Липсват продукти в количката.

Общо:

Село Мугла – откъснато от света


Uncategorized

С кола:
Село Мугла – 25 км от град Смолян

Пеша:
Хижа “Чаирски езера”–  село Мугла – 2 часа
Хижа “Ледницата”–  село Мугла – 3 часа

Село Мугла

Ако имате нужда да се откъснете от света, да се спрете за малко и да си отдъхнете на спокойствие от кипящия живот в града, село Мугла е вашето място. То е малко селце в Родопите, разположено на 25 км от Смолян и на около 18 км от град Девин. Село Мугла не може да се опише, то трябва да се преживее.

Местните хора са изключително приветливи, отзивчиви и гостоприемни. Радват се и поздравяват всеки новодошъл. В селото има хотел както и няколко къщи, в които можете да отседнете.

През 80-те години, селото е било населявано от около 1000 души, сега са останали 217 според данните. Преди години селото е разполагало с училище, в което учели над 300 ученици. Училището в момента е изоставено и се руши. Селото се нарича Мугла, защото много често то потъва в мъгла.

Селото е известно и с естествените си находища от прочутия мурсалски чай. Друг интересен факт, че в Мугла се намира една от най-големите популации на дива коза в Родопите.

Село Mугла е място, в което тишината и спокойствието те обгръщат отвсякъде, а природата е уникална.

Селото е част от маркирания туристически маршрут маршрут Е8.
Освен по асфалтов път с кола до него може да стигнете от хижа „Чаирски езера” за около 2 часа или от хижа „Ледницата” за около 3 часа. В близост се намира връх Голям Перелик (2191м.) – най-високият връх в Родопите.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec