Муратово езеро

Муратовото езеро е ледниково езеро и е част от Бъндеришкия циркус. Над него се издига връх Муратов (2669 м).
Asset 7

изходна точка

Хижа „Вихрен“

Asset 5

денивелация положителна

271 м

Asset 4

денивелация отрицателна

9 м

Asset 6

трудност

2/6 лесно

Asset 8

времетраене

45 мин. в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

1.9 км в посока

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 
До хижа „Вихрен“, 10 км от град Банско
ВАЖНО – През летния сезон от местността „Шилигарника“ (първи паркинг) до хижа „Вихрен“ се забранява преминаването на МПС между 08:00 часа до 16:00 часа.

Пеша:
Хижа „Вихрен“ – Муратово езеро – 45 минути

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Хижа „Вихрен“ – Муратово езеро

Пътеката, която води до Муратовото езеро започва от хижа „Вихрен“. Тръгнете по синьо-жълтата маркировка нагоре по стълбичките. Следва изкачване по камъни, а след това и кратък равен участък. След 10-15 минути от началото на маршрута ще стигнете мостче. Не преминавайте по него, а тръгнете надясно по камъните, успоредно на реката.

В следващата част от маршрута е много вероятно да минете покрай стадо крави. Бъдете внимателни, защото не винаги са в „настроение“. Преминете бързо и гледайте да ги заобиколите.
Следва около 15 минутно изкачване, което е най-трудната част от маршрута. След това пътеката завива надясно и не след дълго пред вас ще се открие Муратовото езеро. Погледнато отгоре то има формата на сърце.Може да поседнете край брега на езерото, да похапнете и да прекарате приятни часове на слънце и чист въздух. Прехода е лесен и приятен. Връщането към хижа „Вихрен“ е по същата пътека.
От езерото продължават маршрутите към Муратов връх, към хижа „Синаница“, връх Синаница и заслона „Спано поле“. От хижа „Вихрен“ може да изкачите връх Вихрен и Кончето.

От Муратово езеро можете да продължите към

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: