Хижа „Скакавица“ – първата планинска хижа в България 

Построена през 1921-1922 г. от членове на туристическото дружество на град Дупница
Asset 7

изходна точка

Местност Зелени Преслап

Asset 5

денивелация положителна

303 м

Asset 4

денивелация отрицателна

63 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час

Asset 3

дължина и тип маршрут

2.5 км в посока

Как се стига до хижа „Скакавица“ ?

С кола: 
Местност Зелени Преслап – на 14 км от Сапарева Баня

Пеша:
Местност Зелени Преслап – Хижа „Скакавица“ – 1 час

Местност Зелени Преслап – хижа „Скакавица“

От местност Зелени Преслап тръгнете по широкия черен път. Маркировката, която трябва да следвате, е червено-жълта, като жълтата по-късно продължава към хижа „Рилски езера“.

След 10-15 минути ще стигнете разклонение с табели. Табелите са ясни, но все пак внимавайте да не ги пропуснете. Поемете надясно и тръгнете през гората.

От тук пътеката е само нагоре към хижа „Скакавица“, като на места по нея има изградени дървени стъпала, парапети и мостчета.

Някъде по средата на маршрута ще чуете ромолене на вода. На около 100 метра Някъде по средата на маршрута ще чуете ромолене на вода. На около 100 метра вляво от главната пътека се намира един малък, но красив водопад.  Мястото е подходящо за отмора и снимки. След още 20 минути изкачване по пътеката ще стигнете до хижа „Скакавица“. Малко преди нея ще видите отклонение вдясно и синя маркировка – това е пътеката към връх Кабул. В хижата можете да си направите почивка, да хапнете и да се насладите на природата.

Основна информация за хижа „Скакавица“

Хижа „Скакавица“ е първата изградена хижа в България. Тя е построена през 1921-1922 г. от членове на туристическото дружество на град Дупница и туристи. През 1951 година хижата изгаря, а няколко години по-късно на същото място е построена сегашната хижа. В близост се намира водопадът Рилска Скакавица, който е най-високия в Рила. Хижата е част от 100-те национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз.

Нашето последно посещение на хижата беше юли 2021 година.

✔️ Отваряработи целогодишно
📅 Най-посещавана презюли-август
🛏️ Места48
💸Цена/нощувка20 лв.
🏕️ Къмпингуванеразрешено
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина2185 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефон0896 798 040; 0894 360 427

Маршрути от хижа „Скакавица“

Водопад Рилска Скакавица – най-високият водопад в Рила планина
Водопадът Рилска Скакавица е най-високият водопад в Рила планина. Намира се на 1950 м н.в., а водите му се спускат от 70 м. До него се стига за около 40 минути от хижа „Скакавица“. Маршрутът до него е живописен, а самия водопад е внушителен. Можете да се качите до подножието му и да усетите пръските му. През зимата водопадът е много попуялрно място за ледено катерене. Важно е да знаете, че през зимните месеци районът е лавиноопасен.

Връх Кабул
Връх Кабул (2531 м н.в.) се намира в Западния дял на Рила планина, в близост до Отовишки връх и Седемте рилски езера. Той няма типичната алпийска форма, а по-скоро е заоблен, което го прави да прилича повече на родопски връх. Името му от турски в превод означава „облог, бас“. От хижа „Скакавица“ до върха се стига за около 1 час и 40 минути. Той е изключително панорамен – от него се откриват гледки към върховете Отовица, Сейменски камък, Голям Калин, както и върховете Мальовица и Орловец.

Седемте Рилски езера
Намират се в Северозападна Рила, в Дамгския дял, наречен така на най-високия връх в околността – връх Дамга (2669 м). Разположени са стъпаловидно между 2100 м и 2500 м надморска височина в голям циркус, обграден от върховете Сухи чал, Отовишки връх и връх Харамията. Седемте рилски езера имат ледников произход. Свързани са помежду си с малки поточета. Те дават начало на река Джерман. Всяко езеро има собствено име, възникнало от формата и особеностите му. Маршрутът от хижа „Скакавица“ до Седемте Рилски езера отнема около 2 часа и 30 минути. През по-голямата част се върви в гора.

Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: