Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Йончево и Страшно езеро – кръгов маршрут с много езера

Йончево и Страшно езеро – кръгов маршрут с много езера


Uncategorized

изходна точка

ЦПШ „Мальовица“

денивелация положителна

933 м

денивелация отрицателна

933 м

трудност

4/6 средно

времетраене

5 часа и 30 минути в посока

дължина и тип на маршрута

12 км в кръгов

Любопитна информация за Йончево и Страшно езеро

• Йончево и Страшно езеро са две красиви езера в Рила планина.
• Йончевото езерото е кръстено на самоковския художник Христо Йончев-Крискарец. Той бил известен с любовта си към планината и с рилските си пейзажи.
• Името на Страшното езеро също е свързано с художника. Един път, докато бил на езерото, се разразила страшна буря и той затичал надолу. По пътя си срещнал други туристи и извикал „Страшно, езерото, страшно!“. Тогава кръстили горното езеро „Страшното“.

Как се стига до Йончево и Страшно езеро?

С кола: 
ЦПШ „Мальовица“ – 18 км от село Говедарци

Пеша:
ЦПШ „Мальовица“- Йончево езеро – 1 час и 30 минути
Йончево езеро – Страшното езеро – 1 час и 30 минути
Страшното езеро – ЦПШ „Мальовица“ – 2 часа и 30 минути

Описание на маршрута

Централна планинска школа – Йончево езеро

От ЦПШ „Мальовица“ тръгнете в посока хотел „Мальовица“. Вляво от главния вход на хотела ще видите пътека, която навлиза в гората. Обозначена е с табелка и зелена маркировка.

Маршрутът започва с леко изкачване, след което ще излезете на ски пистите. Тук дръжте пътеката вляво, а не по пистите нагоре. После пътеката отново навлиза в горичка, където узрелите боровинки и малинки може да ви позабавят.

На няколко места ще пресечете поточетата на Горна Прека река. Пътеката е много разнообразна – има изкачвания, слизания, върви се ту в гора, ту на открито. Когато излезете от гората следва стръмно, но кратко изкачване. До езерото остават около 30 минути. Ще преминете през поток на Средна Прека река.

Още 10-15 минути вървете по пътеката през ниските клекове и пред вас ще се открие Йончевото езеро.

От тук можете да продължите към Страшното езеро и хижа „Мальовица“ или ако се чувствате уморени, се върнете по същия път обратно.

Йончево езеро – Страшното езеро

Насладете се на прекрасното езеро, направете заслужена почивка и съберете сили за следващата част от прехода – към Страшното езеро. От Йончевото езеро трябва да тръгнете надясно и нагоре, покрай една голяма скала и плоча с образа на художника Христо Йончев. Маркировката, която трябва да следвате, вече е синя (зелената ще ви отведете до хижа „Мечит“).

Започва изкачване по камъни, а под тях се чува ромолене на поточета – толкова типично за Рила. Малко по-нагоре вляво ще видите една скала, от която се открива прекрасна гледка към Йончевото езеро.

Йончево езеро през лятото в Рила планина

Продължете нагоре по пътеката, очаква ви 40-минутно стръмно изкачване, но то няма да е най-трудното.


Ще минете покрай две блата и не след дълго ще излезете на по-полегат участък. После предстои най-трудната част, а именно катеренето на четири крака по скалите.

Бъдете внимателни ако е валяло и скалите са мокри и хлъзгави. Все пак не се притеснявайте, този участък е кратък и след 20-минутно катерене и придвижване по скалите ще зърнете заслона и Страшното езеро.

Страшното езеро и върховете над него в Рила планина

Страшното езеро

То е сгушено между скали и над него ще видите да се извисяват върховете Попова капа, Малък, Среден и Голям Купен. Когато времето е лошо езерото наистина изглежда страховито. В изградения до езерото заслон можете да се подслоните, ако е необходимо.

Страшното езеро в Рила


Страшното езеро – хижа „Мальовица“ ЦПШ „Мальовица“
От Страшното езеро към ЦПШ „Мальовица“ (през хижа „Мальовица“) тръгнете по пътеката вдясно. Следвайте червено-жълтата маркировка, като почти през цялото време ще вървите надолу. Ще минете покрай още две красиви езера – Тихото езеро и по-голямото от Камилските езера.

Тихото езеро в Рила планина

Вляво от вас са върховете Голям Купен и Ловница.

Гледка към върховете Голям Купен и Ловница.

След езерата ви очаква малко изкачване. По-нататък пътеката минава по камъни, под които ще чуете ромоленето на Малка Мальовишка река. До тук от Страшното езеро е около час. Следващият етап от маршрута е едно много дълго и мъчително за краката слизане до хижа „Мальовица“.

Колкото по-надолу слизате, толкова по-натоварващо става за коленете. След 30 минути ще стигнете място с панорамна гледка към хижа „Мальовица“. Следете маркировката, защото в един момент пътеката завива леко наляво. В хижата можете да си отдъхнете и похапнете преди последното спускане.

Хижа Мальовица и връх Мальовица в далечината.

От хижата до ЦПШ „Мальовица“ пътеката върви успоредно на река Голяма Мальовица, а маркировката е синя. Трудно бихте се объркали.

Забележителности в близост до Йончево и Страшно езеро

Връх Мальовица
Върхът е един от най-посещаваните и любим на много туристи. Със своите 2729 метра надморска височина върхът се нарежда сред 20-те най-високи върхове в България и е на седмо място в Рила. До него се стига по маркирана пътека от хижата за около 2 часа и 40 минути.

Еленино езеро
Еленино езеро се намира в Мальовишкия дял на Рила. Разположено е на 2479 метра и е най-голямото от езерна група, наречена Еленски езера. Езерото се намира по маршрута за връх Мальовица. Изходна точка е ЦПШ Мальовица. За да стигнете до езерото ще ви отнеме около 2 часа и 50 минути в посока.
Чували ли сте за легендата и от къде идва името му?
Легендите разказват за младата Елена, хубава девойка от Самоков, която била продадена на Селим паша. Момата обаче успяла да избяга в планината, където срещнала четата на Мальо. Заживяла с четниците, но се влюбила в байрактаря. Любовта била взаимна, но неизказана. Един ден Елена успяла да отмъсти на Селим паша, който бил отнел невинността ѝ навремето. Не след дълго смелата девойка била покосена от куршум. Четниците занесли тялото и високо в планината на брега на красивото езеро, а преди да издъхне Елена признала любовта си пред своя любим. Той я погребал край бреговете на красивото езеро, което оттогава носи нейното име и красота.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставите колата?

Може да оставите колата на ЦПШ Мальовица.

Има ли вода по маршрута до Йончево и Страшно езеро?

Вода по маршрута има чак на хижа Мальовица и след нея.

Какво трябва да знаем за маршрута до Йончево и Страшно езеро?

Може да направите маршрута и в обратна посока като тръгнете първо към хижа Мальовица. Имайте предвид обаче, че тогава ще имате стръмно спускане след Страшното езеро.

Лесен ли е маршрутът до Йончево и Страшно езеро?

Маршрутът е със средна трудност.

Подходящ ли е маршрутът до Йончево и Страшно езеро за деца?

Не, маршрутът не е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Йончево и Страшно езеро?

Предимно през летните, ако имате достатъчно опит и през зимата.

Заслужава ли си да посетите Йончево и Страшно езеро?

Това са едни от най-красивите Рилски езера, които трябва да бъдат посетени.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec