Липсват продукти в количката.

Общо:

Хижи подходящи за деца


Uncategorized

Представяме ти няколко леснодостъпни хижи подходящи за деца в Родопите, Беласица, Пирин, Стара планина и Рила. До хижите, за които ти споделяме се стига с кола или по лесен маршрут, а условията в тях са подходящи за деца.

1. Хижа „Марциганица“

Хижа „Марциганица“ се намира в Западните Родопи, в местността „Марциганица“, на 4 километра от село Добростан. До хижата се стига по сравнително добър асфалтов път. Хижата от скоро работи отново и е напълно обновена. Разполага с апартаменти както и общи спални помещения. Има футболно игрище, вътрешен детски кът както и външен басейн. В района може да се разходите до пещера Добростански бисер, връх Попа, връх Червената стена, както и Сливодолското падало.
🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

2. Хижа „Беласица“

Хижа „Беласица“ се намира на около 9 км. – 20 минути с кола от град Петрич. Хижата е на 720 м н.в. скрита измежду вековни кестенови гори на ПП “Беласица“. Пред нея има обширна зелена поляна с детска площадка, пейки и беседки за отдих, даже фитнес уреди. Хижата разполага със 100 места, като всяка стая си има собствен санитарен възел. Готвят много вкусно и хижарите са любезни. От хижата може да направите разходка до Лешнишкия водопад (40 мин) или до хижа Конгур (1 час и 30 мин).
🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

3. Хижа „Момчил Юнак“

Хижа „Момчил Юнак“ се намира в Западни Родопи в близост до село Момчиловци. До нея може да стигнете лесно с кола за около 30 минути от Пампорово. Само последните 5 км са по чакълест път, но няма проблем да минете с кола. Хижата има основна сграда както и бунгала. Храната е изключително вкусна! Мястото като цяло е прекрасно освен за туристи и за семейства с деца.
На няколко метра от хижата има езеро, до което може да се разходите. Хижата е изключително приятна и е страхотен пример за място, в което се влага много любов и старание. Не пропускайте да я посетите ако сте в района.🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

4. Хижа „Безбог“

Хижа „Безбог“ е една от най-популярните и лесно достъпни хижи в Пирин планина. Намира се на 2240 м н.в. на брега на Безбожкото езеро. До хижата се стига с лифт, който тръгва от хижа „Гоце Делчев“. Лифтът е двуместен седалков, като работното му време е 8:30 ч. – 16:30 ч.
В хижата може да хапнете и да се насладите на красивата гледка към Безбожкото езеро.
⏱️Времетраене: Изкачването с лифта отнема около 30 минути, като директно ви отвежда до хижата.
💡 Съвет: През уикендите мястото е посещавано от много туристи, затова ако имате възможност го посетете през седмицата.

5. Хижа „Добрила“

Хижа Добрила се намира в Средна Стара планина. Хижата е разположена на 1804 м н.в., в седловината между върховете Добрила и Левски(Амбарица).Изходна точка е лифт Сопот. От междинната станция на лифт Сопот тръгвате по широкия песъчлив път. По маршрута има едно разклонение. Трябва да следите жълтата маркировка. От горната станция на лифта до хижата е около 1 час.

Хижа Добрила е една от най-посещаваните хижи в Централен Балкан. Разполага със 70 места като има 8 двойни стаи със собствен санитарен възел. Хижата е чиста и уютна, може да се насладите на вкусна храна. Отпред има широка поляна, както и катерушки за деца.

⏱️Времетраене: 1 час без деца
💡 Съвет: Лифт Сопот – от 16 септември до 25 март работи само събота и неделя от 9:00 до 16:30. Времето за изкачване е около 20 мин. Понякога се налага да се изчака, за да се събере група и да пуснат лифта. Препоръчваме ви да се обадите за повече информация.

6. Хижа „Плевен“

Хижа „Плевен“ е най-голямата високопланинска хижа в Стара планина. Намира се на 1385 м н.в. Изходна точка е паркинга на 4 км след ВЕЦ „Видима“ (11 км от град Априлци). За да стигнете до хижата има два варианта – кратък през гората или малко по-обиколен по широк път. Хижата се от две постройки – малка и голяма хижа, като общият капацитет на легловата база е над 100 места. Санитарните възли и баните са етажни. Хижата разполага с ресторант, а най-впечатляващата част е уютната библиотека.
⏱️Времетраене: 1 час без деца

Още хижи

7. Хижа „Рилски езера“

Хижа „Рилски езера“ се намира в Северозападна Рила. Представлява масивна сграда с капацитет от 200 места. Има стаи с по 2,3,4,6,7 легла както и общо спални помещения. Има стаи със самостоятелни санитарни възли и бани. В хижата има удобства като локално отопление, телевизия. Разполага и с интернет и възможност за хоум офис. В близост се намират и едни от най-красивите езера в Рила – Седемте Рилски езера.

🚡Времетраене: До хижата се стига с лифт Рилски езера.

8. Хижа „Карандила“

Хижа „Карандила“ се намира в Източна Стара планина близо до град Сливен. До нея може да стигнете по няколко различни начина – пеша за около 1 час и 30 минути, с лифт 20 минути + 20 минути пеша или с автомобил – 25 километра от град Сливен.
Хижата е голяма, има стаи със собствен санитарен възел, работи целогодишно и готвят много вкусно. Препоръчваме Ви да опитате бобът с манатарки, както и местната крафт бира.

От хижата може да се разходите до езеро Карандила, водопад Футула или природен феномен Халката. В близост до езерото има пекарна, в която предлагат вкусен хляб.

9. Хижа „Партизанска песен“

Хижа „Партизанска песен“ се намира в Стара планина на 24 км от град Габрово. Разполага с разполага с 32 места, всяка стая е със собствен санитарен възел и парно отопление. Разполага с ресторант, където готвят много вкусно. Пред хижата има голяма поляна, детска площадка, тенис маса, туристически велосипеди. Хижата работи целогодишно. От тук може да направихте преход до хижа „Мазалат“.

🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

Created with RNI Films app. Preset ‘Fuji Astia 100F v.2’

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec