Връх Мальовица – красавицата на Рила

Мальовица се намира в северозападната част на Рила, висок е 2729 м. Нарежда се сред 20-те най-високи върхове в България и е на седмо място в Рила.
Asset 7

изходна точка

ЦПШ „Мальовица“

Asset 5

денивелация положителна

1041 м

Asset 4

денивелация отрицателна

32 м

Asset 6

трудност

4/6 средно

Asset 8

времетраене

3 часа и 40 мин в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

6.6 км в посока

За връх Мальовица

Мальовица се намира в северозападната част на Рила, висок е 2729 м. Нарежда се сред 20-те най-високи върхове в България и е на седмо място в Рила.
Според преданията името идва от Мальо войвода – борец срещу поробителите, загинал някъде в Мальовишката долина. Върху най-старите карти върхът е отбелязан като Малевица.

Как се стига до връх Мальовица?

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
ЦПШ „Мальовица“ – 18 км от село Говедарци

Пеша:

1. ЦПШ „Мальовица“– хижа „Мальовица“ – 1 час
2. Хижа „Мальовица“ – втора тераса – 1 час
3. Втора тераса – Еленино езеро – 50 минути
4. Еленино езеро – връх Мальовица – 50 минути

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

ЦПШ „Мальовица“ – хижа „Мальовица“

Първият етап от прехода започва от Меча поляна край ЦПШ „Мальовица“. Това е и най-лесната и приятна част от маршрута. Пътеката започва в гъста гора, колкото по-нагоре се изкачвате, толкова по-красиви стават гледките към планината. По пътя има две чешми, от които ще можете да си налеете вода, и още една – на самата хижа. Това са единствените чешми по маршрута, така че ви съветваме да се запасите с вода. Следвайте синята маркировка и след около 1 час ще преминете първия етап.

Хижа „Мальовица“ – втора тераса

След кратка почивка и глътка въздух на хижа „Мальовица“ идва време за истинското изкачване. Маркировката в този участък е червено-синя, но в един момент тя ще се раздели – червената, която трябва да следвате, води към връх Мальовица, а синята – към връх Орловец. В този участък на няколко пъти се прекосява Мальовишката река. През пролетта и в ранно лято реката е доста пълноводна, тя не е дълбока, но внимавайте да не се подхлъзнете на някой камък. Половин час след хижата ще стигнете първата тераса, а след още половин час – втората. Терасите са места, на които наклонът почти липсва. В началото на втората тераса ще видите скалата с паметни плочи на загинали планинари и алпинисти.

Елениното езеро, намиращо се на 2479 м надморска височина

Втора тераса – Еленино езеро

Следва изкачване към Еленино езеро, намиращо се на 2479 м надморска височина. Пътят нагоре става по-каменист, затова трябва да внимавате повече, на места има сипеи. Продължете да следвате червената маркировка, а малко по-нагоре ще се появят и металните колове на зимната маркировка. На няколко места има стръмни изкачвания, които залъгват, че след тях ще се появи гледка към езерото.

След около 50 минути трудно изкачване ще достигнете бреговете на Еленино езеро. Време е за почивка и хапване преди следващия етап.

Еленино езеро – връх Мальовица

Отдъхнете и починете добре, защото започва и последното изкачване към върха. Теренът продължава да е каменист, на много места има сипеи и трябва да се внимава. Стръмното изкачване продължава около 40-50 минути. Минете ли тази част от маршрута, преходът става отново лесен. Като изкачите билото пред вас ще се открие панорамна гледка към Рилския манастир. За да достигнете върха са нужни последни 10 минути ходене по билото. Ще стигнете до разклон, където червената маркировка продължава наляво към Додов връх и хижа „Иван Вазов“ (виж стр. 147), а надясно по билото към връх Мальовица. В началото пътеката е леко стръмна и тясна, но гледките наоколо са невероятни – при ясно време се вижда връх Мусала, Урдините езера, Рилския манастир, хижа „Мальовица“.

За да се върнете обратно до ЦПШ „Мальовица“ тръгнете по вече познатия маршрут.


За да се върнете обратно до ЦПШ „Мальовица“ тръгнете по вече познатия маршрут през хижа „Мальовица“.

Още интересни маршрути в Рила може да откриете в книгата ни.

Често задавани въпроси

Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на паринга ЦПШ Мальовица или някъде по пътя преди това. Паркингът е платен.

Има ли вода по маршрута до връх Мальовица?

Вода по маршрута има само до и на хижата. Разбира се може да си налеете и от реката, но на ваша отговорност. 

Какво трябва да знаем за маршрута до връх Мальовица?

 • От хижата до върха се върви само на октрито, затова се заредете с вода. Не збаравяйте слънчеви очила, шапка и слънцезащитен крем.
 • В зависимост кога правите прехода, водата от реката може да е с по-високо ниво и при преминаването да се наложи да се понамокрите.
 • Лесен ли е маршрутът до връх Мальовица?

  Маршрутът е със средна трудност.

  Подходящ ли е маршрутът до връх Мальовица за деца?

  Маршруът не е подходящ за деца.

  За кои сезони е подходящ маршрутът до връх Мальовица?

  Подходящ е за посещение през летните месеци. През зимата е подходящо само за планинари с опит в зиманта планина, защото има лавиноопасни участъци.

  Заслужава ли си да посетите връх Мальовица?

  Връх Мальовица е един от най-посещавните и любими върхове на мнозина. Въпреки популярността му, все пак не бива да бъде подценяван.
  Мариана Киречева

  Мариана Киречева

  Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

  Сподели:

  2 Responses

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Още интерсни места: