Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Водопад Скаловитец – приятна семейна разходка в Рила

Водопад Скаловитец – приятна семейна разходка в Рила


Uncategorized

изходна точка

Хижа „Гургулица“

денивелация положителна

50 м

денивелация отрицателна

203 м

трудност

1/6 лесно

времетраене

40 мин в посока

дължина и тип на маршрута

2 км в посока

Любопитна информация за водопад Скаловитец

• Водопад Скаловитец се намира е Източната част на Рила.
• Височината на водопада е 25 м, като има три стъпала.
• Водопадът е маловоден.

Как се стига до водопад Скаловитец?

С кола: 
Терма Костенец – 3 км от село Костенец или
Хижа „Гургулица“ – 2.5 км от Терма Костенец

Пеша:
Терма Костенец – хижа „Гургулица“ – 1 час и 30 минути
Хижа „Гургулица“ – водопад Скаловитец – 40 минути

Описание на маршрута

Терма Костенец – хижа „Гургулица“

До хижа „Гургулица“ може да се стигне с кола по асфалтов път или ако искате да си направите разходка може да тръгнете пеша от Терма Костенец, където се и намира Костенския водопад. След като оставите колите тръгнете по мостчето в ляво (вдясно остава чешма). Пътят върви все по асфалта и след около час и 30 минути ще стигнете хижата.

Хижа „Гургулица“ – водопад Скаловитец

Тръгнете в ляво от хижата и продължете по пътеката. Ще стигнете до бариера – поемете на дясно и пред вас ще се открие огромна поляна в дъното на която има изградена дървена крепост.  Подминавате крепостта и продължавате по горската пътечка, която лека полека се спуска надолу. Целия път от хижата до водопада се минава за около 40 минути в посока, има стрелки и червена маркировка, както и няколко пейки за почивка.

Самият водопад е маловоден и рядко може да се види с бурни води, но ние уцелихме правилния момент и отдалеч чухме шума му.

Височината на водопада е 25 м, като има три стъпала, малко преди него има беседка с навес. Под водопада в ляво има пейка (малко под наклон), на която поседнахме за обяд.

Водопад Скаловитец в Рила планина

Връщането към хижата е само нагоре и на моменти е повечко зор. По пътя на обратно има само едно място, на което може да се объркате – след като стигнете табелата под която има импровизирана пейка завийте на дясно(не продължавайте на право). Хижарят ни предупреди да следим кол, на който има червена кофа. Пътят на обратно ще ви отнеме отново около 40 минути.

Забележителности в близост до хижа „Гургулица“

Костенски водопад
Костенския водопад е един от най-леснодостъмните в Рила планина. Височината му е едва 12 метра, но въпреки това е много красив. Разходката до него е много кратка и е подходяща за деца, възрастни и кучета. Водопадът се намира няколко метра от Терма Костенец.

Хижа „Венетица“
Хижа “Венетица” се намира в Ибърския дял на Източна Рила. ⛰ Разположена е на около 1400 м н.в. Изходна точка е вилната зона на Долна Баня – Свети Спас. След като влезете във вилната зона продължавате направо докато не стигнете уширение с място за паркиранe. Oтам продължавате пеша нагоре и вървите успоредно по поречието на река Бистрица. До хижата се стига за 1 час и 20 минути по маркирана пътека, като се върви в красива гора. Подходящо е за разходка с деца.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Ако ще минете маршрута до хижата пеша оставете колата до Терма Костенец. Другия вариант е да паркирате в близост до хижа „Гургулица“.

Има ли вода по маршрута до водопад Скаловитец?

Вода има само на хижата.

Лесен ли е маршрутът до водопад Скаловитец?

Да, маршрутът е много лесен.

Подходящ ли е маршрутът до водопад Скаловитец за деца?

Да, мястото е подходящо за деца на всякаква възраст.

За кои сезони е подходящ маршрутът до водопад Скаловитец?

До мястото се стига през всеки сезон, но ако искате да видите водопада с поне малко вода го посетете през пролетта или когато е валяло повече дъжд.

Заслужава ли си да посетите водопад Скаловитец?

Водопадът не е от най-впечатляващите, но пък разходката до него е приятна.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec