Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Костенски водопад – кратка разходка през уикенда

Костенски водопад – кратка разходка през уикенда


Uncategorized

изходна точка

Терма Костенец

трудност

1/6 лесно

времетраене

5 минути

Любопитна информация за Костенски водопад

• Костенски водопад се намира в Северна Рила.
• Рила планина е една от планините в България с най-много водопади. В североизточната  част на планината, на няколко километра от село Костенец се намира Костенския водопад. Водопадът се намира на река Чавча. Височината му е едва 12 метра, но въпреки това той е много внушителен. Разходката до него е подходяща за деца, възрастни и кучета, защото се намира само на няколко метра от паркинга.

Костенски водопад Рила

Как се стига до Костенски водопад?

С кола:
Терма Костенец – 3 км южно от село Костенец

Пеша:
Паркинг – Костенски водопад – 3-5 минути

Описание на маршрута

Паркинг – Костенски водопад

След като паркирате колата в района, тръгнете на север към Терма Костенец. В дясно ще видите чешмата с минерална вода. В ляво ще видите дървен табела, на която е изписано част от стихотворението на Иван Вазов – “Над водопад”.

Сребрист грамаден стълп с рев бесен
в заврелий пеняст вир се втуря
и заглушителната песен
разтриса въздуха кат буря.


Стоя и гледам с трепет таен
и слушам адската му песен,
и тъна цял в тоз свят омаен
от ярост, мощ и гръмот бесен.

Тръгнете по алеята и след няколко стъпала ще стигнете точно до водопада. Докато вървите нагоре вляво ще видите мостче и беседка, на която може да си отдъхнете и да се насладите на живописната природа. Макар и по-нисък от Скаловитския водопад, Костенският е по-пълноводен.
В района има няколко места за хапване и почивка.

Забележителности в близост до Костенски водопад

Параклис Успение Богородично
Намира се в местността “Горна църква” на около 2 км от Костенския водопад. Връщайки се обратно към село Костенец, малко след автобусната спирка, тръгнете наляво по пътя към параклиса. След като паркирате колата ви очакват няколко стъпала до параклиса. Наоколо има няколко пейки, чешмичка, мястото е много приятно. Зад самия параклис се открива много красива гледка.

Според легенда как по време на Османското нашествие тук са се укрепили българи, които са удържали на турските атаки в продължение на няколко дена.

Хижа „Гургулица“ 
До хижа „Гургулица“ може да се стигне с кола по асфалтов път или ако искате да си направите разходка може да тръгнете пеша от Терма Костенец, където се и намира Костенския водопад. Пеша се стига за около 1 час и 30 минути и около 15-20 минути с кола.
Хижата е разположена е на 1135 м н.в. в борова гората, а покрай нея има много беседки и пейки за отдих. Мястото е много приятно и е подходящо за малки деца.

Водопад Скаловитец
Другият популярен водопад в района е Скаловитския. Той не е толкова пълноводен колкото Костенския водопад, но е също толкова красив. До него се стига от „Гургулица“ за около 30-40 минути. Маршрутът е лек и подходящ за деца. През почти цялото време се върви в прохладна гора.

Крепостта Траянови врата
Крепостта се намира на около 15км от град Костенец, близо до магистрала Тракия в Средна гора. Транови врата е исторически проход, наречен на името на римския император Траян

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec