Липсват продукти в количката.

Общо:

Кирилова поляна


Uncategorized

Любопитна информация за Кирилова поляна

• Парк за танцуващи мечки Белица се намира се в Южна Рила в местността Андрианов чарк
• Парк за (спасени) танцуващи мечки е създаден още през 2000 година.
• Парка се обитава от 22 мечки.

Как се стига до Кирилова поляна?


С кола: 
7.5 км след Рилски манастир

Кирилова поляна


Кирилова поляна е едно от многото красиви кътчета в Рила. Намира се в западната част на планината, на около 7.5 км след Рилския манастир.

Преди много години братът на българския цар Борис III, посещавал Рила планина, да ловува. Често се събирал с приятели на поляната, затова и местните започнали да я наричат Кирилова поляна.

От поляната може да се насладите на страхотни гледки към върховете Двуглав, Иглата, Злия зъб, Купените и Ловница.

Кирилова поляна и Рилските зъбери над нея

Забележителности в близост до Кирилова поляна

Смрадливото езеро
Смрадливото езеро е най-голямото ледниково езеро в България и на Балкансикия полуостров. Името му идва от легенда, която гласи, че един ден буря развълнувала много силно водите на езерото. Всичката риба била изхвърлена на бреговете му и след няколко дена предизвикала такава смрад, че районът не се измирисал три години.

Сухото езеро
Сухото езеро е разположено на около 1890 м надморска височина между върховете Попова капа и Водни чал. Изходна точка е Кирилова поляна. До него се стига за около 1 час и 45 минути. Името му произлиза от това, че понякога през лятото, когато е много горещо и сухо, езерото напълно пресъхва.

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“
Рилският манастир е най-големият манастир в България и е една от най-посещаваните забележителности в страната ни. Манастирът се отличава с уникална архитектура, а Хрельовата кула е най-старата сграда в манастира, останала непокътната още от създаването на манастира.

Пещерата на Свети Иван Рилски
Пещерата се намира само на 4 километра от Рилския манастир. В нея Свети Иван Рилски е прекарал повече от 7 години. Там намира и своя покой.

Описание на маршрутите може да намерите в книгата ни – “Малка книжка за планината – Рила”.


Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

2 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec