Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете

Мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете


Uncategorized

изходна точка

Село Бузовград

денивелация положителна

254 м

денивелация отрицателна

254 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

2 часа кръгов

дължина и тип на маршрута

5.1 км общо

Любопитна информация за Мегалит Вратата на Богинята

• Мегалит Вратата на Богинята е композиция от няколко огромни камъка (някои се виждат как са отсечени), като по средата има оформен прозорец.
• Смята се, че Мегалитът е създаден преди повече от 4000 години от народ живял по българските земи, а след това е използван от траките.
• Изграден е така, че по време на лятното равноденствие на 21-ви юни по време на залеза слънчевите лъчи преминават през прозореца.
Тук идва и теория, че мястото е било нещо като портал между световете, защото траките вярвали, че залезът символизира светът на мъртвите. Гледайки този мегалит започват да изникват много въпроси – как точно са направили това съоръжение, какво точно представлява.

Мегалит Вратата на Богинята през есента

Как се стига до Екопътека “Пътека през вековете”?

С кола: 
Село Бузовград до Казанлък, Сърнена средна гора

Пеша:
Пътека през вековете – 2 часа кръгов

Как се стига до началото до Екопътека “Пътека през вековете”?

Началото на пътеката започва от края на село Бузовград и по-точно южната му част. Минавайки през центъра на селото ще видите няколко насочващи табелки. Ако идвате от Казанлък карате по главния път на селото и точно преди последните къщи се свива в ляво (колата може  да я оставите в дясно някъде по уличките) и след реката веднага в дясно. Ще видите началните табели на екопътеката.

Какво ще видите по “Пътеката през вековете”:

• Мегалит Вратата на Богинята
• Крепост Бузово кале
• Местност Черковищата
• Тракийска гробница Крепост Бузово кале
• Мъжкият камък  и Дяланият камък – за тях не ни остана време и не са описани. Те са малко по-встрани от кръговия маршрут и ако искате да ги видите трябва да се отклоните.

Описание на маршрута

Мегалит Вратата на Богинята

След като стигнете до началото на екопътеката започва леко изкачване в горичката. Самият преход е много приятен като на няколко места има пейки и беседки за почивка.

Върви се ту в широколистна гора, ту на открито. Когато стигнете до беседката с информационно табло продължавате на дясно. Трябва да следвате бяло-зелената маркировка или нарисуваните усмивки по дърветата (наистина). От началото на пътеката до първата забележителност Мегалит Вратата на Богинята се стига за около 40 минути.

От Мегалитът се открива невероятна гледка в към Долината на тракийските царе, град Казанлък, билото на Стара планина и язовир Копринка.

След като се насладите на прекрасните гледки, продължаваме с маршрута към следващото място. Върнете се на разклонението при беседката с информационното табло и вместо да тръгнете наляво (от където дойдохте), продължете направо.

Крепост Бузово кале

Не след дълго се стига до кръстопът с табелка, където поемете на ляво към Крепост Бузово кале.
След около 15 минути приятна разходка през горичката ще стигнете до крепостта, която е абсолютно автентична. Смята се, че крепостта е ранновизантийска от 5-6 в. Сл.Хр. Построена е, за да охранява северните подстъпи на Средна гора и да наблюдава Казанлъшкото поле.

Части от крепост Бузово кале

Стените са почти разрушени, от крепостта са разкрити части от стени на наблюдателни кули и основи на сгради. Тук отново може да се насладите на прекрасни гледки към долината.

Черковището

Спускайки се надолу в гората, не след дълго – около 15 минути, се стига до местност Черковището, в която били изградени византийски базилики от 5-6-ти век.

Византийски базилики в местност Черковището

Tракийска гробница

Продължете по пътеката, като тук има малко по-стръмно спускане и трябва да бъдете малко по-внимателни. През есенната може да се наберете шипки, а пролетта е пълно с люляк. След 15 минути ходене ще видите бяла сграда, зад която е скрита  тракийска гробница. Гробницата е  от IVв пр. Хр., но е ограбена още през древността. По форма и размери гробницата наподобява Голямата Косматка. За съжаление за момента е заключена и няма как да се види.

Tракийска гробница затворена

Наблизо има пейки за отдих, където може да поседнете и да се насладите на природата.

Връщайки се обратно на пътеката, се продължава на ляво. Тук вървите по почти равна пътека още около 30 минути докато не стигнете Бузовград.

Забележителности в близост до Пътека през вековете

Казанлъшка Тракийска гробница
Казанлъшката гробница е разположена в парк „Тюлбето” Тя е част от голям некропол, който е разположен до древната столица на Одриското царство Севтополис. Оригиналът е вграден в специална защитна постройка и достъпът път до него е ограничен, но има нейно абсолютно копие, което е достъпно за посетители.

Могила Голяма Косматка – Гробница Севт III
Голямата Косматка е едно от най-големите открития в долината на царете. Освен, че е голяма, тя е особена с това, че е една от малкото не ограбени гробници. Тя е открита през 2004г. Строена е е през втората половина на V в. пр. Хр. Предполага се, че повече от век е използвана като храм, в който са извършвани орфически практики. Състои се от дромос (дълъг 13м.) и три камери с различен план – правоъгълна, кръгла с куполно покритие и правоъгълна, изградена в монолитен блок.

Етнографски Комплекс “Дамасцена”
Етнографския комплекс разполага с малък музей, градина, ресторант и розоварна, където посетителите могат да наблюдават производството на розово масло и да научат различни факти, характерни за Роза Дамасцена и за произвежданото от нея масло.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите някъде в уличките на селото или в близост до началната точка.

Има ли вода по маршрута до мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

По пътеката няма вода.

Лесен ли е маршрутът до мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

Маршрутът е лесен, няма технически участъци.

Подходящ ли е маршрутът до мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете за деца?

Маршрутът е подходящ за деца – малки и големи.

За кои сезони е подходящ маршрутът до мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

Подходящ е за преминаване през всеки сезон.

Заслужава ли си да посетите мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете?

Мястото е много приятна за разходка. Маршрутът не е сложен и тежък, а има много интересни неща, които могат да се видят.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec