Водопад Скаловитец

Водопад Скаловитец е маловоден, но през пролетта може да го видите в пълния му блясък.
Asset 7

изходна точка

Хижа „Гургулица“

Asset 5

денивелация положителна

50 м

Asset 4

денивелация отрицателна

203 м

Asset 6

трудност

1/6 лесно

Asset 8

времетраене

40 мин в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

2 км в посока

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола:
Терма Костенец – 3 км от село Костенец

Пеша:
Терма Костенец – хижа „Гургулица“ – 1 час и 30 мин
Хижа „Гургулица“ – водопад Скаловитец – 40 мин

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Терма Костенец – хижа „Гургулица“

До хижа „Гургулица“ може да се стигне с кола по асфалтов път или ако искате да си направите разходка може да тръгнете пеша от Терма Костенец, където се и намира Костенския водопад. След като оставите колите тръгнете по мостчето в ляво (вдясно остава чешма). Пътят върви все по асфалта и след около час и 30 минути ще стигнете хижата.

Хижа „Гургулица“ – водопад Скаловитец
Тръгнете в ляво от хижата и продължете по пътеката. Ще стигнете до бариера – поемете на дясно и пред вас ще се открие огромна поляна в дъното на която има изградена дървена крепост.  Подминавате крепостта и продължавате по горската пътечка, която лека полека се спуска надолу. Целия път от хижата до водопада се минава за около 40 минути в посока, има стрелки и червена маркировка, както и няколко пейки за почивка.

Самият водопад е маловоден и рядко може да се види с бурни води, но ние уцелихме правилния момент и отдалеч чухме шума му.

Височината на водопада е 25 м, като има три стъпала, малко преди него има бесетка с навес. Под водопада в ляво има пейка (малко под наклон), на която поседнахме за обяд.

Връщането към хижата е само нагоре и на моменти е повечко зор. По пътя на обратно има само едно място, на което може да се объркате – след като стигнете табелата под която има импровизирана пейка завийте на дясно(не продължавайте на право). Хижарят ни предупреди да следим кол, на който има червена кофа. Пътят наобратно ще ви отнеме отново около 40 минути.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: