Липсват продукти в количката.

Общо:

Как да се придвижвате в планината


Съвети

1. Проучете маршрута преди да тръгнете

Много важно е да сте запознати с маршрута преди да тръгнете. Проучете дължината, денивелацията и приблизителното времетраене. Преценете дали маршрутът е подходящ за вас и групата ви. Информирайте се дали има трудни и опасни участъци, има ли водоизточници по пътя и къде са най-близките хижи и заслони. Задължително проверете и следете метеорологичните условия.

2. Не тръгвайте сами в планината

Не тръгвате в планината сами дори за кратки, еднодневни преходи по познати маршрути. Инцидентите в планината не са за подценяване и винаги е добре да имате надежден спътник, който да повика помощ в случай на нужда.

3. Уведомете близките си за прехода

Добре е близките ви да са уведомени за планувания преход, предполагаемото пристигане и връщане. Регистрирането в хижите по маршрута ще помогне да бъдете локализирани при инцидент или загубване в планината.

4. Тръгвайте винаги рано сутрин

Много е важно да тръгнете рано сутрин. По време на прехода може да възникнат непредвидени ситуации, които да ви забавят, затова е важно да имате достатъчно време да пристигнете в светлата част на деня. Най-добре е по-голямата част от предвидения преход да се измине до обяд. През зимата планирайте достигането на целта си не по-късно от 15:00 часа.

5. Движете се с умерено темпо

Темпото на движение е много важно. За да не се задъхвате, наложете си постоянно, равномерно темпо. Забързаният ход с чести почивки ще ви умори повече. За да се настрои организмът ви към натоварването тръгнете бавно и постепенно усилвайте темпото, не спирайте рязко, а плавно намалете ритъма преди почивка. Старайте се да дишате равномерно и дълбоко.

6. Съобразявайте скоростта на придвижване

Темпото на движение е много важно. За да не се задъхвате, наложете си постоянно, равномерно Скоростта на придвижване зависи от денивелацията, сложността на терена и метеорологичните условия, но най-определяща е вашата собствена физическа форма. За да не се разкъсва групата, поддържайте темпо, съобразено с най-слабо подготвените участници.

7. Не съкращавайте пътя за сметка на сигурността

Водещо условие за избиране на маршрута е безопасността. Вземете под внимание структурата на терена (сипеи, ронливи скали, улеи, хлъзгави склонове), метеорологичните условия и дали хората във вашата група са в състояние да преминат маршрута.

8. Пийте често, но по малко вода

Голямото физическо натоварване ви кара да пиете повече вода заради усещането на сухота в гърлото. Не прекалявайте с водата при преход, защото това води до затрудняване на работата на бъбреците и сърцето, до обилно потене, при което организмът губи ценни соли. Най-добре е да пиете по няколко глътки на всяко спиране.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec