Липсват продукти в количката.

Общо:

Връх Мальовица – красавицата на Рила


Uncategorized

изходна точка

ЦПШ „Мальовица“ - 18 км. от село Говедарци

денивелация положителна

1041 м

денивелация отрицателна

32 м

трудност

4/6 средно

времетраене

3 часа и 40 мин в посока

дължина и тип на маршрута

6.6 км в посока

Любопитна информация за връх Мальовица

• Мальовица се намира в северозападната част на Рила, висок е 2729 м.
• Нарежда се сред 20-те най-високи върхове в България и е на седмо място в Рила.
• Според преданията името идва от Мальо войвода – борец срещу поробителите, загинал някъде в Мальовишката долина. Върху най-старите карти върхът е отбелязан като Малевица.

Как се стига до връх Мальовица?

С кола: 
ЦПШ „Мальовица“ – 18 км от село Говедарци

Пеша:
1. ЦПШ „Мальовица“– хижа „Мальовица“ – 1 час
2. Хижа „Мальовица“ – втора тераса – 1 час
3. Втора тераса – Еленино езеро – 50 минути
4. Еленино езеро – връх Мальовица – 50 минути

Описание на маршрута

ЦПШ „Мальовица“ – хижа „Мальовица“

Първият етап от прехода започва от Меча поляна край ЦПШ „Мальовица“. Това е и най-лесната и приятна част от маршрута. Пътеката започва в гъста гора, колкото по-нагоре се изкачвате, толкова по-красиви стават гледките към планината. По пътя има две чешми, от които ще можете да си налеете вода, и още една – на самата хижа. Това са единствените чешми по маршрута, така че ви съветваме да се запасите с вода. Следвайте синята маркировка и след около 1 час ще преминете първия етап.

Хижа „Мальовица“ – Втора тераса

След кратка почивка и глътка въздух на хижа „Мальовица“ идва време за истинското изкачване. Маркировката в този участък е червено-синя, но в един момент тя ще се раздели – червената, която трябва да следвате, води към връх Мальовица, а синята – към връх Орловец. В този участък на няколко пъти се прекосява Мальовишката река. През пролетта и в ранно лято реката е доста пълноводна, тя не е дълбока, но внимавайте да не се подхлъзнете на някой камък. Половин час след хижата ще стигнете първата тераса, а след още половин час – втората. Терасите са места, на които наклонът почти липсва. В началото на втората тераса ще видите скалата с паметни плочи на загинали планинари и алпинисти.

Долината и хижа Мальовица в далечината

Втора тераса – Еленино езеро

Следва изкачване към Еленино езеро, намиращо се на 2479 м надморска височина. Пътят нагоре става по-каменист, затова трябва да внимавате повече, на места има сипеи. Продължете да следвате червената маркировка, а малко по-нагоре ще се появят и металните колове на зимната маркировка. На няколко места има стръмни изкачвания, които залъгват, че след тях ще се появи гледка към езерото.

След около 50 минути трудно изкачване ще достигнете бреговете на Еленино езеро. Време е за почивка и хапване преди следващия етап.

Еленино езеро – връх Мальовица

Отдъхнете и починете добре, защото започва и последното изкачване към върха. Теренът продължава да е каменист, на много места има сипеи и трябва да се внимава. Стръмното изкачване продължава около 40-50 минути. Минете ли тази част от маршрута, преходът става отново лесен. Като изкачите билото пред вас ще се открие панорамна гледка към Рилския манастир. За да достигнете върха са нужни последни 10 минути ходене по билото. Ще стигнете до разклон, където червената маркировка продължава наляво към Додов връх и хижа „Иван Вазов“ (виж стр. 147), а надясно по билото към връх Мальовица. В началото пътеката е леко стръмна и тясна, но гледките наоколо са невероятни – при ясно време се вижда връх Мусала, Урдините езера, Рилския манастир, хижа „Мальовица“.

За да се върнете обратно до ЦПШ „Мальовица“ тръгнете по вече познатия маршрут.


За да се върнете обратно до ЦПШ „Мальовица“ тръгнете по вече познатия маршрут през хижа „Мальовица“.

Забележителности в близост до връх Мальовица

Йончево и Страшно езеро
Йончевото и Страшното езеро са разположени в Северозападната част на Рила. Изходна точка е хотел Мальовица(в близост до ЦПШ Мальовица). Срещу входа на хотел Мальовица ще видите пътека и табелка към Йончевото езеро. Йончевото езерото е кръстено на самоковския художник Христо Йончев-Крискарец. Той бил известен с любовта си към планината и с рилските си пейзажи.
Името на Страшното езеро също е свързано с художника. Един път, докато бил на езерото, се разразила страшна буря и той затичал надолу. По пътя си срещнал други туристи и извикал „Страшно, езерото, страшно!“. Тогава кръстили горното езеро „Страшното“.

Урдини езера
В съседство с популярните Седем рилски езера се намира Урдиния циркус и долината на Урдина река. Урдините езера са шест на брой и са с ледников произход. Намират се между върховете Дамга (2670 м) и Додов връх (2661 м). От Урдините езера се стичат поточета, които се сливат и образуват Урдина река, която е десен приток на Черни Искър. Как може да стигнете до Урдиния циркус?
Има няколко варианта, като за тази част на Рила е хубаво да сте добре запознати с маршрута или да сте с опитен водач. Един от популярните маршрути е от разклона малко преди връх Мальовица да се спуснете към Додов връх и преди него да тръгнете към Урдиния циркус.

Яврова поляна
Яворова поляна се намира в близост до ЦПШ Мальовица. Мястото е широка поляна с беседка. Върви се предимно в гора и наблизо минава и реката. Подходящо е за разходка с деца. Там е и пресечната точка на няколко маршрута, единия от които е към долината на Урдина река към Урдините езера. Другият маршрут е към хижа „Вада“. До Яворова поляна се стига за около 50 минути като се върви по широк черен път. Изходната точка се намира малко преди ЦПШ Мальовица като в google може да го намерите като “Екопътека Приятели на растенията”.

Още интересни маршрути в Рила може да откриете в книгата ни.

Книжка за Рила с картички

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на паркинга на ЦПШ Мальовица или някъде по пътя преди това. Паркингът е платен.

Има ли вода по маршрута до връх Мальовица?

Вода по маршрута има само до и на хижата. Разбира се може да си налеете и от реката, но на ваша отговорност.

Какво трябва да знаете за маршрута до връх ?

  •  От хижата до върха се върви само на открито, затова се заредете с вода.
  • Не забравяйте слънчеви очила, шапка и слънцезащитен крем.
  • В зависимост кога правите прехода, водата от реката може да е с по-високо ниво и при преминаването да се наложи да се понамокрите.

Лесен ли е маршрутът до връх Мальовица?

Маршрутът е със средна трудност.

Подходящ ли е маршрутът до връх Мальовица за деца?

Маршрутът не е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до връх Мальовица?

Подходящ е за посещение през летните месеци. През зимата е подходящо само за планинари с опит в зимната планина, защото има лавиноопасни участъци.

Заслужава ли си да посетите връх Мальовица?

Връх Мальовица е един от най-посещавните и любими върхове на мнозина. Въпреки популярността му, все пак не бива да бъде подценяван.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

2 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec