Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Сувчарско пръскало- един от най-красивите водопади в Стара планина

Сувчарско пръскало- един от най-красивите водопади в Стара планина


Uncategorized

изходна точка

Село Христо Даново

денивелация положителна

552 м

денивелация отрицателна

88 м

трудност

3/6 средно

времетраене

2 часа в посока

дължина и тип на маршрута

4.9 км

Любопитна информация за водопад Сувчарско пръскало

• Водопад Сувчарско пръскало се намира в Стара планина.
• Водите му се спускат от 54 м височина.

Как се стига до водопад Сувчарско пръскало?

С кола:
Село Христо Даново– на 15 км от град Сопот
При влизане в селото продължете по главния път, докато не достигнете широко площадче с паркинг. Там може да оставите колите.
Имате и друг вариант-ако искате да спестите време, може да минете през циганската махала и да карате по асфалтирания път докъдето стигнете.

Пеша:
Село Христо Даново – Водопад Сувчарско пръскало – 2 часа

Описание на маршрута

Село Христо Даново – отбивка за водопада

В центъра на селото ще видите маркировка. Тръгва се по улицата между спирката и площада. Минава се покрай няколко къщи докато улицата прави лек завой на ляво и преминава в черен път.

Продължавайте нагоре, има разклонение като трябва да държите вдясно. Пътечката ще ви отведе до асфалтовия път. След като излезете на него, тръгнете нагоре. В началото настилката на асфалтовия път е добра, но по-нататък се влошава, има паднали камъни и много стеснения.Да вървиш по такъв път не е най-приятната разходка, няма как да се загубиш, но пък е доста скучен. На места се откриват панорамни гледки към селото и околностите. Ще минете покрай българския флаг, който е поставен там през 2023 година. През голяма част от времето се върви на открито, като само на места растителността успява да направи сянка.

Гледка от пътя към село Христо Даново

Определено не препоръчваме да минавате маршрута през лятото. След около 15 минути от знамето, вдясно ще видите беседка и чешмичка. Може да си направите кратка почивка и да си напълните вода.

Беседката с чешмата покрай пътя към Сувчарско пръскало

Пътят продължава все нагоре плавно да се изкачва, като след още 20-30 от беседката ще стигнете до бариера. Малко след нея вдясно има поставена пейка за отдих.

По-наттък по пътеката има още една бариера и табелка. Тук официално започва територията на Национален парк Централен Балкан. Малко след нея ще преминете мост. След моста има отново беседка. Там е и разклонението за водопад Сувчарско пръскало.

Отбивка за водопада – водопад Сувчарско пръскало
В този етап маршрутът до пръскалото е малко по-разнообразен. Пътеката е тясна, на места стръмна. В началото върви успоредно покрай реката, като в един момент започва стръмно изкачване в гората. Изминаването на този етап отнема около 20-30 минути.

От далеч ще чуете грохота на водопада. Пътеката, която води до подножието му е много стръмна и тясна. Не е подходяща за малки деца и хора със страх от височини. Трябва се преминава бавно и внимателно, защото отдясно е почти отвесно.

Водопада е с височина 54 метра. Той е изключително красив, мощен и като цяло впечатляващ! Със сигурност си заслужава да бъде видян. Препоръчваме ви да поседите и да му се насладите. След това пътят наобратно е същият.

Забележителности в близост до водопад Сувчарско пръскало

Водопад Сучурум
Водопадът се намира в края на град Карлово. Намира се малко след ВЕЦ Левски и е много леснодостъпен.

Хижа „Васил Левски“ и Карловското пръскало
Ако сте в района за повече дни ви препоръчваме да посетите хижа „Васил Левски“ и Карловското пръскало. Маршрутът започва от края на парк „Евлоги и Христо Георгиеви“ в град Карлово. Преходът преминава през 3 хижи и пътеката е изключително живопосна. Отнема около 4 часа и 40 минути в посока, затова ако не сте достатъчно опитни ви препоръчваме да го направите с преспиване.

Хижа Добрила
Хижа „Добрила“ се намира в Централен Балкан и е разположена на 1804 м надморска височина. До нея се стига за около 1 час от междинната станция на лифт Сопот. Пътеката до нея не е трудна, но имайте предвид, че половината път е изкачване. Хижата е много посещавана целогодишно. Хижарите готвят много вкусно и са гостоприемни.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Препоръчваме ви да оставите колата на центъра на селото.

Има ли вода по маршрута до водопад Сувчарско пръскало?

Да, по пътеката има 1 чешма, от която може да си напълните вода.

Лесен ли е маршрутът до водопад Сувчарско пръскало?

Да, пътеката до водопада е лека, върви се по широк път. Последните 20 минути са малко по-трудни.

Подходящ ли е маршрутът до водопад Сувчарско пръскало за деца?

Самия маршрут до водопада е подходящ за деца, но последните метри, които водят точно под водопада е малко опасно и неподходящо за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до водопад Сувчарско пръскало?

Посещението на водопада е най-подходящо през пролетта.

Заслужава ли си да посетите водопад Сувчарско пръскало?

Да, това е един от най-впечатляващите водопади в Стара планина според нас. Пътят до него не много интересен, но самия водопад е много красив.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec