Липсват продукти в количката.

Общо:

Рибни езера и Смрадливо езеро – кръгов маршрут


Uncategorized

За Рибни езера и Смрадливо езеро

  • Рибните езера са две големи и още няколко много малки и непостоянни езера в Централна Рила.
  • Горното Рибно езеро е по-голямото по площ от двете Рибни езера. Около него се извисяват върховете Канарата, Малък и Голям Мермер и Кьоравица.
  • Над Долното Рибно езеро се извисява връх Йосифица.
  • Между двете езера е разположена хижа „Рибни езера“.
  • Смрадливото езеро е най-голямото ледниково езеро на Балканите.
  • Името му идва от легенда, която гласи, че един ден буря развълнувала много силно водите на езерото. Всичката риба била изхвърлена на бреговете му и след няколко дена предизвикала такава смрад, че районът не се измирисал три години.

ЕТАПИ НА МАРШРУТА

С кола:
Местност Тиха Рила – на 8.5 км от местността Кирилова поляна

Пеша:
Местност Тиха Рила – Смрадливо езеро  – 1 час и 10 минути
Смрадливо езеро – хижа „Рибни езера“ – 1 час
Хижа „Рибни езера“ – местност Тиха Рила – 1 час

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Местност Тиха Рила – Смрадливо езеро
От местността Тиха Рила тръгнете покрай дървената ограда и продължете направо. Следва по-стръмно изкачване в гората. С набирането на височина пътеката става по-полегата. Следвайте жълтата маркировка и няма да се объркате. Малко след гората има едва забележима чешмичка със студена планинска вода. През летния сезон може да си наберете боровинки и малинки. Преходът до Смрадливото езеро ще ви отнеме около час и 10 минути. Подробно описание за маршрута може да прочетете в статията ни до Смрадливото езеро.

Смрадливо езеро – хижа „Рибни езера“
Маршрутът продължава по подпорната стена на Смрадливото езеро и се следва жълтата маркировка. По пътеката се разкриват красиви гледки към Мальовишкия дял на Рила и Водни чал. В далечината може да видите и местността Тиха Рила.

Около 30 минути след езерото ще стигнете до няколко заблатени езера, свързани с малки реки. Над тях има изградени дървени мостчета и пътеки, които не са в добро състояние. Местността е много красива.


През нея се минава за около 20 минути, след последното заблатено езеро ще се открие гледка към двете Рибни езера и едноименната хижа.

Над Долното Рибно езеро се извисява връх Йосифица, а над Горното – върховете Канарата и Зъбците.

Продължете надолу по маркираната пътека и след около 10 минути ще достигнете хижата. Там можете да хапнете и да си починете.
Ако имате сили и време можете да изкачите връх Йосифица (2 часа в посока).

Хижа „Рибни езера“ – местност Тиха Рила
От хижа „Рибни езера“ тръгнете в посока Долно Рибно езеро, като отново следвате жълтата маркировка. Минете покрай левия бряг на Долното Рибно езеро, след което следва каменист терен с високи клекове.

След още 15 минути ще стигнете до мостче, което трябва да минете. Колкото повече слизате, толкова повече клековете преминават в гора. Пътеката продължава все надолу към местността Тиха Рила. След около 30 минути от мостчето ще стигнете началната точка.

Други маршрути наоколо

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec