Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Мелнишки пирамиди – едни от най-внушителните в България

Мелнишки пирамиди – едни от най-внушителните в България


Uncategorized

изходна точка

Град Мелник

денивелация положителна

319 м

денивелация отрицателна

116 м

трудност

1 час и 15 минути в посока

времетраене

3.5 км в посока

Любопитна информация за Мелнишки (Роженски) пирамиди

• Природния феномен е по-известен като Мелнишките пирамиди, но тези в близост до Роженския манастир са познати и като Роженските. Пирамидите не са единствените скални образуваните от този тип, но определено са едни от най-внушителните, които сме виждали.

Какво представляват пирамидите?
Мèлнишките пирамиди са скални образувания. Често в районите с най-интензивно действие на ерозията, се образуват цели групи от най-различни причудливи форми. Височината им достига до 100 метра. През 1960 г. Мелнишките пирамиди са обявени за природна забележителност. Площта на защитената територия обхваща 1165,5 ха.

Как са се образували?
Пирамидите, започват да се сформират още преди 4-5 милиона години, когато на мястото на днешната Санданско-Петричка котловина е имало обширно плитко езеро. В продължение на години заради  ерозия на глинените почви в региона е са се сформирали образувания напомнящи пирамиди.

Гледка към Мелнишки пирамиди

Как се стига до Мелнишки пирамиди?

С кола: 
Град Мелник

Пеша:
Град Мелник – Мелнишки пирамиди – Роженски манастир – 1 час и 15 минути

Преди да тръгнете:
До Роженските пирамиди може да се стигне по два начина. Първият е от град Мелник (който сме описали), а другият е от Роженския манастир. Ако сте на Роженския манастир, след като паркирате колата продължете по пътеката, която води към манастира, вървейки ще видите табела за Мелник и път надясно. Цялата еко пътека се изминава за час и нещо, а до гледките за около 30-40 минути.

Описание на маршрута

Град Мелник – Роженски манастир

Началната точка е град Мелник. Отбивката за Роженски манастир се намира веднага след „Музея на виното“ вляво. След последните къщи на града трябва да следвате зелената маркировка.

В началото се върви по черен път, който преминава в пътека и минава по Роженското дере. След 20 минути има разклонение, откъдето се тръгва надясно. След около още 10 минути следва единственото изкачване по маршрута. Трудно е, но си заслужава, защото гледките са невероятни! На север се издигат върховете на Пирин, на юг планината Славянка, на запад планината Беласица, а в далечината на изток – Роженския манастир.

Наоколо се намира феномена скални пирамиди. Те са много величествени и особено красиви, когато са осветени от залязващото слънце. Пътеката тук се разклонява на две, като може да тръгнете надясно, но трябва да бъдете внимателни. По пътя ще видите „самотното“ дърво и още много смайващи гледки.

Причудливите форми на Роженски пирамиди

След като се насладите на невероятната красота продължете по пътеката, като вместо да се връщате наляво тръгнете надясно към Роженския манастир. Следва леко спускане, като пътеката се стеснява. На едно място има изградени дървен мост и парапети, но имайте предвид, че не са стабилни, а може и да са разрушени. Малко по-надолу край една беседка има кръстопът. Надясно пътят води към Роженския манастир, а наляво към село Рожен. Тръгнете надясно и след около 10 минути ще стигнете до манастира. Маршрутът е лесен и предоставя уникални гледки от високо към скалните пирамиди.

Самотното дърво на върха на Роженски пирамиди

Забележителности в близост до Мелнишките пирамиди

Роженски манастир
Манастирът е един от най-старите средновековни манастири в Югозападна България. Разположен е на югоизточните склонове на Пирин, над село Рожен, само на няколко километра от Мелник. Счита се, че е създаден през 13 век, разрушаван, изгарян и обновяван през вековете днес, той е в отлично състояние и е действащ.
Смята се, че Свети Иван Рилски е живял в него, преди да се засели в Рилската пустиня.

Пясъчният тунел при село Любовище
Село Любовище се намира само на няколко километра от Рожен. То е малко и китно, а жителите му са едва 20. Единственият път, по който може да се стигне до селцето е през 40-метров пясъчен тунел в слабо споен пясъчник. Този тунел се е превърналв символ на селото.

Град Мелник
Сгушен в югозападните поли на Пирин планина се намира най-малкото градче България – Мелник. Населението му е малко под 200 души, но рядко през летните и есенни месеци може да го видите празен. Мелник е една от най-популярните туристически дестинации в България и има защо. Към днешна дата Мелник е най-малкият град в България, като населението му е едва 177 души (данни от 2019г.) В миналото обаче нещата са били много по-различни. Гледайки назад е трудно да си представим, че тук са живели повече от 10 000 човека. Смята се, че едни от първите ѝ заселници били от тракийското племе Меди. Векове по-късно тук се заселват римляните. А след тях идват и славяните, които и дават името на града – Мелник. Според историците думата „мел“ означава „бяла глина, креда“, които всъщност са били пирамидите около града.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

В зависимост как ще минете маршрута може да оставите колата или в град Мелник или на паркинга до Роженския манастир.

Има ли вода по маршрута до Мелнишките пирамиди?

По пътеката няма вода.

Лесен ли е маршрутът до Мелнишките пирамиди?

Маршрутът е лесен, няма технически участъци, но все пак трябва да бъдете внимателни, защото няма обезопасителни огради.

Подходящ ли е маршрутът до Мелнишките пирамиди за деца?

Маршрутът е подходящ за деца. Трябва са да бъдете внимателни на мястото към Роженския манастир с дървен мост и парапетите, защото не са стабилни.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Мелнишките пирамиди?

Подходящ е за преминаване през всеки сезон.

Заслужава ли си да посетите Мелнишките пирамиди?

Мелнишките пирамиди са място, което задължително трябва да посетите ако сте в района. Ще останете впечатление от красотата им и спиращите дъха гледки!

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec