Липсват продукти в количката.

Общо:

Алекови водопади – пролет във Витоша


Uncategorized

изходна точка

Драгалевски манастир

денивелация положителна

190 м

денивелация отрицателна

80 м

трудност

1/6 лесно

времетраене

50 минути

дължина и тип на маршрута

2.7 км в посока

Любопитна информация за Алековите водопади

• Алековите водопади се намират във Витоша.
• Представляват водна каскада, разположена на река Скакавица.
• Познати са още като Горни и Долни Алекови водопади.
• Общата им височина е около 15-20 метра.
• През 1910г. водопадите са кръстени на Алеко Константинов, който често ги е посещавал.
• Долните Алекови водопади се намират на около 450 м от Горните, но са по-труднодостъпни.

Как се стига до Алековите водопади?

С кола:
Драгалевски манастир – 5 км от София

Пеша:
Драгалевски манастир – Горни Алекови водопади – 50 минути

Описание на маршрута

Драгалевски манастир – Горни Алекови водопади

Маршрутът до Горните Алековите водопади е много приятен и е подходящ за разходки с деца. Препоръчваме ви да ги посетите през пролетта, когато водопадите са най-пълноводни.

Алековите водопади се намират в Природен парк „Витоша“. Начална точка на маршрута е паркинга над Драгалевски манастир. Между паркинга и стените на манастира има пътека, по която трябва да тръгнете. Не след дълго ще видите разклонение, тръгнете на ляво към Симеоновските езера. Пътеката е полегата и приятна, през цялото време се върви в букова гора, която е много красива.

След около 10 минути от началото на пътеката ще стигнете две дървени мостчета, през които трябва да минете. Мястото около реката е много приятно и прохладно през летните дни. Още 20 минути и ще минете покрай телеграфни жици, от където може да видите част от София. Малко след това ще минете покрай чешма и пейка, на която може да отдъхнете.

Пътеката към водопадите продължава да е все така полегата и приятна. С наближаване на река Скакавица се чува шумът на водата. Малко преди да стигнете Горния Алеков водопад ще минете покрай скала, от която се открива гледка към София.

Малко след скалата ще стигнете водопадите. Пътеката минава през реката и понякога, пролетно време когато е пълноводна е малко по-трудно. Има изградени парапети, за които да се държите докато минавате през камъните.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на паркинг до Драгалевския манастир.

Има ли вода по маршрута до Алековите водопади?

Да, има една чешма по маршрута.

Лесен ли е маршрутът до Алековите водопади?

Маршрутът е лесен.

Подходящ ли е маршрутът до Алековите водопади за деца?

Маршрутът е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Алековите водопади?

Подходящ е за посещение през всички месеци, най-красиво е през пролетта.

Заслужава ли си да посетите Алековите водопади?

Маршрутът е много приятен.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

    » »
  • Хижа „Еделвайс“- лека и приятна разходка във Витоша

Хижа „Еделвайс“- лека и приятна разходка във Витоша


Uncategorized

Витоша планина е много предпочитано място за разходка.
От местността Златните мостове започват много сравнително леки и приятни маршрути, които са подходящи за семейства и малки деца.

Как се стига до хижа „Еделвайс“ ?

С кола: 
Местност Златните мостове – на 20 км от София

Пеша:
Местност Златните мостове – хижа „Панчо Томов“ – 20 минути
Хижа „Панчо Томов“ – разколон за хижа „Малинка“ – 10 минути
Разколон за хижа „Малинка“ – хижа „Еделвайс“ – 30 минути

Местност Златните мостове – хижа „Панчо Томов“

Началото на пътеката започва от паркинга в близост до каменната река. След като оставите колите ще видите уширение с беседки и две пътеки. Първата пътеката върви успоредно на каменната река. В началото има стълби с жълт парапет. Тя ще ви отведе до хижа „Кумата“. Маркирана е със синьо. Втората надясно по алеята е пътеката, по която трябва да поемете. Макар че трудно бихте се загубили по нея, може да следите зелената маркировка. Ще видите и табела за хижа „Еделвайс“.

Пътеката е плавна и се върви през гората. През топлите месеци е прохладно и приятно.

След около 20 минути се стига до хижа „Панчо Томов“. Хижата не работи, затова не разчитайте на напитки или храна.

Хижа „Панчо Томов“ – разколон за хижа „Малинка“

След като заобиколите хижата отляво ще видите стълби и зелена маркировката. Продължавате по нагоре по алеята. Тук може да се каже, че е най-стръмната част от маршрута. Ако леко излезете встрани от пътеката, в дясно ще видите друга каменна река.

След около 10-15 минути от хижа „Панчо Томов“ ще стигнете до разклона за хижа „Малинка“. Ако искате да се отбиете до хижа „Малинка“ минете по дървеното мостче и продължете нагоре.

Разколон за хижа „Малинка“ – хижа „Еделвайс“

От разклона продължете нагоре по пътеката като следвате табелите за хижа „Еделвайс“. Зелената маркировка продължава по пътеката на дясно, затова вече не трябва да я гледате. Малко по-нагоре ще стигнете обширна поляна, а след това ще пресечете асфалтов път и отново ще влезете в горичка. Последните 20 минути се върви в гора.

След като посетите хижата имате два варианта за пътя на обратно. Пред хижата има три пътеки. Първата пътека е надясно към хижа „Звездица“(на 5-10 минути), ако искате да удължите разходката може да я посетите. Втората е наляво обратно по същия път към хижа „Панчо Томов“ и Златните мостове. Третата е направо към хижа „Кумата“ и Златните мостове. За тази пътека ще ви разкажем в следваща блог статия.

Основна информация за хижа „Еделвайс“

Хижа „Еделвайс“ се намира на 1670 м н.в. в природен парк Витоша. Разположена е в в местността “Мачовото”, сред стара иглолистна гора. В близост до хижата минава асфалтов път между хижа „Офелиите” и хотел „Звездица”. Хижата се смята за една от най-малките, но уютни във Витоша. Построена между 1932 и 1934 г. от софийски планинари , сградата изгаря през 1957 г., но бързо е възстановена.

Хижата разполага с 18 места, като стаите са с по две, три и четири легла. Има кухня, столова и вътрешни санитарни възли.

Нашето последно посещение на хижата беше април 2022 година.

💡 Съвет: Храната, която се предлага в хижата е много вкусна. Имайте предвид, че през почивните дни може да почакате повечко, понякога има опашка.

✔️ Отваряработи целогодишно
📅 Най-посещавана презцелогодишно
🛏️ Места18
💸Цена/нощувка20 лв.
🏕️ Къмпингуваненяма информация
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина1670 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефон088 851 2381

Маршрути от хижа „Еделвайс“

  • Хижа „Еделвайс“ – хижа „Звездица“
  • Хижа „Еделвайс“ – хижа „Кумата“

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

    » »
  • Връх Камен дел – зимна разходка подходяща за всеки

Връх Камен дел – зимна разходка подходяща за всеки


Uncategorized

изходна точка

Хижа Алеко

денивелация положителна

114 м

денивелация отрицателна

68 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

1 час и 15 минути

дължина и тип на маршрута

3.7 км

Любопитна информация за връх Камен дел

• Връх Камен дел е един от най-лесно достъпните върхове във Витоша.
• Висок е 1862 м
• От него се открива гледка към град София.

Как се стига до връх Камен дел?

С кола: 
Град София – Хижа „Алеко“ – 27 км

Пеша:
Хижа „Алеко“ – връх Камен дел – 1 час и 15 минути

Описание на маршрута

Хижа „Алеко“ – връх Камен дел

Пътеката започва близо до билетната каса на кабинковия лифт от „Симеоново“. Ще видите метална ограда покрай която трябва да минете. Началото на прехода е обозначено с табели за Златните мостове, а маркировката е жълта. Малко след металната ограда пътеката се разделя на две. За върха трябва да тръгнете наляво. Пътеката върви само направо и се следват жалоните. След което ще излезете на платото и трябва да пресечете пътеката за Черни връх като продължавате да следите маркировката.

При нашето посещение се объркахме и тръгнахме по дясната пътека още в началото, която ни отведе до красиво мостче и морени. Тя е една идея по-заобиколна. Ще ви отведе до лифт Бай Кръстьо, откъдето трябва да поемете наляво и отново следвате табелите за Златните мостове.

След като вече сте на платото поемете към заслон Ушите като следвате жалонната маркировка. Пътеката е ясна и широка и не би трябвало да се объркате, освен ако не ви свари мъгла или буря. Зад заслон Ушите ще видите и едноименния връх Ушите (1906 м).

След около 5-10 минути от заслона ще стигнете върха. От него може да се насладите на гледката към София, софийското поле, Люлин планина дори и Стара планина.

Връх Камен дел Витоша
Връх Камен дел и гледките от него

Забележителности в близост до връх Камен дел

Връх Черни връх
Черни връх (2290 м н.в.) е най-високият във Витоша, както и едно от най-посещаваните места в планината. До Черни връх има множество маршрути, но най-популярният тръгва от хижа Алеко, където ще ви отнеме около ⏱ 1 час и 30 минути да достигнете върха, като следвате стълбовата(зимна) маркировка.
От върха се разкрива невероятна гледка към Рила, Стара планина, както и Софийска котловина. Важно е да знаете, че Черни връх е вторият най-ветровит връх в България е добре да се съобразите с метеорологичните условия, особено през зимата. Любопитен факт е, че първото зимно изкачване се е случило на 31-ви януари 1905 г.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

На паркинга до хижа „Алеко“.

Има ли вода по маршрута до връх Камен дел?

През зимата може да си налеете вода от хижата.

Какво трябва да знаете за маршрута до връх Камен дел?

Маршрутът върви почти изцяло на открито и може в зимните дни да е много ветровито.

Лесен ли е маршрутът до връх Камен дел?

Да, маршрутът е лесен, няма трудни изкачвания, теренът е почти равен.

Подходящ ли е маршрутът до връх Камен дел за деца?

Да, маршрутът е подходящ за деца.

Заслужава ли си да посетите връх Камен дел?

Има добра гледка към София и е една идея по-малко посещаван от първенеца на Витоша – Черни връх.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Природен парк „Витоша“ – любопитни факти


Любопитно

Природен парк Витоша е първият природен парк в България и на Балканите. Създаден през 1934 г. обявен първоначално като национален. През 2000 г. паркът е прекатегоризиран в „природен”.

• Растителният свят e е изключително многообразен. Установени са 1489 вида висши растения.
• Върховете на Витоша над 2000 м са около 11, а първенец е Черни връх (2290 м).
• Най-дългата пещера в България – Духлата (18 км) се намира в югозападната част на Витоша.

• През 1895 г. се поставя началото на организирания туризъм у нас. Писателя Алеко Константинов с голяма група ентусиасти изкачват Черни връх, най-високата точка на Витоша. Това се счита за началото на организирания туризъм в България.

• Освен първите стъпки на пешеходният туризъм с планината са свързани и алпинизма, ски-спорта, туристическото ориентиране и туристическата маркировка в България.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec