Липсват продукти в количката.

Общо:

Парк за танцуващи мечки Белица


Uncategorized

изходна точка

Град Белица

времетраене

1 час

Любопитна информация за Парк за танцуващи мечки

• Парк за танцуващи мечки Белица се намира се в Южна Рила в местността Андрианов чарк
• Парк за (спасени) танцуващи мечки е създаден още през 2000 година.
• Парка се обитава от 22 мечки.

Как се стига до Парк за танцуващи мечки?


С кола: 
Парк за танцуващи мечки – 12 км след град Белица, Рила планина

Съветът ни е да зададете на google maps Fun Park Rila, защото нашия gps нещо се обърка. След което продължете по пътя и след около 2 км, ще стигнете до „Парк за танцуващи мечки – Белица“. Важно е да знаете, че карането по черен път е около 3 км, но с лека кола не е проблем да се мине.

Какво е Парк за танцуващи мечки?


Името на парка за някои хора е малко подвеждащо, и за съжаление очакват да видят мечки, които танцуват. За щастие обаче там ще намерите мечета, които спасени от тази жестока „традиция“.


Как е създаден паркът?


Паркът е създаден още през 2000 година със средства на фондациите „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“ и Община Белица. През първата година паркът се обитава от три спасени мечета – Марияна, Стефан и Калинка. През следващата 2001 година към тях се присъединяват и мъжките мечета Гошо и Боби. Към днешната година 2020 са спасени и изживяват старините си на спокойствие 20 мечки, повечето женски и на възраст 20-25 години.

Благодарение на усилията на фондациите през 2002г. със закон е забранено лова, търговията и представленията с кафяви мечки, а през 2007г. са спасени и последните три танцуващи мечки в България – Мима, Светла и Мишо.

Мечка в парк за танцуващи мечки Белица

Каква е идеята на Парк за танцуващи мечки?


Освен да се осигури спокойно място за мечетата без тормоз, където да доживеят до старини, паркът има за цел да ги върне към естествените им инстинкт и поведение. Като например вместо директно да ги хранят, професионален екип разхвърля навсякъде храната им и ги оставя те сами да си я намерят. В началото се е налагало екипът да прави бърлоги за зимен сън, но в последните години почти всички мечки сами се справят с тази задача.

Една от главните политики на паркът е – без размножаване. Ще попитате защо? Спасените мечки в Белица са доста възрастни и едно раждане би било много рисковано за тях. И нещо по-важно едно мече родено извън дивата природа никога не би оцеляло ако бъде пуснато на свобода, а паркът не е зоологическа градина.

Правила, които трябва да спазвате:


• Не хранете мечките
• Не дразнете мечките
• Не вдигайте шум
• В никакъв случай не пускайте музика и не си мислете, че мечките ще тръгнат да танцуват

Работно време:


• Април – Юни: 12:00 ч. – 18:00 ч.
• Юли – Август: 10:00 ч. – 12:00 ч. ; 13:00ч. – 18:00ч.
• Септември – Ноември – 12:00ч. – 18:00ч.
• Декември – Март: затворено за посетители

Вход:


• Вход за възрастни: 10.00 лв.;
• Вход за деца(7-18 години): 3.00 лв.
• Вход за деца(до 6 години): безплатно

Паркът е с обща площ 120 000 кв.м, разделен на няколко сектора. В паркът има общо 22 мечета, но колко от тях ще видите е въпрос на късмет. Хората, които работят там са изключително любезни и си личи, че правят всичко с любов.

Забележителности в близост до Парк за танцуващи мечки

Рила Фън Парк
Това е първият първият планински увеселителен парк в България. Отворен е през 2019 година. Намира се на около 2 км от Парка за танцуващи мечки. Атракцията е спускане по хълма с двуместна количка(влакче).

Курорт „Семково“
Курортът се намира на 17 километра от Белица. Той е един от най-старите планински курорти в България. Малко над курорта се намира и хижа „Семково“. От тук тръгват множество маршрути до Югозападна Рила.

Църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско
Една от най-значимите забележителности в района е църквата в село Добърско. На пръв поглед невзрачна и малка, но с богата история.

Според официално открити документи църквата е строена през XVII век (1614 г.). Някои наши историци и археолози смятат обаче, че църквата е построена още по време на Първото Българско Царство. До ден днешен под църквата в селото извира аязмо, което не променя нивото на водата си нито през зимата, нито през лятото. Това, което се отличава в църквата и я прави популярна е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. В нея Исус Христос е сякаш в ракета.

Хижа „Яворов“
Хижата се намира в Пирин планина и е по-далеко от град Белица, но е чудесно място за разходка. До нея се стига пеш за около 1 час и 30 минути. Хижата е една от най-посещаваните в Пирин планина.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec