Липсват продукти в количката.

Общо:

Връх Вихрен – първенецът на Пирин


Uncategorized

изходна точка

Хижа „Вихрен“

денивелация положителна

946 м

денивелация отрицателна

12 м

трудност

4/6 средно

времетраене

2 часа и 55 минути

дължина и тип на маршрута

3.3 км

Любопитна информация за връх Вихрен

• Връх Вихрен (2914 м) е първенецът на Пирин планина и втори по височина в България след връх Мусала (2925 м) в Рила.
• До 1942г. върхът се е наричал Ел тепе (връх на бурите).
• Мраморният връх има форма на пресечена пирамида.
• От него се разкриват смайващи гледки към много от пиринските върхове.

Как се стига до връх Вихрен?

С кола: 
До хижа „Вихрен“, 10 км от град Банско

⚠️ВАЖНО – През летния сезон от местността „Шилигарника“ (първи паркинг) до хижа „Вихрен“ се забранява преминаването на МПС между 08:00 часа до 16:00 часа. Може да следите актуална информация в сайта на община Банско.

Пеша:
Хижа „Вихрен“ – Кабата – 2 часа и 15 минути
Кабата – връх Вихрен – 40 минути

Описание на маршрута

Хижа „Вихрен“ – Кабата

Маршрутът към първенеца на Пирин започва от хижа „Вихрен“. Оттук следвайте червената маркировка. Нагоре по каменни сипеи пътеката се вие из иглолистни храсти и дръвчета.
Половин час по-късно ще стигнете до рекичка, където е и последното място, откъдето може да си напълните вода. Малко след нея пътеката се разклонява – надясно е към Казаните(откъдето ще се върнете), а леко в ляво към Кабата.

Продължете по пътеката нагоре и все нагоре. След още половин час ще излезете на обширна поляна, откъдето се разкрива гледка към връх Вихрен. Тук е подходящо място за кратка почивка. Върхът изглежда измамно близо, но все още остава почти толкова път, колкото е изминат до момента.

След като съберете сили продължете изкачването към седловина Кабата, която свързва връх Вихрен с Хвойнати връх. Малко преди да стигнете седловината пред вас ще се открие прекрасна гледка към едно от Влахините езера, връх Гредаро и Муратов връх. Прекрасна, прекрасна панорама.

Влахините езера в Пирин

Кабата – връх Вихрен

Тук отново може да направите малко по-дълга почивка, и да съберете сили за същинското изкачване. Тръгнете направо и нагоре към върха. Започва изморително изкачване по мраморните камъни и сипеи.

В подножието на връх Вихрен Пирин планина

Внимавайте къде и как стъпвате. Маркировка няма, пътеката също се губи, затова следвайте каменните пирамидки. След около 40-60 минути (в зависимост от крачката) се стига до първенеца на Пирин – връх Вихрен.


Видите ли веднъж гледките от върха, ще забравите цялата умора. При ясно време се виждат Разложката котловина и Рила планина, отсреща връх Кутело и Мраморното било. Виждат се също върховете Тодорка, Хвойнати връх, Муратов връх. Долу в равнината се вижда град Банско както и хижа „Вихрен“.

Гледки от връх Вихрен в Пирин

Когато се насладите на гледките и си починете, решете накъде ще тръгнете. Имате няколко варианта: да се върнете по същия път обратно към хижа „Вихрен“, да слезете през Казаните или да продължите към Кончето.

Връх Вихрен в Пирин планина

Ако сте решили да минете по пътеката през Казаните, слезте по северния склон на върха.

Забележителности в близост до връх Вихрен

Карстов ръб Кончето
Кончето е труднодостъпна седловина, намираща се между върховете Бански суходол и Кутело, на около 2810 метра надморска височина. Мястото е едно от най-популярните в Пирин. То е едно от най-красивите и опасни в планината. В най-тясната си част скалният ръб е широк половин метър. Дължината на ръба е около 400 м. По-популярните изходни точки са от хижа „Вихрен“ и хижа „Бъндерица“

Връх Муратов
Муратов връх е един от върховете в Пирин, с най-панорамните планински гледки. Намира се над Муратово езеро на 2669 м. От езерото до върха отнема около 1 час и 45 минути.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на хижа „Вихрен“. Съветваме ви да сте там най-късно 7:30 часа, защото паркинга бързо се запълва. Паркингът е безплатен. През летния сезон от местността „Шилигарника“ (първи паркинг) до хижа „Вихрен“ се забранява преминаването на МПС между 08:00 часа до 16:00 часа.

Има ли вода по маршрута до връх Вихрен?

Вземете си поне 2 литра вода, защото по пътя до върха вода няма. Може да си налеете на чешмата до хижата.

Какво трябва да знаете за маршрута до връх Вихрен?

  • Не забравяйте слънцезащитни продукти – високо в планината слънцето е много силно.
  • Тръгнете с удобни обувки – през голяма част от пътя има сипеи и камъни, на места е и хлъзгаво, важно е обувките, с които тръгвате да са подходящи.
  • Съобразете се с метеорологичните условия – дори и да сте се нагласили да изкачите върха, ако прогнозата се промени не тръгвайте, на върха няма да е много весело ако има гръмотевична буря.
  • Направете си планинска застраховка – никога не знаете какво може да се случи на такива преходи.
  • Вземете си връхни дрехи – дори и да сте планирали маршрута в средата на лятото, не забравяйте, че високо в планината най-често духа вятър и е по-хладно.

Лесен ли е маршрутът до връх Вихрен?

Маршрутът е със средна трудност. Почти през цялото време е изкачване.

Подходящ ли е маршрутът до връх Вихрен за деца?

Маршрутът не е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до връх Вихрен?

Маршрутът е подходящ за преминаване през топлите месеци. През зимния сезон трябва да имате достатъчно опит или да отидете с планински водач.

Заслужава ли си да посетите връх Вихрен?

Като втори по височина връх в България е място, което си заслужава да посетите.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

4 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec