Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Кончето през връх Вихрен – адреналин и красиви гледки

Кончето през връх Вихрен – адреналин и красиви гледки


Uncategorized

изходна точка

Хижа „Вихрен“

денивелация положителна

1378 м

денивелация отрицателна

1378 м

трудност

5/6 трудно

времетраене

7 часа и 40 мин общо

дължина и тип на маршрута

11.1 км кръгов

Любопитна информация за Кончето

• Кончето е труднодостъпна седловина, намираща се между върховете Бански суходол и Кутело, на около 2810 м.
• В най-тясната си част е широк половин метър.
• Северозападните склонове са много стръмни, а североизточните – почти отвесни.

Как се стига до Кончето?

С кола: 
До хижа „Вихрен“, 10 км от град Банско

⚠️ВАЖНО – През летния сезон от местността „Шилигарника“ (първи паркинг) до хижа „Вихрен“ се забранява преминаването на МПС между 08:00 часа до 16:00 часа. Може да следите актуална информация в сайта на община Банско.

Пеша:
1. Хижа „Вихрен“ – връх Вихрен- около 2 часа и 55 минути
2. Връх Вихрен – Премката – 40 минути
3. Премката – връх Кутело – 40 минути
4. Връх Кутело – Кончето – 30 минути
5. Кончето – Премката – 45 минути
6. Премката – Казаните – хижа „Вихрен“ – 2 часа и 10 минути

Описание на маршрута

Хижа „Вихрен“ – Кабата – връх Вихрен

Преди да тръгнете на този преход е хубаво да сте физически добре подготвени. Ако все още не сте изкачвали първенецът на Пирин планина може да прочетете описанието на маршрута статията ни за връх Вихрен.

Връх Кутело погледнат от връх Вихрен

Връх Вихрен – Премката

След кратка почивка и наслаждаване на пейзажа продължете по маршрута към Кончето. Слизането от тази страна на връх Вихрен е доста по-тежко. Склонът е стръмен, мрамора хлъзгав, но има метални въжета, за които може да се държите. Въпреки това бъдете внимателни. За по-малко от час ще стигнете до седловината Премката, която се намира между два от най-високите върхове на Пирин планина – Вихрен (2914 м) и Кутело (2908 м). Тук може да видите прочутия пирински еделвайс (само му се любувайте без да го късате), както и диви козички, които подскачат насам-натам.

Връх Вихрен погледнат от връх Кутело

Премката – връх Кутело – Кончето – Премката

След като краката са ви добре отпочинали започнете следващото изкачване, това на връх Кутело. Денивелацията е голяма, а пътеката, по която трябва да вървите е покрита с камъни и сипеи. Върхът отново изглежда много близо, но всъщност отнема около 40 минути, за да го изкачите.

Някъде по средата на склона червената маркировка се отделя наляво към Кончето, където е и по-лекия вариант за да стигнете до там. Тази пътека подсича връх Кутело, но все пак бъдете внимателни – пътеката е тясна и когато има много хора разминаването става трудно. Ако все пак искате да се поизпотите още малко продължете нагоре към връх Кутело. След разклона няма маркировка, но целта е видима. След върха следва стръмно спускане към Кончето.

Кончето е най-впечатляващия скален ръб в Пирин планина. Едната му страна е почти отвесна и гледа към около 70 метрова пропаст. В най-тесните участъци, седловината е широка около 50 см. Има обезопасителни въжета, на които може да се държите, но не разчитайте изцяло на тях.

⚠️Важно: Ако имате страх от височини, това място не е за вас. През летните уикенди мястото е пълно с хора и маршрутът е доста натоварен. Разминаването става бавно.

Хора минават по Кончето в Пирин планина

Премката – Казаните – хижа „Вихрен“

След като се върнете на Премката може отново да направите кратка почивка и да се полюбувате на подскачащите диви козички. От Премката може да се върнете до хижа „Вихрен“ през Казаните (няма нужда да изкачвате отново връх Вихрен).

Започва леко и плавно спускане към Казаните, като зад вас отдясно остава връх Вихрен, а отляво връх Кутело. Маркировката в тази част на маршрута е червена и зелена – червената за хижа „Вихрен“, която ще следвате, а зелената отвежда до хижа „Бъндерица“. Малко по-надолу по пътеката има стръмен и каменист участък, където трябва да внимавате да не се подхлъзнете.
След като минете стръмната част ще се озовете в местността Казаните, която представлява два големи циркуса – Голям Казан и Малък Казан. По пътеката вляво ще видите и едноименния заслон, който е изграден на прага на двата циркуса. Заслонът е построен през 50-те години на миналия век с цел да подслонява хората, които през тези години, са изучавали снежниците в тази част на Пирин планина.

Малко след заслон Казана е и разклонението за хижа „Вихрен“. Лявата пътека отвежда към хижа „Бъндерица“, а дясната, накъдето трябва да поемете води към хижа „Вихрен“.

В този етап от маршрута има малко неприятни места. На моменти пътеката се губи и има стръмни участъци. Този етап отнема около 20 минути, след което следва рязък завой надясно. От пътеката вече се вижда хижа „Вихрен“, която изглежда примамливо близо, но всъщност остава още около час и половина ходене, докато стигнете до нея.

След около час се стига разклонението и рекичката (от началото на маршрута). Пътеката за хижата е на ляво. Оттук ви остават последни 20 минути.

Маршрутът е труден и не е подходящ за всеки и може да се съкрати в зависимост от възможностите ви. Тръпката и изживяването да сте на двата най-високи върха на Пирин планина е неописуема.

Други маршрути наоколо

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на хижа „Вихрен“. Съветваме ви да сте там най-късно 7:30 часа, защото паркинга бързо се запълва. Паркингът е безплатен.През летния сезон от местността „Шилигарника“ (първи паркинг) до хижа „Вихрен“ се забранява преминаването на МПС между 08:00 часа до 16:00 часа.

Има ли вода по маршрута до Кончето?

Вземете си поне 2 литра вода, защото по пътя до върха вода няма. Може да си налеете на чешмата до хижата.

Какво трябва да знаем за маршрута до Кончето?

  • Ако ви е страх от височини или имате проблеми с вестибуларния апарат – този маршрут не е подходящ за вас.
  • Не забравяйте слънцезащитни продукти – високо в планината слънцето е много силно.
  • Тръгнете с удобни обувки – през голяма част от пътя има сипеи и камъни, на места е и хлъзгаво, важно е обувките, с които тръгвате да са подходящи.
  • Съобразете се с метеорологичните условия – дори и да сте се нагласили да изкачите върха, ако прогнозата се промени не тръгвайте, на върха няма да е много весело ако има гръмотевична буря.
  • Вземете си връхни дрехи – дори и да сте планирали маршрута в средата на лятото, не забравяйте, че високо в планината най-често духа вятър и е по-хладно.

Лесен ли е маршрутът до връх Кончето?

Маршрутът е висока трудност. Важно е да нямате страх от височини.

Подходящ ли е маршрутът до връх Кончето за деца?

Маршрутът не е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до връх Кончето?

Маршрутът е подходящ за преминаване през летните месеци.

Заслужава ли си да посетите Кончето?

Ако обичате адреналина определено трябва да го преминете.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

4 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec