Екопътека „Бяла река“ край Калофер

Екопътека Бяла Река е една от най-красивите в Стара планина.
Asset 7

изходна точка

Калоферски манастир

Asset 5

денивелация положителна

-

Asset 4

денивелация отрицателна

-

Asset 6

трудност

1/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час и 20 мин

Asset 3

дължина и тип маршрут

-

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
Бивак „Бяла река“ – 6 км от град Калофер

Пеша:
Обиколка на екопътека „Бяла река“ – 1 час и 20 минути общо

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Екопътека Бяла река
От град Калофер поемаме по пътя за калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично“. Пътят е черен, но е проходим и за по-ниски коли. Стигайки до Манастира ако видите, че има спрели коли гледайте да намерите място, където да паркирате, защото по-надолу сигурно всичко ще бъде вече заето.

Оставяйки колите пред манастира или на паркинга малко по-надолу стигаме до табелата на Национален парк „Централен Балкан“. Тръгваме след бариерата на ляво и се спускаме леко към реката. В дясно има мостче, което води до приятна беседка. Подминавате го и скоро излизате пред арката на eкопътека Бяла Река. Маршрутът е кръгов и описва нещо като осморка.

Минавате арката и продължавате на дясно по пътеката, следва леко изкачване докато не стигнете първото мостче, което пресича реката.

Оттук нататък следват няколко последователни мостчета. Минава се през така наречения Син вир, където водата е толкова кристална и чиста. На няколко места по пътеката ще видите информационни табла с интересни факти за растенията и животните в района.

След като няколко пъти прекосите реката ще стигнете до средата на екопътеката, където се събират трите пътя. Оттук ще излезете към едно от големите мостчета и ще започне най-тежкото изкачване от маршрута. Ако сте с малки деца може би ще се наложи да им помогнете с изкачването по следващите стълбички.

Пътеката продължава като се стига до крайната точка – голяма беседка край реката. Лятото е много приятно за почивка. Не забравяйте да видите кой е най-големият хищник на информационното табло.

След почивката се изкачвате нагоре по стълбите. Надясно има място с пейка и гледка, а наляво е пътеката към началото на екопътеката.

Този път не минавате през реката, а вървите отгоре и отстрани на мостчетата. Не се притеснявайте, няма как да се изгубите по пътя на обратно (освен ако не се отклоните от пътеката).

Забележителности и преходи в близост до екопътека Бяла река

Водопад Райско пръскало
Водопадът Райско пръскало (1700 м н.в.) е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров. Той е един от най-популярните в България, посещава се целогодишно и е изключително впечатляващ. Водите му тръгват от вечните снежни преспи, скътани в южния склон на връх Ботев. Начална точка за Райското пръскало е местността Паниците. Преходът отнема около 4 часа и 30 минути без почивките. Преминава се през едни от най-живописните части на Балкана.

Връх Ботев
Връх Ботев е първенеца на Стара планина. Той се издига на 2375,9 м надморска височина. Може да се достигне по няколко различни маршрута, като най-популярните са от хижа „Плевен“, което е от северната част на планината или от местност Паниците – южната част на Стара планина.
Маршрутът до някъде се препокрива с този до Райското пръскало и хижа „Рай“. След като стигнете водопада се продължава по известната Тарзанова пътека, която е и лятната пътека за изкачване на върха. От хижа „Рай“ до връх Ботев ще ви отнеме около 3 часа.

Водопад Кадемлийско пръскало
Кадемлийското пръскало е един от най-красивите и впечатляващи водопади. Намира се на около 1450 м н.в. в Средна Стара планина. Водопадът е висок 72 метра и е пълноводен през цялата година. Маршрутът до него не технически труден, но е много дълъг като разстояние. През почти цялото време се върви по широк черен път. По маршрута има две хижи – „Русалка“ и „Триглав“.
Преходът отнема около 4 часа без почивките. Може да го направите като двудневен маршрут като останете за нощувка в някоя от хижите.

Водопад Сучурум
Водопадът е лесно достъпен и се намира в края на град Карлово. След като стигнете градския парк „Евлоги и Христо Георгиеви“, тръгнете по главната му алея и продължете почти до края. Ще стигнете мост със зелени парапети. Продължете направо по пътя и ще стигнете ВЕЦ Левски, а малко след това и самия водопад Сучурум.

Карловско пръскало и хижа „Васил Левски“
Карловското пръскало е един от най-високо разположените водопади на територията на България. Маршрутът до него е със средна трудност и се изминава за около 4 часа и 40 минути. Няма пресечен терен и трудни за преминаване места, но е дълго като разстояние. Ако прецените да направите маршрута за един ден е добре да тръгнете рано сутринта.

Често задавани въпроси

Къде можем да оставим колата?

През почивните дни паркирането покрай бивака е по-трудно, затова може да спрете пред Калоферският мъжки манастир „Рождество Богородично“.

Има ли вода по маршрута до екопътека „Бяла река“?

Чешма има до манастира.

Лесен ли е маршрутът до екопътека „Бяла река“?

Да, маршрутът е сравнително лесен.

Подходящ ли е маршрутът до екопътека „Бяла река“ за деца?

Екопътеката е подходяща за разходки с по-големи деца. Има няколко места, които биха затруднили по-малките.

За кои сезони е подходящ маршрутът до екопътека „Бяла река“?

Може да минете екопътеката през всеки сезон, но пролетно и есенно време гледките са най-красиви. През лятото ако решите пък може да се разхладите в реката.

Заслужава ли си да посетите екопътека „Бяла река“?

Макар и популярна през последните години, екопътеката е една от най-красивите и интересно направени в Балкана и трябва да я посетите поне един път.
Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: