Връх Дено̀ и Саръгьолски езера

Връх Дено̀ е разположен в Източна Рила, Мусаленския дял. Саръгьолските езера са скрити в подножието на връх Дено. Езерата са още познати като Жълтите езера.
Asset 7

изходна точка

Лифт Ястребец, Боровец

Asset 5

денивелация положителна

582 м

Asset 4

денивелация отрицателна

1142 м

Asset 6

трудност

3/6 средно

Asset 8

времетраене

5 часа и 15 минути общо

Asset 3

дължина и тип маршрут

14.3 км

За връх Дено̀ и Саръгьолски езера

 • Връх Дено̀ е разположен в Източна Рила, Мусаленския дял
 • Висок е 2790 м н.в.
 • Той е четвъртият по височина връх в Рила.
 • Гледан от селата в подножието на Рила, това е първият връх, огряван сутрин от слънцето, откъдето и името му – Дено̀ – начало на деня.
 • Саръгьолските езера са скрити в подножието на връх Дено.
 • Езерата са още познати като Жълтите езера.

Как се стига до връх Дено̀ и Саръгьолски езера

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
Лифт Ястребец, Боровец

С лифт: 
Лифт Ястребец – хижа „Ястребец“ – 20 минути

Пеша:
Хижа „Ястребец“ – хижа „Мусала“ – 1 час
Хижа „Мусала“ – Сфинкса – 1 час
Сфинкса – поглед към Тъмното езеро – Сфинкса – 20 минути
Сфинкса – връх Дено̀ – 15 минути
Връх Дено̀ – гледка към Саръгьолски езера – 40 минути
Гледка към Саръгьолски езера – лифт „Ситняково“ – 2 часа

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Хижа „Ястребец“ – хижа „Мусала“
За този маршрут е добре да използвате лифта Ястребец, за да имате достатъчно време да направите целия кръгов. От хижа „Ястребец“ до хижа „Мусала“ е около час по равна, широка пътека. Трудно бихте се объркали, защото е доста популярен марршут. Все пак, ако имате затруднения – следвайте червената маркировка, тя е с този цвят до върха.

Хижа „Мусала“ – Сфинкса
Когато стигнете Долното Мусаленско езеро, погледнете леко вляво (на югоизток) и далеч в седловината между връх Иречек и връх Дено̀ ще видите скалното образувание Сфинкса – това е следващата цел. От хижа „Мусала“ тръгнете на югоизток, като заобиколите Долното Мусаленско езеро отляво (за връх Мусала се тръгва надясно). Първо ще пресечете река Мусаленска Бистрица по едно счупено мостче. След това трябва леко да се отклоните от тази пътека и да тръгнете надясно. Пътеката е предимно почвено-тревиста, като се минава на няколко места през клекове.

След около 10 минути ще стигнете до Каракашевото езеро, което се заобикаля отляво. По пътеката няма маркировка, но има пирамидки, които трябва да следвате. След още 20 минути пътеката леко завива наляво и ще ви отведе до подножието на Сфинкса.

Следва най-трудното изкачване от целия преход. До Сфинкса има ясна пътека, но може да я подсичате и да си намерите по-кратък път.

Докато си правите почивки непременно се обръщайте назад, за да се насладите на красотата. Зад вас се откриват гледки към хижа „Мусала“, Долното Мусаленско езеро, Каракашевото езеро и Горното Мусаленско езеро. След като стигнете Сфинка, можете да си направите кратка почивка. Надясно е към връх Иречек, а наляво – към връх Дено̀.

Сфинкса – поглед към Тъмното езеро – Сфинкса
Преди да се запътите към връх Дено̀ ви препоръчваме да се отклоните за малко по пътеката към връх Иречек и да видите Тъмното езеро, както и гледка към връх Мусала. Ще ви отнеме 20 минути отиване и връщане, но гледките си заслужават. От Сфинкса тръгнете надясно (ако той ви остава зад гърба) към Премката (седловината между връх Иречек и връх Студения чал). След около 10 минути плавно изкачване по тревистия терен ще стигнете

Премката, а пред очите ви ще се открие зашеметяващата гледка към Тъмното езеро. Надясно пътеката продължава за връх Иречек, до който може да стигнете за около 50 минути, ако имате достатъчно време и сили.

След като се насладите на гледките се спуснете обратно към Сфинкса.

Сфинкса – връх Дено̀
Продължете към връх Дено̀, като тук има леко изкачване първо по тревист терен, който впоследствие става каменист. Този етап се минава за около 20 минути. Ще познаете върха по забитата дървена пръчка на него (ако все още е там). От върха се открива гледка към Мусаленския венец и първенеца на България – връх Мусала. В далечината се виждат върховете Алеко, Кабул, Отовишки връх, Кози връх.

Връх Дено̀ – гледка към Саръгьолски езера
От върха се спуснете към седловината между Дено̀ и Шатър. Вляво в далечината ще видите горната станция на лифт „Ястребец“. След около 10-20 минути спускане трябва да тръгнете по хребета отляво. За ориентир лифт „Ястребец“ вече трябва да е пред вас в далечината. Теренът е каменисто-тревист. След още 10-тина минути ще видите стълбова маркировка. От стълба трябва да завиете надясно и да поемете по пътеката, подсичаща връх Дено̀. Не след дълго ще минете покрай паметна плоча на полк. Стефан Разпопов.

Вляво от вас се открива долината Соленото дере – това е долината на потока Солената вода. В далечината пред вас ще видите връх Шатър – няма как да го сбъркате заради формата му на почти идеален конус.

Вървейки по пътеката се оглеждайте вдясно за отклонение и една по-голяма скала, от която има красива гледка към Саръгьолските езера, познати още като Жълтите езера.

Тук можете да си направите почивка, защото последния етап е продължително слизане към лифт „Ситняково“.

Гледка към Саръгьолски езера – лифт „Ситняково“
Върнете се на главната пътека и продължете надолу. В този етап почти през цялото време ще вървите измежду големи клекове. Малко преди връх Шатър има разклонение за хижа „Чакър войвода“, но вие продължете по главната пътека. Заобикаляйки връх Шатър ще забележите, че целият е покрит с клекове и сипеи, което го прави не толкова приятен за изкачване. Колкото по-надолу слизате, толкова клековете ще стават по-големи. Хубавото е, че ако сте в подходящия сезон, по пътеката е пълно с боровинки и така можете да разнообразите монотонното слизане. В даден момент ще излезете за малко от клековете на обширна поляна – тук отново има разклонение към хижа „Чакър войвода“, но вие продължете по пътеката.

През последния половин час от прехода се върви през гора и така докато не стигнете до лифт „Ситняково“. Ако имате време, можете да си спестите лифта и да повървите още около 1 час и 15 минути до Боровец.

Често задавани въпроси

Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на паркинга на лифт „Ястребец“, той е платен. Трудно ще намерите безплатен паркинг в Боровец.

Има ли вода по маршрута до връх Дено̀ и Саръгьолски езера?

Вода по маршрута ще може да си налеете само от хижите.

Какво трябва да знаем за маршрута до връх Дено̀ и Саръгьолски езера?

Основното е ако използвате лифта да отидете рано. През летния сезон има много опашки и може да чакате много докато се качите.

Лесен ли е маршрутът до връх Дено̀ и Саръгьолски езера?

Маршрутът е със средна трудност, добре е да може да се ориентирате, защото на моменти маркировката се губи или няма такава.

Подходящ ли е маршрутът до връх Дено̀ и Саръгьолски езера за деца?

Маршрутът не е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до връх Дено̀ и Саръгьолски езера?

Маршрутът е подходящ за преминаване през летните месеци.

Други полезни ресурси

Информация за лифт Ястребец:
Цената за двупосочен билет през 2022 г. е 25 лв.
Работното време на лифт Ястребец през летния сезон е 08:30 ч.- 18:00 ч. / Почивни дни: понеделник и вторник
Работното време на лифт Ситняково през летния сезон 8:30 ч. – 18:20 ч. / Почивни дни – сряда и четвъртък
Актуална информация може да следите в сайта на Боровец.

Заслужава ли си да посетите връх Дено̀ и Саръгьолски езера?

Ако искате един по-различен кръгов маршрут в Мусаленския дял на Рила планина определено си заслужава да го минете.

Други маршрути наоколо

 • Боровец – връх Мусала
 • Боровец – хижа „Мусала“
 • Боровец – хижа „Чакър Войвода“
 • Боровец – хижа „Марица“
 • Боровец – хижа „Заврачица“
 • Мариана Киречева

  Мариана Киречева

  Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

  Сподели:

  One Response

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Още интерсни места: