Хижа „Венетица“- сгушена сред иглолистна гора в Рила планина

Разположена в Ибърския дял на Рила сред красива иглолистна гора. Подходящо е за разходка с деца.
Asset 5

денивелация положителна

531 м

Asset 4

денивелация отрицателна

14 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час и 20 минути

Asset 3

дължина и тип маршрут

3.8 км

Как се стига до хижа „Венетица“ ?

С кола: 
Вилна зона Долна баня – село Свети Спас – на 20 км от София

Пеша:
Вилна зона Долна баня – село Свети Спас – хижа „Венетица“ – 1 час и 20 минути

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Вилна зона на Долна Баня – Св. Спас – хижа „Венетица“

След като влезете във вилната зона продължете направо по главния път. Почти в края на селото ще видите уширение и малък паркинг в ляво. Там може да оставите колата. Ще видите информационна табела с карта на Рила планина. Продължете пеша нагоре по главния път. Ще повървите около 5-10 минути докато постепенно ще стигнете края на вилната зона и последните къщи и ще навлезете в гора. Пътеката, по която минава маршрута е широка и се върви успоредно на река Бистрица. Покрай реката може да видите няколко беседки. Местата са подходящи за пикник.

След около 30-40 минути от началото на маршрута ще стигнете разклонение – направо продължава широкия път към хижата, а на ляво кратката пътеката през гората. Вие преценете дали искате да продължите по главния широк път или по по-стръмните пътеки.

По краткия път маркировката е жълта, а пътеката е ясна. На няколко пъти пресича широкия път.

След 1 час и 20 минути от началото на маршрута ще стигнете хижа „Венетица“. Хижата е разположена сред широка поляна сгушена измежду иглолистна гора.

Основна информация за хижа „Венетица“

Хижата се намира в Ибърския дял на Източна Рила. Разположена е на около 1400 м надморска височина. Хижата има нова и стара част, като новата не се използва. Старата хижа има 19 места, има вътрешна и външна тоалетна, но няма баня.

Хижарят приготвя невероятен боб, винаги гледа да има топъл билков чай (с истински мед) и кафе. От хижата тръгват маршрути към хижа „Белмекен“ и връх Ибър.

Нашето последно посещение на хижата беше юни 2021 година.

💡 Съвет: Хижата не винаги е отворена, затова е добре да се обадите предварително.

✔️ Отваряпредимно уикендите
📅 Най-посещавана презтоплите месеци
🛏️ Места19
💸Цена/нощувка15 лв.
🏕️ Къмпингуваненяма информация
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина1400 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефон0882 025 864

Маршрути от хижа „Венетица“

  • Хижа „Венетица“ – хижа „Белмекен“ – 4 часа и 30 минути
  • Хижа „Венетица“ – връх Ибър – 5 часа
  • Хижа „Венетица“ – хижа „Гургулица“ – 3 часа и 15 минути

Забележителности в близост до хижа „Венетица“

Хижа „Гургулица“ 
Хижа „Гургулица“ се намира в близост до село Костенец в Източната част на Рила. До нея може да се стигне с кола по асфалтов път или ако искате да си направите разходка може да тръгнете пеша от Терма Костенец. Пеша се стига за около 1 час и 30 минути и около 15-20 минути с кола.
Хижата е разположена е на 1135 м н.в. в борова гората, а покрай нея има много беседки и пейки за отдих. Мястото е много приятно и е подходящо за малки деца.

Костенски водопад
Костенския водопад също се намира в Източната част на Рила в близост до село Костенец. Водопадът е с лесен достъп. Разходката до него е подходяща за деца, възрастни и кучета, защото се намира само на няколко метра от паркинга.

Водопад Скаловитец
Освен Костенския водопад може да видите Скаловитския. Той не е толкова пълноводен колкото Костенския водопад, но е също толкова красив. До него се стига от „Гургулица“ за около 30-40 минути. Маршрутът е лек и подходящ за деца. През почти цялото време се върви в прохладна гора.

Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: