Водопад Горица

Овчарченският водопад „Горица“ е най-високият водопад на река Горица. Един от най-лесно достъпните водопади в Рила, но изключително красив и впечатляващ.
Asset 7

изходна точка

село Овчарци

Asset 5

денивелация положителна

98 м

Asset 4

денивелация отрицателна

11 м

Asset 6

трудност

1/6 лесно

Asset 8

времетраене

15 мин

Asset 3

дължина и тип маршрут

441 м

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
село Овчарци

Пеша:
село Овчарци – водопад Горица – 15 мин

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

село Овчарци – водопад Горица

Ах тази Рила колко ми е мила. Още едно прекрасно място, което да посетите в Рила е Овчарченския водопад Горица. До него се стига много лесно и бързо, подходящо е за разходка с малки деца. Единствения недостатък е, че може да наблюдавате водопада от далеч, без да усетите пръските на студените му води, тъй като мястото е вододайна зона.

Пътеката за водопада започва малко над Село Овчарци, което е на около 4 км от Сапарева Баня. Ако идвате от Сапарева баня отбивката се пада в ляво след центъра на селото. Преди да започне пътеката има малък паркинг където може да оставите колите.

Пътеката започва със стълбички и информационна табела. Ще навлезете в сенчеста горичка като следват още няколко стъпала, а след тях много симпатично дървено мостче. Оттук продължете надясно и не след дълго ще чуете шумът от падащите водите, а малко след това ще стигнете и площадката за наблюдение.

Водите на водопада се спука от 39 метра височина, а както много места в България, за името на водопада се носи интересна легенда.

В селото живеели красивата девойка Горица и нейния възлюбен Йовица. Горица била най-красивото момиче в селцето – един ден беят изпратил слугите си да я отвлекат. Когато разбрала това Горица побягнала към планината да дири своя любим, който бил извел стадото на паша. Турците успели да я настигнат, когато осъзнала, че няма да може да се измъкне Горица се хвърлила от скалата, право в реката. Оттогава местните хора са кръстили водопада и реката Горица. 

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: