Хижа „Мазалат“ – уют и красиви гледки в Стара планина

Една от най-популярните дестинации в Стара планина. Тя се нарежда на първите места сред най-добрите хижи в България.
Asset 7

изходна точка

хижа „Партизанска Песен“

Asset 5

денивелация положителна

498 м

Asset 4

денивелация отрицателна

151 м

Asset 6

трудност

3/6 средно

Asset 8

времетраене

3 часа в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

8.6 км в посока

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола:
хижа „Партизанска Песен“ – 24 км от гр. Габрово 

Пеша:
хижа „Партизанска Песен“ – чешма – 1 час
чешма – хижа „Мазалат“ – 2 часа

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

хижа „Партизанска Песен“ – чешма

Пътеката започва от хижа „Партизанска песен“, като първите 30 минути се върви в прохладна гора. Маршрутът до хижата е част от Е3, по-известен като Ком-Емине, и е добре маркиран (следвайте Пътеката започва от хижа „Партизанска песен“, като първите 30 минути се върви в прохладна гора. Маршрутът до хижата е част от Е3, по-известен като „Ком-Емине“, и е добре маркиран (следвайте червената маркировка). Пътеката ясно се вижда и трудно бихте могли да се изгубите. След приятната горичка лека по-лека наклона става по-голям и излизате на открит участък, от където в далечината се виждат върховете Бузлуджа и Шипка, както и няколко вятърни турбини. Има едно местенце с голямо дърво и пейки, където можете да направите кратка почивка. Не след дълго се излиза на чешмичката, тя е над пътеката и трябва да внимавате да не я пропуснете. Отдъхнете и напълнете вода, защото е единствената по пътя.

чешма – хижа „Мазалат“

От чешмичката поемете нагоре и надясно по баира. Тук е най-голямото изкачване от маршрута. Тази част се минава трудно, защото през лятото е пълно с боровинки, на които не бихте устояли. След като изкачите възвишението пътеката става почти равна и навлиза в букова гора. Не забравяйте да вдигате достатъчно шум, за да избегнете среща с дивите животни и най-вече с мечките. Пътеката е много приятна и живописна. Скоро след като излезете от гората ще стигнете табела на Национален парк, от там пътят става широк и открит. Това е последната част от маршрута. До хижата остават около 20-30 минути. В хижата можете да хапнете, починете и да се насладите на гледките към масива Триглав. Ако имате достатъчно време, може да се разходите до връх Вълча глава (30 минути), скален феномен Пеещите скали (55 минути) или да направите маршрута до връх Голям Кадемлия.

Основна информация за хижа „Мазалат“

Намира се на главното било в местността Мандрището, на 1523 м н.в. Построена е през 1935 година, а през 1962 година е реконструирана. Представлява двуетажна масивна сграда с капацитет 60 места с вътрешна тоалетна. Разполага с туристическа кухня и столова. Към хижата има и друга двуетажна сграда с 30 легла и вътрешна тоалетна и умивалник. Хижа „Мазалат“ се нарежда на първите места сред най-добрите хижи в България.

Нашето последно посещение на хижата беше през юли 2021 година.

💡 Съвет: През лятния сезон уиендите в хижата е пълно с туристи. Препоръчваме ви ако може да си запазите места в новата част.

✔️ Отваряработи целогодишно
📅 Най-посещавана презпрез лятото
🛏️ Места60
💸Цена/нощувка25 лв.
🏕️ Къмпингуванеразрешено
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина1520 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефон02 491 0020 ; 089 747 5538

Информацията е обновена през септември 2022 г.

Какво още трябва да знаете?

  • В края на лятото около хижата може да се чуе ревът на сватбуващи елени.

Маршрути от хижа „Мазалат“

  • Връх Вълча глава (Куртбашица) – 30 минути
  • Връх Голям Кадемлия – 3 часа и 15 минути
  • Узана – 3 часа и 30 минути
  • Хижа „Тъжа“- 3 часа и 30 минути
  • Хижа „Мандрата“- 3 часа и 30 минути
  • Хижа „Соколна“- 4 часа и 30 минути
Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: