Черната скала – лека и кратка разходка в Северна Рила

Черната скала е природна забележителност в Рила планина с красиви гледки и мрачно минало.
Asset 7

изходна точка

Боровец

Asset 5

денивелация положителна

223

Asset 4

денивелация отрицателна

177

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час

Asset 3

дължина и тип маршрут

3.6 км в посока

За Черната скала

  • Намира се в Централна Рила
  • Мястото е обявено през 1974 г за природна забележителност.
  • Скалата има зловещо минало. След 9 септември 1944 г. без съд и присъда тук са избити от комунистическа власт 30 000 хора от околните населени места. В памет на жертвите на скалата е издигнат кръст.

Как се стига до Черната скала?

С кола:
Боровец

Пеша:
Боровец – Черната скала – 1 час

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Боровец – Черната скала
Началото на пътеката започва край курорта Боровец. Идвайки от Самоков няколко километра преди Боровец вляво ще видите уширение с паркинг. Ще видите и няколко сгради. На паркинга има и чешмичка, от която може да си налеете вода. Ще видите и информационна табела с различни маршрути за Рила.

Тръгнете нагоре по широката пътека покрай сградите. Маршрутът е добре обозначен и не би трябвало да се объркате. След около 20 минути ще стигнете до разклонение – поемете на ляво.

Ако предишните дни е валяло може пътя да е много кален, затова тръгнете с подходящи обувки. През почти цялото време се върви в гора, което прави маршрутът подходящ за топлите месеци.

Около 50 минути от началото на прехода ще стигнете уширение, където ще видите пейки и маси. Вляво до пейките има табелка и леко скрита пътечка към Черната скала. Главният широк път води към хижите „Марица“ и „Заврачица“.

Вие трябва да е продължите на ляво по тясна пътечка. Следва леко стръмно спускане. Вдясно от пътеката ще видите не особено поддържана беседка.

Малко по-надолу има парапети и ще стигнете Черната скала. Оттук се открива красива панорамна гледка към склоновете на Рила планина и долината.

Забележителности в близост до Черната скала

Хижа „Марица“
Хижата е разположена в Източна Рила, до водослива на реките Лява и Права Марица. Намира се на 1900 м н.в. Представлява масивна двуетажна сграда, към която има още една, едноетажна. Хижата е с капацитет 70 легла.

Хижа „Заврачица“
Местността Заврачица представлява ледникова долина, през която минава река Права Марица. На юг е връх Янчов чал, на запад – Кози връх, на изток – връх Ченгене чал. В долината, на левия бряг на река Права Марица, се намира „Заврачица“. Хижата е отправна точка за много красиви места като Ропалишките езера, Маричините езера, връх Манчо и други.
През местността минава един от двата Кайзерови пътя в Рила – от Боровец през хижите „Чакър войвода“ и „Заврачица“, седловината Джанка и до Белица. Изграждането им е било свързано с посещението на кайзера на Германия по времето на цар Фердинанд.

Хижа „Чакър войвода“
Хижата се намира на 1932 м н.в. в Мусаленския дял на Рила. Разполага с 35 места, има столова и кухня. Тоалетните са външни, а баня няма. От хижата можете да стигнете до хижа „Марица“ (виж стр. 140), хижа „Заврачица“ (виж стр. 141) или да изкачите върховете Дено̀, Иречек и Мусала.

Връх Мусала
Гордостта на Рила и на целия Балкански полуостров – първенецът връх Мусала (2925 м), се намира в Източна Рила. Върхът издига снага в Мусаленския дял на планината, на едно от основните рилски била – Мусаленското. Върховете Малка Мусала (2902 м) на изток-североизток и Малък Близнак
(2777 м) – на юг, са в съседство с връх Мусала, на същото било. От върха се разкрива гледка към Пирин, Витоша, Средна гора, Родопите и величествената Стара планина.

Често задавани въпроси

Къде можем да оставим колата?

Може да оставите колата в началото на маршрута.

Има ли вода по маршрута до Черната скала?

В началото на маршрута до паркинга има чешма. Това е единственото място, от което може да си налеете вода.

Лесен ли е маршрутът до Черната скала?

Да, маршрутът е лесен. Няма технически и опасни места.

Подходящ ли е маршрутът до Черната скала за деца?

Да, маршрутът е подходящ.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Черната скала?

За всички сезони.

Заслужава ли си да посетите Черната скала?

Да, заслужава си.
Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: