Стобски пирамиди

Стобските пирамиди са причудливи скални формации от глина и пясък, образувани от ерозия. Те са включени в Червената книга на България като критично застрашени местообитания.
Asset 7

изходна точка

Село Стоб

Asset 5

денивелация положителна

167 м

Asset 4

денивелация отрицателна

10 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

40 минути в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

905 м в посока

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:С кола:
Село Стоб

Пеша:
Село Стоб – Стобски пирамиди – 30 минути

Стобски пирамиди

Стобските пирамиди са причудливи скални формации от глина и пясък, образувани от ерозия. Дебелината на пирамидите е 30-40 м, средната им височина е 6-10 м, а на места достигат до 12 м. Те са включени в Червената книга на България като критично застрашени местообитания. 

Стобските пирамиди не са толкова популярни като Мелнишките, но със сигурност не им отстъпват по живописност.

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Село Стоб – Стобски пирамиди

Началната точка е източния край на село Стоб. В селото има указателни табели към Стобските пирамиди, които може да следвате. Асфалтовия път ще ви отведе до паркинг, където е началото на пътеката.

Пътеката към пирамидите е обозначена с табели и маркировка. Има изкачвания и стръмни участъци, но нищо трудно.

Ако се изморите може да си починете на пейките по пътя. До първите скални образувания ще стигнете за около 15 минути. Освен живописния скален феномен, може да се полюбувате на гледки към Рила.

Ако посещавате Стобските пирамиди е препоръчително да отидете преди или най-добре следобед, защото по пътеката няма сянка. Задължително си носете и бутилка с вода.

На около 35 километра от Стобските пирамиди се намира местността Кирилова поляна, която е изходна точка за много маршрути в Рила.

В района може още да посетите екопътека „Водопади Бохемия“ и Рилски манастир.

Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: