Екопътека Каньона на водопадите

Каньонът на водопадите е екопътека съвсем близо до град Смолян. Маршрута е лек и приятен, като общата обиколка е около четири часа.
Asset 7

изходна точка

Края на град Смолян

Asset 5

денивелация положителна

449 м

Asset 4

денивелация отрицателна

449 м

Asset 6

трудност

3/6 средно

Asset 8

времетраене

4 часа общо

Asset 3

дължина и тип маршрут

4.8 км общо

ЕТАПИ НА МАРШРУТА

С кола:
Няколко километра след град Смолян в посока към село Мугла има отбивка в дясно, която води към началото на екопътеката. Отправна точка.

Пеша:
Екопътека Каньона на водопадите – 4 часа общо

  • Пътеката е много добре поддържана и маркирана.
  • Подохдяща е за семейства с деца, които са били на по-дълги разходки и не е проблем да ходят 4 часа.
  • Носете си вода, защото по пътя няма чешми.

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Екопътека Каньона на водопадите
Пренасяме се в Родопите и едно от многото красиви кътчета там. Каньонът на водопадите е екопътека съвсем близо до град Смолян. Маршрута е лек и приятен, като общата обиколка е около четири часа. Началната точка е покрай Конна езда Ризов. Екопътеката започва от стар римски мост, който ще видите в ляво. Продължете нагоре по широкия път, ще минете покрай изоставени рибарници. По-нататък в ляво ще видите сграда в типично родопски стил – това е информационния център.

Оттук нагоре лека полека се навлиза в гората, като вървите успоредно на реката.

Следват много дървени мостчета, които ви прехвърлят  ту от едния – ту от другия бряг на реката. Пътеката е много живописна, пренасяте се в друг свят. Има много пейки, където може да отдъхнете и спокойно да се насладите на природата.

След като преминете едно от мосчетата ще видите разклонение, оттук започва кръговия маршрут и трябва да поемете надясно. Трябва да внимавате – на места пътеката е хлъзгава, особено ако е валяло дъжд. След още няколко дървени мостчета ще се озовете пред дървен навес, където може да отдъхнете и да хапнете.

Водопадът Орфей

Най-впечатляващия от всички 40 водопада, е водопад Орфей. Водите му се спускат от 68 метра височина, а пролетно време водите му са толкова мощни, че отдалеч може да чуете шума му. Ако леко се отклоните от пътеката спокойно може да стигнете под него и да усетите свежестта и пръските му. А ако застанете отдолу може да почувствате колко е впечатляващ.

След като се насладите на водопада продължете нагоре докато стигнете следващия мост от където ще видите слеващия впечатляващ водопад – Сърцето. Нарчен е така, защото мястото където се спускат водите му има формата на сърце.

Веднага след Сърцето, следват водопадите Казаните, наречени така, защото сякаш преливат един в друг.

Не след дълго стигате и последният водопад по пътеката – Ропката. От тук маршрутът се разделя – направо към хижа Перелик, вие продължете по моста, под който минава водопада – към панорамните гледки.

След като изкачите и последните стъпала, за да стигнете до гледките трябва да завиете на ляво. Ще видите скали, на които трябва да се покатерите, за да достигнете площадката. Бъдете внимателни, защото не са много добре обезопасени.

Гледките към Каньона ще ви оставят без думи!

Врънете се отново на пътеката и продължете направо към следващата панорамна площадка Евредика. Маркировката, която трябва да следвате е синя. Оттук може да видите водопад Орфей.

Слеващата панорамна площадка е Стражите, тя е наречена така заради двете скали, приличащи на стражи.

След като се насладите на прекрасните гледки се върнете към пътеката, която се спуска надолу, на места е възможно да има счупени мостчета и трябва да ги заобиколите.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: