Райското пръскало и хижа „Рай“

Водопадът Райско пръскало (1700 м н.в.) е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров. Височината му е 124,5 м. Водите му тръгват от вечните снежни преспи, скътани в южния склон на връх Ботев.
Asset 7

изходна точка

Местност Паниците

Asset 5

денивелация положителна

1101

Asset 4

денивелация отрицателна

226

Asset 6

трудност

4/6 средно

Asset 8

времетраене

4 часа и 30 минути

Asset 3

дължина и тип маршрут

9.5 км в посока

С кола:
До местност Паниците – на 5.6 км от град Калофер

Пеша:
Местност Паниците – хижа „Рай“ – 4 часа
Хижа „Рай“ – Райско пръскало – 30 минути

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Местност Паниците – хижа „Рай“
Началото на маршрута започва малко след хотел „Калоферските войводи“ – ще видите упътваща табела. После пресича река Тунджа по мост, след което върви за кратко по левия бряг на реката. Следвайте синята маркировка, която ще ви поведе към много стръмен склон в гората. След около 15 минути ще преминете стръмния участък и ще стигнете табела на НП „Централен Балкан“, където пътеката става сравнително равна. Следва леко изкачване през гориста местност. После гората постепенно се разрежда и се излиза на открито. Важно е да знаете, че понякога има кучета и стада овце, затова е добре да ги заобиколите отдалеч.


Продължете по пътеката, докато видите отклонение: пътеката вдясно и нагоре, отбелязана с жълта маркировка, води към заслон „Маринка“ и връх Ботев, а вляво друга пътека със зелена маркировка идва от екопътека „Бяла река“. Вие продължете по пътеката направо със синята маркировка. Около 5 минути след разклона пред вас ще се открият едни от най-красивите гледки – към Джендема и връх Ботев над него. На това място има две пейки, на които да си починете и да се насладите на красотата.

Продължавайки по пътеката ще навлезете в гориста местност, а след 10-15 минути отново ще видите място за отдих с гледка към върха. Скоро ще стигнете до дървен мост и ще преминете река Малка Бъзовица. Малко след това ще стигнете първата чешма (Мечата глава) по пътя, около нея има пейки за почивка. Може да не препълвате бутилките, защото след около 10-тина минути има още една чешма. Малко след втората чешма ще преминете бетонен мост. Оттук започва постепенно изкачване, като то не е най-трудното за прехода.

През останалата част от маршрута се върви в гора, което е спасение в летните жеги. Преди най-трудното изкачване ще видите две пейки насред гората – починете си, защото следва най-стръмният участък. Пътеката върви на зиг-заг и изглежда, че това изкачване е безкрайно. След около 30-40 минути ще излезете на хребета и пред вас ще се открие панорамна гледка към хижа „Рай“, а зад нея – Райското пръскало се спуска по Джендема. Остават ви около 5 минути до хижата. През летния сезон и особено през уикендите около хижата е пълно с десетки хора и е доста шумно. Препоръчваме ви да си носите храна, защото се случва в хижата да не предлагат в определени часове.

Ако ще преспивате се настройте, че нощта може да не толкова спокойна и тиха, защото често има музика и шум до рано сутринта. Важно е през летния сезон да си запазите места поне месец по-рано.

Хижа „Рай“ – Райско пръскало

За да стигнете до Райското пръскало продължете по пътеката след хижата, покрай параклиса. Точно след като прекосите река Пръскалска има разклонение: наляво – към Тарзановата пътека, а направо – към Райското пръскало. Маркировка няма, но целта е ясна. До подножието на водопада се стига за около 30 минути от хижата, като пътеката е стръмна, но няма нищо опасно. Щом стигнете водопада, обърнете се назад – гледките към хижата и върховете Райските купени са впечатляващи.

Ако сте се настанили в района на Калофер ви препоръчваме да посетите екопътека „Бяла река“.
В тази част на Стара планина може да направите преход и до друг красив водопад – Кадемлийско пръскало.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: