Екопътека „Бяла река“ край Калофер

Екопътека Бяла Река е една от най-красивите в Стара планина.
Asset 7

изходна точка

Калоферски манастир

Asset 5

денивелация положителна

-

Asset 4

денивелация отрицателна

-

Asset 6

трудност

1/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час и 20 мин

Asset 3

дължина и тип маршрут

-

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
Бивак „Бяла река“ – 6 км от град Калофер

Пеша:
Обиколка на екопътека „Бяла река“ – 1 час и 20 минути общо

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Екопътека Бяла река
От град Калофер поемаме по пътя за калоферският мъжки манастир „Рождество Богородично“. Пътят е черен, но е проходим и за по-ниски коли. Стигайки до Манастира ако видите, че има спрели коли гледайте да намерите място, където да паркирате, защото по-надолу сигурно всичко ще бъде вече заето.

Оставяйки колите пред манастира или на паркинга малко по-надолу стигаме до табелата на Национален парк „Централен Балкан“. Тръгваме след бариерата на ляво и се спускаме леко към реката. В дясно има мостче, което води до приятна беседка. Подминавате го и скоро излизате пред арката на Екопътека Бяла Река. Маршрутът е кръгов и описва нещо като осморка.

Минавате арката и продължавате на дясно по пътеката, следва леко изкачване докато не стигнете първото мостче, което пресича реката.

Оттук нататък следват няколко последователни мостчета. Минава се през така наречения Син вир, където водата е толкова кристална и чиста. На няколко места по пътеката ще видите информационни табла с интересни факти за растенията и животните в района.

След като няколко пъти прекосите реката ще стигнете до средата на екопътеката, където се събират трите пътя. Оттук ще излезете към едно от големите мостчета и ще започне най-тежкото изкачване от маршрута. Ако сте с малки деца може би ще се наложи да им помогнете с изкачването по следващите стълбички.

Пътеката продължава като се стига до крайната точка – голяма беседка край реката. Лятото е много приятно за почивка. Не забравяйте да видите кой е най-големият хищник на информационното табло.

След почивката се изкачвате нагоре по стълбите. Надясно има място с пейка и гледка, а наляво е пътеката към началото на екопътеката.

Този път не минавате през реката, а вървите отгоре и острани на мостчетата. Не се притеснявайте, няма как да се изгубите по пътя наобратно (освен ако не се отклоните от пътеката).

Ако сте се настанили в района на Калофер и сте готови за по-продължителен планински преход, то ви препоръчваме да посетите и водопад Райско пръскало , връх Ботев или водопад Кадемлийско пръскало.

Често задавани въпроси

Къде можем да оставим колата?

През почивните дни паркирането покрай бивака е по-трудно, затова може да спрете пред Калоферският мъжки манастир „Рождество Богородично“.

Има ли вода по маршрута до екопътека „Бяла река“?

Чешма има до манастира.

Лесен ли е маршрутът до екопътека „Бяла река“?

Да, маршрутът е сравнително лесен.

Подходящ ли е маршрутът до екопътека „Бяла река“ за деца?

Екопътеката е подходяща за разходки с по-големи деца. Има няколко места, които биха затруднили по-малките.

За кои сезони е подходящ маршрутът до екопътека „Бяла река“?

Може да минете екопътеката през всеки сезон, но пролетно и есенно време гледките са най-красиви. През лятото ако решите пък може да се разхладите в реката.

Заслужава ли си да посетите екопътека „Бяла река“?

Макар и популярна през последните години, екопътеката е една от най-красивите и интересно направени в Балкана и трябва да я посетите поне един път.
Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: