Връх Свищи плаз

Връх Свищи плаз се издига на 1888 м н.в. и се намира се в Средна Стара планина. Прието е, че името му идва от стръмните западни склонове, по които се свличат лавини (свищи), по гладки като плазове улеи.
Asset 7

изходна точка

Хижа „Кашана“

Asset 5

денивелация положителна

624 м

Asset 4

денивелация отрицателна

129 м

Asset 6

трудност

3/6 средно

Asset 8

времетраене

2 часа и 15 минути в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

4.1 км в посока

С кола:
Хижа „Кашана“ – на 11 км от град Златица

Пеша:
Хижа „Кашана“ – връх Свищи плаз – 2 часа и 15 минути

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Хижа „Кашана“ – връх Свищи плаз

След като паркирате колата над хижа „Кашана“, ще видите много указателни табели, включително и за върха. Пресечете шосето и тръгнете по широката пътека. След около 5 минути ходене вдясно ще видите поляна. Може да тръгнете през поляната по стръмния склон към връх Капалу (1622 м) и да се включите в коловата маркировка.

Другият вариант е да продължите по широкия път, който отново ще ви отведе на билото малко под връх Капалу. От там пътеката е все по билото до подножието на връх Свищи плаз. Тук гледките стават все по-панорамни. Пред вас на изток ще видите крайната цел – връх Свищи плаз, а пред него връх Курдуна (1822 м).

На запад ще видите рудник, а зад него върховете Мургана, Челопешка баба, Мара Гидия, а вдясно от тях – връх Баба (Етрополска Баба). По маршрута често може да срещнете диви кончета или крави. Продължете по пътеката към следващия връх – Курдуна (1822 м).


След като преминете този връх и седловината след него, пътеката ще ви отведе до подножието на връх Свищи плаз. Пътеката направо минава по билото към връх Малък Свищи плаз.

Тук трябва да продължите надясно и да започнете изкачването на върха. Следва голям наклон и пътеката става по-стръмна, но няма да ви затрудни. След около 15 минути ще стигнете върха. От него при ясно време можете да видите в далечината хижа „Свищи плаз“, както и градовете Златица и Пирдоп на юг.

От върха се върнете обратно по същия път.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: