Бистришки водопад

Бистришкия водопад се намира в Западна Рила, в близост до град Дупница. Маршрутът не е труден, но е дълъг като километри. Пътеката е широка и трудно бихте се объркали. Водопадът е с височина 35 метра, с множество каскади.
Asset 7

изходна точка

Село Бистрица

Asset 5

денивелация положителна

625 м

Asset 4

денивелация отрицателна

169 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

2 часа в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

4.9 км в посока

С кола:
Село Бистрица – на 5,3 км от град ДупницаПеша:
Село Бистрица – Бистришки водопад –  2 часаОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Село Бистрица – Бистришки водопад

Пътеката за водопада започва от югоизточния край на село Бистрица. В началото на пътеката има обособен паркинг, където може да спрете. Ще видите и информационни табели за маршрута. След като оставите колите тръгнете по черния път. Не след дълго ще видите табела и  разклонение – надясно пътеката продължава през гората. Тази пътека е по-кратка, но много по-стръмна. Наляво черния път е по-полегат, но обикаля и ще ви отнеме малко повече време. И двете пътеки ще ви отведат до заслон в местността Софраджик за около 30-40 минути. Тук се разкрива и панорамна гледка към град Дупница и село Бистрица.

Преходът продължава по чакълест път, като денивелацията е вече много по-малка и се върви много леко. В тази част се върви предимно на открито, като има две чешмички, от където може да си налеете вода. Ще минете и покрай едно беседка, подходяща за почивка.

След около 35 минути от площадката с панорамна гледка ще стигнете и последната беседка за отдих, намираща се в местността Влашка бара. Вдясно от беседката ще видите пътека за местност Бел Кладенец, от където се продължава към хижа Иван Вазов и Седемте рилски езера.


Пътеката към водопада продължава все по главния път. Върви се главно през сенчеста гора.

Ще минете и покрай разрушена сграда, която създава рязък контраст с природата наоколо.

С наближаването на водопада ще чуете ромолене на реката. Водопадът е с височина 35 метра като има множество падове, което го прави впечатляващ.


Вдясно от моста има пътечка, която отвежда до горната част на водопада.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: