Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Червената скала – лесен маршрут с гледки към язовир Въча

Червената скала – лесен маршрут с гледки към язовир Въча


Uncategorized

изходна точка

Село Равногор

денивелация положителна

45 м

денивелация отрицателна

82 м

трудност

1/6 лесно

времетраене

25 минути

дължина и тип на маршрута

1.9 км в посока

Любопитна информация за Червената скала

• Както много подобни места в България и Червената скала има своята легенда.
• Смята се, че по време на турското робство две млади девойки се хвърлили от скалата, за да запазят християнската си вяра.
• От скалата при ясно време се открива красива гледка към язовир Въча

Как се стига до Червената скала?

С кола: 
Село Равногор – 1 час и 10 минути от град Пловдив

Пеша:
Село Равногор – Червената скала – 25 минути

Описание на маршрута

Село Равногор – Червената скала

По черния път над селото се озовавате на Равногорското плато – обширни ниви и поляни на 1300 метра надморска височина. След като вървите по пътя 5-10 минути ще стигнете до разклонение. Пътеката направо, покрай параклиса  „Св. Пророк Илия”, води към Бекови скали, а надясно към Червената скала. Поемете надясно по черния път. Следва леко спускане. Наоколо може да видите кончета или крави, които да пасат.

След още 5 – 10 минути ще стигнете до следващото разклонение. Ще видите табела, която сочи наляво за Червената скала-тръгнете натам. Ще навлезете в много приятна горичка и не след дълго в ляво ще видите беседка и няколко пейки за отдих, които са разположени по естествено образувани тераси.

Панорамна гледка от Червената скала към Родопите

Слизайки по терасите постепенно се разкрива все по-красива панорама. Накрая на скалата гледката отгоре е невероятна! При ясно време в ниското се вижда язовир Въча, а зад него извивките на Чернатица – третият по размери и височина планински рид в Западните Родопи.

По време на нашата разходката по пътеката и на Червената скала нямаше абсолютно никой освен нас. Природата беше притихнала и единственото, което чувахме от време на време беше вятъра в клоните на боровете. Надолу към язовира имаше гъста мъгла, която се движеше толкова бързо сякаш танцуваше. Беше невероятно изживяване.

Язовир Въча потънал в облаци през зимата

Забележителности в Западни Родопи

Атолука
Атолука е курортна местност местност на около 4 км от село Равногор. Разположена е на 1450 м н.в. Има множество вили, почивна станция, магазин. Мястото не е толкова популярно и е много приятно за разходка. Наоколо има много приятни кътчета подходящи за пикник.

Момина скала
Забележителността Момина скала е много подходяща за полудневна разходка в близост до Пловдив. Маршрута е много лек, и е за всеки, който обича равните пътеки без много изкачвания. 


Устински водопад
Устинският водопад се намира в Родопите в близост до село Устина. Той не е пълноводен, но височината му от около 15 метра го прави впечатляващ.

Караджов Камък
Караджов камък се намира в Западните Родопи в близост до село Мостово, което и едната изходна точка. Другия вариант е да тръгнете от Кръстова гора. От Кръстова гора до Караджов камък ще ви отнеме около 1 час и 20 минути в посока. Изкачването отгоре на платото не е за всеки, особено ако имате страх от височини или не сте подходящо обути. Процепът през който се минава е с височина 20 метра – местните го наричат Боаза. Слизането обратно е два пъти по-трудно.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Първо трябва да стигнете с кола до село Равногор. Влизате в селото, карате по главния път и когато достигнете V-образно кръстовище завивате наляво – има табели, по които може да се ориентирате. Продължавате по този път почти до края на селото, на последната пресечка свивате в дясно, а след това първата в ляво. Там започва черният път. Може да спрете колата някъде край пътя или по улиците на селото.

Има ли вода по маршрута до Червената скала?

Има чешма, малко преди параклиса „Св. Св. Константин и Елена“.

Лесен ли е маршрутът до Червената скала?

Да, маршрутът е много лесен.

Подходящ ли е маршрутът до Червената скала за деца?

Да, мястото е подходящо за деца на всякаква възраст.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Червената скала?

До мястото се стига през всеки сезон.

Заслужава ли си да посетите Червената скала?

Ако искате да направите бърза и приятна разходка с гледки определено посетете скалата.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

3 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec