Мелнишки (Роженски) пирамиди

Мèлнишките пирамиди са скални образувания. Често в районите с най-интензивно действие на ерозия, се образуват цели групи от най-различни причудливи форми. Височината им достига до 100 метра.
Asset 7

изходна точка

Град Мелник

Asset 5

денивелация положителна

319 м

Asset 4

денивелация отрицателна

116 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час и 15 мин

Asset 3

дължина и тип маршрут

3.5 км

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:С кола:
Град Мелник

Пеша:
Град Мелник – Мелнишки пирамиди – Роженски манастир – 1 час и 15 минути

Преди да тръгнете:
До Роженските пирамиди може да се стигне по два начина. Първят е от град Мелник (който сме описали), а другият е от Роженския манастир. Ако сте на Роженския манастир, след като паркирате колата продължете по пътеката, която води към манастира, вървейки ще видите табела за Мелник и път надясно. Цялата еко пътека се изминава за час и нещо, а до гледките за около 30-40 минути.


Мелнишки пирамиди

Природния феномен е по-известен като Мелнишките пирамиди, но тези в близост до Роженския манастир са познати и като Роженските. Пирамидите не са единствените скални образуваните от този тип, но определено са едни от най-внушителните, които сме виждали.

Какво представляват пирамидите?

Мèлнишките пирамиди са скални образувания. Често в районите с най-интензивно действие на ерозията, се образуват цели групи от най-различни причудливи форми. Височината им достига до 100 метра. През 1960 г. Мелнишките пирамиди са обявени за природна забележителност. Площта на защитената територия обхваща 1165,5 ха.


Как са се образували?
Пирамидите, започват да се сформират още преди 4-5 милиона години, когато на мястото на днешната Санданско-Петричка котловина е имало обширно плитко езеро. В продължение на години заради  ерозия на глинените почви в региона е са се сформирали образувания напомнящи пирамиди.

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Град Мелник – Роженски манастир

Началната точка е град Мелник. Отбивката за Роженски манастир се намира веднага след „Музея на виното“ вляво. След последните къщи на града трябва да следвате зелената маркировка.

В началото се върви по черен път, който преминава в пътека и минава по Роженското дере. След 20 минути има разклонение, откъдето се тръгва надясно. След около още 10 минути следва единственото изкачване по маршрута. Трудно е, но си заслужава, защото гледките са невероятни! На север се издигат върховете на Пирин, на юг планината Славянка, на запад планината Беласица, а в далечината на изток – Роженския манастир.

Наоколо се намира феномена скални пирамиди. Те са много величествени и особено красиви, когато са осветени от залязващото слънце. Пътеката тук се разклонява на две, като може да тръгнете надясно, но трябва да бъдете внимателни. По пътя ще видите „самотното“ дърво и още много смайващи гледки.

След като се насладите на невероятната красота продължете по пътеката, като вместо да се връщате наляво тръгнете надясно към Роженския манастир. Следва леко спускане, като пътеката се стеснява. На едно място има изградени дървен мост и парапети, но имайте предвид, че не са стабилни, а може и да са разрушени. Малко по-надолу край една беседка има кръстопът. Надясно пътят води към Роженския манастир, а наляво към село Рожен. Тръгнете надясно и след около 10 минути ще стигнете до манастира. Маршрутът е лесен и предоставя уникални гледки от високо към скалните пирамиди.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: