мегалит Вратата на Богинята е композиция от няколко огромни камъка (някои се виждат как са отсечени), като по средата има оформен прозорец.
• Смята се, че Мегалитът е създаден преди повече от 4000 години от народ живял по българските земи, а след това е използван от траките.
• Изграден е така, че по време на лятното равноденствие на 21-ви юни по време на залеза слънчевите лъчи преминават през прозореца.
Тук идва и теория, че мястото е било нещо като портал между световете, защото траките вярвали, че залезът символизира светът на мъртвите. Гледайки този мегалит започват да изникват много въпроси – как точно са направили това съоръжение, какво точно представлява.

Мегалит Вратата на Богинята през есента

Как се стига до Екопътека “Пътека през вековете”?

С кола: 
Село Бузовград до Казанлък, Сърнена средна гора

Пеша:
Пътека през вековете – 2 часа кръгов

Как се стига до началото до Екопътека “Пътека през вековете”?

Началото на пътеката започва от края на село Бузовград и по-точно южната му част. Минавайки през центъра на селото ще видите няколко насочващи табелки. Ако идвате от Казанлък карате по главния път на селото и точно преди последните къщи се свива в ляво (колата може  да я оставите в дясно някъде по уличките) и след реката веднага в дясно. Ще видите началните табели на екопътеката.

Какво ще видите по “Пътеката през вековете”:

• Мегалит Вратата на Богинята
• Крепост Бузово кале
• Местност Черковищата
• Тракийска гробница Крепост Бузово кале
• Мъжкият камък  и Дяланият камък – за тях не ни остана време и не са описани. Те са малко по-встрани от кръговия маршрут и ако искате да ги видите трябва да се отклоните.

Описание на маршрута

Мегалит Вратата на Богинята

След като стигнете до началото на екопътеката започва леко изкачване в горичката. Самият преход е много приятен като на няколко места има пейки и беседки за почивка.

Върви се ту в широколистна гора, ту на открито. Когато стигнете до беседката с информационно табло продължавате на дясно. Трябва да следвате бяло-зелената маркировка или нарисуваните усмивки по дърветата (наистина). От началото на пътеката до първата забележителност Мегалит Вратата на Богинята се стига за около 40 минути.

От Мегалитът се открива невероятна гледка в към Долината на тракийските царе, град Казанлък, билото на Стара планина и язовир Копринка.

След като се насладите на прекрасните гледки, продължаваме с маршрута към следващото място. Върнете се на разклонението при беседката с информационното табло и вместо да тръгнете наляво (от където дойдохте), продължете направо.

Крепост Бузово кале

Не след дълго се стига до кръстопът с табелка, където поемете на ляво към Крепост Бузово кале.
След около 15 минути приятна разходка през горичката ще стигнете до крепостта, която е абсолютно автентична. Смята се, че крепостта е ранновизантийска от 5-6 в. Сл.Хр. Построена е, за да охранява северните подстъпи на Средна гора и да наблюдава Казанлъшкото поле.

Части от крепост Бузово кале

Стените са почти разрушени, от крепостта са разкрити части от стени на наблюдателни кули и основи на сгради. Тук отново може да се насладите на прекрасни гледки към долината.

Черковището

Спускайки се надолу в гората, не след дълго – около 15 минути, се стига до местност Черковището, в която били изградени византийски базилики от 5-6-ти век.

Византийски базилики в местност Черковището

Tракийска гробница

Продължете по пътеката, като тук има малко по-стръмно спускане и трябва да бъдете малко по-внимателни. През есенната може да се наберете шипки, а пролетта е пълно с люляк. След 15 минути ходене ще видите бяла сграда, зад която е скрита  тракийска гробница. Гробницата е  от IVв пр. Хр., но е ограбена още през древността. По форма и размери гробницата наподобява Голямата Косматка. За съжаление за момента е заключена и няма как да се види.

Tракийска гробница затворена

Наблизо има пейки за отдих, където може да поседнете и да се насладите на природата.

Връщайки се обратно на пътеката, се продължава на ляво. Тук вървите по почти равна пътека още около 30 минути докато не стигнете Бузовград.

Забележителности в близост до Пътека през вековете

Казанлъшка Тракийска гробница
Казанлъшката гробница е разположена в парк „Тюлбето” Тя е част от голям некропол, който е разположен до древната столица на Одриското царство Севтополис. Оригиналът е вграден в специална защитна постройка и достъпът път до него е ограничен, но има нейно абсолютно копие, което е достъпно за посетители.

Могила Голяма Косматка – Гробница Севт III
Голямата Косматка е едно от най-големите открития в долината на царете. Освен, че е голяма, тя е особена с това, че е една от малкото не ограбени гробници. Тя е открита през 2004г. Строена е е през втората половина на V в. пр. Хр. Предполага се, че повече от век е използвана като храм, в който са извършвани орфически практики. Състои се от дромос (дълъг 13м.) и три камери с различен план – правоъгълна, кръгла с куполно покритие и правоъгълна, изградена в монолитен блок.

Етнографски Комплекс “Дамасцена”
Етнографския комплекс разполага с малък музей, градина, ресторант и розоварна, където посетителите могат да наблюдават производството на розово масло и да научат различни факти, характерни за Роза Дамасцена и за произвежданото от нея масло.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите някъде в уличките на селото или в близост до началната точка.

Има ли вода по маршрута до мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

По пътеката няма вода.

Лесен ли е маршрутът до мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

Маршрутът е лесен, няма технически участъци.

Подходящ ли е маршрутът до мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете за деца?

Маршрутът е подходящ за деца – малки и големи.

За кои сезони е подходящ маршрутът до мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

Подходящ е за преминаване през всеки сезон.

Заслужава ли си да посетите мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

Мястото е много приятна за разходка. Маршрутът не е сложен и тежък, а има много интересни неща, които могат да се видят.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Лешнишкия водопад – в планината на кестените 


Uncategorized

изходна точка

Хижа „Беласица“

денивелация положителна

190 м

денивелация отрицателна

119 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

40 минути

дължина и тип на маршрута

1.8 км

Любопитна информация за Лешнишкия водопад

• Намира се в планина Беласица
• Пътеката до него преминава през вековна букова гора
• Водния пад е 7 метра

Как се стига до Лешнишкия водопад?

С кола: 
Хижа „Беласица“ – 9 км от град Петрич

Пеша:
Хижа „Беласица“ – Лешнишкия водопад – 40 минути

Описание на маршрута

Хижа „Беласица“ – Лешнишкия водопад

Маршрутът до водопада не е труден, изминава се за около 40 минути в посока, няма стръмни участъци и изкачвания, само на места пътечката се стеснява.

Пътеката започва вляво от хижа „Беласица“ , преминавате през широко място и продължавате през гората. Маршрутът е много добре обозначен и има маркировка, няма вероятност да се изгубите. Есенно време е изключително красиво за посещение (сигурни сме, че и пролетта също, когато водопада е пълноводен) и да съберете плодовете на ядливия обикновен кестен.

На няколко места се преминава през поточета, където има изградени мостчета. Пътечката се вие от склон на склон като през цялото време се върви в много красива гора пълна с различни растения. Има габър, дъб и много кестенови дървета, различни мъхчета, папрат, малини, хмел и още много.

Пътеката на места става тясна, затова бъдете по-внимателни.  Малко преди спускането към водопада има табела, че района е свлачищен. Ако е валяло трябва да внимавате, защото е хлъзгаво. Като цяло пътеката е много приятна.

Гъста гора и мост в планина Беласица

Често когато ходим по популярни пътеки наоколо да има много боклуци. Е, тук беше различно! Беше радост за очите – по пътеката не видяхме нито една изхвърлена опаковка или пластмасово шише. Беше толкова чисто и приятно, даже на много места имаше хубави табелки, които молят хората да пазят чисто.

След около 40-50 минути вървене ще стигнете до Лешнишки водопад. Самият водопад няма голям воден пад – около  7 м и все пак красив! Пролетта, когато е пълноводен, би бил много по-впечатляващ и мощен.

Други маршрути наоколо

• Хижа „Беласица“ – хижа „Конгур“- 1 час и 30 минути
• Хижа „Беласица“ – връх Конгур – 3 часа и 30 минути
• Хижа „Беласица“- връх Радомир – 4 часа и 30 минути
• Хижа „Беласица“- връх Тумба – 12 часа

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на хижа „Беласица“.

Има ли вода по маршрута до Лешнишкия водопад?

Вода по пътеката няма освен на хижата.

Какво трябва да знаем за маршрута до Лешнишкия водопад?

Малко преди водопада има леко по-стръмно спускане, там трябва да бъдете внимателни при дъждовно време.

Лесен ли е маршрутът до Лешнишкия водопад?

Да, пътеката е почти равна, като има само едно по-стръмно слизане до водопада.

Подходящ ли е маршрутът до Лешнишкия водопад за деца?

Маршрутът е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Лешнишкия водопад?

Най-подходящо е да го посетите през пролетта, когато водопадът е пълноводен, но през есенните дни също разходката в красивата букова гора е много приятна.

Заслужава ли си да посетите Лешнишкия водопад?

Да, разходката до водопада е много приятна.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec