Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Фотински водопади – три впечатляващи водопада в Родопите

Фотински водопади – три впечатляващи водопада в Родопите


Uncategorized

изходна точка

Село Фотиново

денивелация положителна

367 м

денивелация отрицателна

131 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

1 час в посока

дължина и тип на маршрута

3.7 км в посока

Любопитна информация за Фотински водопади

• Разположени в Западни Родопи по поречието на Фотинска река.
• Водопадите са 3, които се намират в близост един до друг.

Фотински водопад през есента

Как се стига до Фотински водопади?

С кола: 
Село Фотиново
Изходната точка е в края на село Фотиново. На няколко места може да видите табели към водопада, а ако не сте сигурни за пътя, винаги може да попитате местните – много са отзивчиви и веднага ще ви упътят. Ако решите може да спрете колата в центъра на селото пред кметството или да слезете по-надолу и да спрете до дърводелски цех, от където и започва пътеката.

Пеша:
Село Фотиново – Фотински водопади – 1 час

Описание на маршрута

Село Фотиново – Фотински водопади

Маршрутът започва по широка и равна пътека, която върви успоредно по Фотинската река. Преходът до Фотинските водопади отнема около един час, толкова ще ви е нужно и наобратно (тук е включено времето за снимки и наслада на красивите гледки). След около 50 минути ходене се стига беседка и разклонението за водопадите. Както пише на една от табелите – до тук беше лесно. От тук нататък пътеката към първия водопад (наляво) става доста стръмна, бъдете много внимателни, особено ако е валяло е хлъзгаво. Като цяло не е подходящо за малки деца.

Спуснете се надолу по пътеката, за да видите първия от трите водопада. На места са изградени няколко стъпала, които правят слизането една идея по-лесно. През есента няма да видите водопадите пълноводни, но пъстрите цветове на гората придава приказна атмосфера.

След като се насладите и снимате, поемете обратно нагоре. Върнете се на разклонението и поемете по пътеката надолу към следващите два водопада.

Мост през който се минава, за да се стигнат втория и третия водопад.

Тук пътеката не е толкова стръмна. Ще стигнете мостче, през което трябва да преминете. От тук отново има разклонение – към водопадите и към изглед отвисоко. Първо може да видите водопадите отблизо, а след това да ги погледнете и отгоре.

Продължете по пътеката към втория водопад. Следва леко стеснение на пътеката и преминаване покрай скала. Този водопад е по-нисък от първия, но по-мощен. Зад него се вижда малка част и от най-високия от трите. За да стигнете до него трябва да се изкачите по камък, където е малко по-стръмно, но не е невъзможно. Качвайки се нагоре, водопадът се разкрива все повече и повече пред вас, докато накрая не го видите в целият му блясък и не си кажете „УАУ“.  Наистина впечатляващ и много красив! След като му се насладите може да се върнете по пътеката до мостчето и да тръгнете към панорамната гледка към трите водопада. Качването отнема около пет минути.

Пътеката на обратно е същата и отнема отново около 50 минути.

Забележителности в Западни Родопи

Момина скала
Забележителността Момина скала е много подходяща за полудневна разходка в близост до Пловдив. Маршрута е много лек, и е за всеки, който обича равните пътеки без много изкачвания. 

Устински водопад
Устинският водопад се намира в Родопите в близост до село Устина. Той не е пълноводен, но височината му от около 15 метра го прави впечатляващ.

Червената скала
Червената скала е идеално място за кратка разходка с красиви панорамни гледки. Намира се в близост до село Равногор, на около час от град Пловдив. Както много подобни места в България и Червената скала има своята легенда. Смята се, че по време на турското робство две млади девойки се хвърлили от скалата, за да запазят християнската си вяра.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите в края на село Фотиново.

Има ли вода по маршрута до Фотинските водопади?

По пътеката до водопадите няма чешми.

Какво трябва да знаем за маршрута до Фотинските водопади?

Ако предните дни е валяло много дъжд не ви препоръчваме да минавате маршрута.

Лесен ли е маршрутът до Фотинските водопади?

До самите водопади се стига по почти равна пътека. До първия водопад има стръмно спускане и ако е валяло трябва да внимавате, да не се подхлъзнете. До втория и третия водопад също има по-стръмно спускане. Бъдете внимателни.

Подходящ ли е маршрутът до Фотинските водопади за деца?

Да, по-голяма част от маршрута е подходящ за деца. Не ви препоръчваме да слизате с деца до първия водопад, но може да видите втория и третия.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Фотинските водопади?

През пролетта и есента е най-красиво.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

4 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec