Фотински водопади – три впечатляващи водопада в Родопите

Фотинските водопади са разположени в западните Родопи по поречието на Фотинска река
Asset 7

изходна точка

Село Фотиново

Asset 5

денивелация положителна

367 м

Asset 4

денивелация отрицателна

131 м

Asset 6

трудност

1/6 лесно

Asset 8

времетраене

1 час в посока

Asset 3

дължина и тип маршрут

3.7 км в посока

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола:
село Фотиново 

Пеша:
село Фотиново – Фотински водопади – 1 час

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

село Фотиново – Фотински водопади

Изходната точка е в края на село Фотиново. На няколко места може да видите табели към водопада, а ако не сте сигурни за пътя, винаги може да попитате местните – много са отзивчиви и веднага ще ви упътят. Ако решите може да спрете колата в центъра на селото пред кметството или да слезете по-надолу и да спрете до дърводелски цех, от където и започва пътеката.

Маршрутът започва по широка и равна пътека, която върви успоредно по Фотинската река. Преходът до Фотинските водопади отнема около един час, толкова ще ви е нужно и наобратно (тук е включено времето за снимки и наслада на красивите гледки). След около 50 минути ходене се стига беседка и разклонението за водопадите. Както пише на една от табелите – до тук беше лесно. От тук нататък пътеката към първия водопад (наляво) става доста стръмна, бъдете много внимателни, особено ако е валяло е хлъзгаво. Не мислим, че е много подходящо за малки деца, но не и невъзможно.

Спуснете се надолу по пътеката, за да видите първия от трите водопада. На места са изградени няколко стъпалца, които помагат да не се хлъзнете съвсем. През есента няма да видите водопада пълноводен, но пък нападалите красиви оранжеви листа компенсираха това.

След като се насладите и поснимате, поемете обратно нагоре. Върнете се на разклонението и поемете по пътеката надолу към следващите два водопада.

Тук пътеката не е толкова стръмна, вие се надолу в гората, след което се преминава през мостче. Оттук отново има разклонение – към водопадите и към изглед отвисоко. Първо може да видите водопадите отблизо, а след това да ги погледнете и отгоре.

Продължавате по пътеката към вторния водопад, следва леко стеснение на пътеката и минаване покрай скала. Този водопад е по-нисък от първия, но по-мощен. Зад него се вижда малка част и от най-високия от трите. За да стигнете до него трябва да се изкачите по камък/скала, където е малко по-стръмно, но не е невъзомжно. Качвайки се нагоре, водопадът се разкрива все повече и повече пред вас, докато накрая не го видите в целият му „блясък“ и не си кажете „УАУ“.  Наистина впечатляващ и много красив! След като му се насладите може да се върнете по пътеката до мостчето и да тръгнете към панорамната гледка към трите водопада. Качването отнема около пет минути.

Пътеката наобратно е същата и отнема отново около 50 минути.

Други интересни маршрути в Родопите са Момина скала, Караджов камък, Устински водопад, Червената скала и други.

Често задавани въпроси

Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите в края на село Фотиново

Има ли вода по маршрута до Фотинските водопади?

По пътеката до водопадите няма чешми

Какво трябва да знаем за маршрута до Фотинските водопади?

Ако предните дни е валяло много дълж не ви препоръчваме да минавате маршрута.

Лесен ли е маршрутът до Фотинските водопади?

До самите водопади се стига по потчи равна пътека. До първия водопад има стръмно спускане и ако е валяло трябва да внимавате, да не се подхлъзнете. До втория и третия водопад също има по-стръмно спускане. Бъдете внимателни.

Подходящ ли е маршрутът до Фотинските водопади за деца?

Да, по-голяма част от марршута е подходящ за деца. Не ви препоръчваме да слизате с деца до първия водопад, но може да видите втория и третия.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Фотинските водопади?

През пролетта и есента е най-красиво.
Мариана Киречева

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

3 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още интерсни места: