Сухото езеро

Сухото езеро е разположено на около 1890 м н.в. между върховете Попова капа и Водни чал.
Asset 7

изходна точка

местност Кирилова поляна

Asset 5

денивелация положителна

489 м

Asset 4

денивелация отрицателна

53 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час и 45 мин. в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

3.3 км. в посока

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
Местност Кирилова поляна – на 7 км. от Рилски манастир

Пеша:
Местност Кирилова поляна – Сухото езеро – 1 час и 45 минути

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Местност Кирилова поляна – Сухото езеро

Оставете колата на паркинга в местността Кирилова поляна. Там има ресторант и чешма. Вляво зад чешмата има дърво с табели към заслон „Кобилино бранище“ и Сухото езеро. Поемете по пътеката и следвайте зелената маркировка. Пътеката е ясна и широка.

Когато навлезете в гората, започва постепенно изкачване. Ще стигнете до местност, която е обозначена с табела за лавинна опасност. От тук започва по-стръмно изкачване. След около 20-30 минути дърветата се разреждат и пред вас ще се открие невероятна гледка към Рилските зъбери.

Пейзажът е като от картичка. На мястото има пейка, на която можете да си отдъхнете. По-нататък пътеката става по-лека и полегата. Не след дълго ще минете през местността Къркулиците и един доста респектиращ улей, по който през зимата падат лавини. Наблизо, на около 5-10 минути ход, ще стигнете до още едно интересно място – скала с издълбан надпис „Добре дошле монастирски гости“, останал от времето, когато по пътеката са вървели поклонници към Рилския манастир.
От скалата с надписа, след като повървите още 20-тина минути, ще излезете на открита полянка с хвойна и нисък клек. В далечината вляво можете да видите множество водопади, спускащи се по отсрещните скали. Продължете по пътеката и след 10 минути ще стигнете до бреговете на Сухото езеро.

Ако посетите езерото през летните месеци ще можете да го видите напълно пресъхнало и да разберете откъде идва името му.

Местността Кирилова поляна е изходна точка и за много други интересни маршрути в Рила, някои от които са до хижа „Рибни езера“ и до Смрадливото езеро.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: