Екопътека Каньона на водопадите – над 40 водопада и панорамни гледки

Каньонът на водопадите е екопътека съвсем близо до град Смолян. Маршрута е лек и приятен, като общата обиколка е около четири часа.
Asset 7

изходна точка

Края на град Смолян

Asset 5

денивелация положителна

449 м

Asset 4

денивелация отрицателна

449 м

Asset 6

трудност

3/6 средно

Asset 8

времетраене

4 часа общо

Asset 3

дължина и тип маршрут

4.8 км общо

ЕТАПИ НА МАРШРУТА

С кола:
Няколко километра след град Смолян в посока към село Мугла има отбивка в дясно, която води към началото на екопътеката. Отправна точка.

Пеша:
Екопътека Каньона на водопадите – 4 часа общо

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Екопътека Каньона на водопадите
Пренасяме се в Родопите и едно от многото красиви кътчета там. Каньонът на водопадите е екопътека съвсем близо до град Смолян. Маршрута е лек и приятен, като общата обиколка е около четири часа. Началната точка е покрай Конна езда Ризов. Екопътеката започва от стар римски мост, който ще видите в ляво. Продължете нагоре по широкия път, ще минете покрай изоставени рибарници. По-нататък в ляво ще видите сграда в типично родопски стил – това е информационния център.

Оттук нагоре лека полека се навлиза в гората, като вървите успоредно на реката.

Следват много дървени мостчета, които ви прехвърлят  ту от едния – ту от другия бряг на реката. Пътеката е много живописна, пренасяте се в друг свят. Има много пейки, където може да отдъхнете и спокойно да се насладите на природата.

След като преминете едно от мосчетата ще видите разклонение, оттук започва кръговия маршрут и трябва да поемете надясно. Трябва да внимавате – на места пътеката е хлъзгава, особено ако е валяло дъжд. След още няколко дървени мостчета ще се озовете пред дървен навес, където може да отдъхнете и да хапнете.

Водопадът Орфей

Най-впечатляващия от всички 40 водопада, е водопад Орфей. Водите му се спускат от 68 метра височина, а пролетно време водите му са толкова мощни, че отдалеч може да чуете шума му. Ако леко се отклоните от пътеката спокойно може да стигнете под него и да усетите свежестта и пръските му. А ако застанете отдолу може да почувствате колко е впечатляващ.

След като се насладите на водопада продължете нагоре докато стигнете следващия мост от където ще видите слеващия впечатляващ водопад – Сърцето. Нарчен е така, защото мястото където се спускат водите му има формата на сърце.

Веднага след Сърцето, следват водопадите Казаните, наречени така, защото сякаш преливат един в друг.

Не след дълго стигате и последният водопад по пътеката – Ропката. От тук маршрутът се разделя – направо към хижа Перелик, вие продължете по моста, под който минава водопада – към панорамните гледки.

След като изкачите и последните стъпала, за да стигнете до гледките трябва да завиете на ляво. Ще видите скали, на които трябва да се покатерите, за да достигнете площадката. Бъдете внимателни, защото не са много добре обезопасени.

Гледките към Каньона ще ви оставят без думи!

Врънете се отново на пътеката и продължете направо към следващата панорамна площадка Евредика. Маркировката, която трябва да следвате е синя. Оттук може да видите водопад Орфей.

Слеващата панорамна площадка е Стражите, тя е наречена така заради двете скали, приличащи на стражи.

След като се насладите на прекрасните гледки се върнете към пътеката, която се спуска надолу, на места е възможно да има счупени мостчета и трябва да ги заобиколите.

Често задавани въпроси

Къде можем да оставим колата?

Колата може да паркирате малко преди конната езда.

Има ли вода по маршрута до екопътека Каньона на водопадите?

Носете си вода, защото по пътя няма чешми.

Какво трябва да знаем за маршрута до екопътека Каньона на водопадите?

Пътеката е много добре поддържана и маркирана.

Лесен ли е маршрутът до екопътека Каньона на водопадите?

Маршрутът е лесен, няма много изкачвания и голяма денивилация.

Подходящ ли е маршрутът до екопътека Каньона на водопадите за деца?

Маршрутът не е подходящ за деца. Има изкачвания, както и времетраенето на екопътеката е по-дълго.

За кои сезони е подходящ за екопътека Каньона на водопадите?

Екопътеката е подходяща за всички сезони. Водопадите са най-пълноводни през пролетта.

Заслужава ли си да посетите екопътека Каньона на водопадите?

Да, това е една от най-красивите екопътеки в Родопите.
Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: