Природен парк „Витоша“

Витоша е първият природен парк в България и на Балканите. Създаден през 1934 г. обявен първоначално като национален. През 2000 г. паркът е прекатегоризиран в „природен".

Витоша е първият природен парк в България и на Балканите. Създаден през 1934 г. обявен първоначално като национален. През 2000 г. паркът е прекатегоризиран в „природен“.

  • Растителният свят e е изключително многообразен. Установени са 1489 вида висши растения.
  • Върховете на Витоша над 2000 м са около 11, а първенец е Черни връх (2290 м).
  • Най-дългата пещера в България – Духлата (18 км) се намира в югозападната част на Витоша.
  • През 1895 г. се поставя началото на организирания туризъм у нас. Писателя Алеко Константинов с голяма група ентусиасти изкачват Черни връх, най-високата точка на Витоша. Това се счита за началото на организирания туризъм в България.
  • Освен първите стъпки на пешеходният туризъм с планината са свързани и алпинизма, ски-спорта, туристическото ориентиране и туристическата маркировка в България.

Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още: