Връх Левски (Амбарица)

Връх Левски (Амбарица) е връх в Средна Стара планина. Висок е 2166 м.
Asset 7

изходна точка

лифт Сопот

Asset 5

денивелация положителна

793 м

Asset 4

денивелация отрицателна

27 м

Asset 6

трудност

4/6 средно

Asset 8

времетраене

2 часа и 20 минути в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

5.6 км в посока

С кола:
Лифт Сопот

С лифт:
Долна станция лифт Сопот – Междинна станция на лифт Сопот – 20 минути

Пеша:
Междинна станция на лифт Сопот – хижа „Добрила“ – 1 час
Хижа „Добрила“ – връх Левски (Амбарица) – 1 час и 20 минутиОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Междинна станция на лифт Сопот – хижа „Добрила“

От междинната станция може да тръгнете по широкия песъчлив път или по пътеката вляво, която върви успоредно на пътя. Препоръчваме ви пътеката, защото е по-приятна за ходене, маркировката е жълта. Пътеките се сливат и след около 20 минути от началото ще стигнете до табели на НП „Централен Балкан“.

Продължете по главния път и малко след табелите ще видите разклонение: надясно – към хижа „Добрила“, направо – пътят продължава към хижа „Незабравка“(не работи). Следва стръмно изкачване, след което ще се озовете на широка поляна с красиви гледки. Продължете по пътеката, която минава покрай горната станция на лифт „Сопот“ (не работи). От тук пътеката става все по-лека, навлиза се в иглолистна гора и така, след около 20 минути ходене, ще стигнете хижа „Добрила“. В хижата можете да хапнете, да си починете и да си налеете вода, защото в следващата част на маршрута няма.

хижа „Добрила“ – връх Левски (Амбарица)
От хижа „Добрила“ тръгнете през източната порта на двора на хижата. Маршрутът започва със стръмно изкачване. Следвайте коловата маркировка.

След като минете изкачването следва кратък равен участък, а после отново трябва да изкачите едно възвишение. Продължете по билото, като следвате коловата маркировка.

При ясно време пред вас ще се открие и крайната цел – връх Левски.


Често в този участък се срещат стада диви коне. Последното изкачване е най-изморително, но с няколко почивки ще стигнете върха. Ще го познаете по цветния заслон „Амбарица“.

Гледките към „гръбнака на Балкана“ са зашеметяващи. При ясно време от върха се виждат: на изток върховете Купена, Костенурката и Ботев, а на запад – хижа „Амбарица“.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: