Липсват продукти в количката.

Общо:

  » »
 • Екопътека Струилица – Калето – Лъката и водопад Самодивско пръскало край Девин

Екопътека Струилица – Калето – Лъката и водопад Самодивско пръскало край Девин


Uncategorized

изходна точка

На около 3км от центъра на град Девин

денивелация положителна

294 м

денивелация отрицателна

169 м

трудност

3/6 средно

времетраене

2 часа и 50 минути общо

дължина и тип на маршрута

3.8 км в посока

Екопътека Струилица – Калето – Лъката е много живописна и приятна екопътека, която си заслужава да посетите. По пътеката може да видите два водопада и останки от крепост. Подходяща е за семейна разходка с малки деца. Край реката са изградени места за отдих, подходящи за пикник и почивка. Екопътеката е маркирана, но и много посещаване, затова не се притеснявайте, трудно бихте се изгубили.

Любопитна информация за екопътека Струилица – Калето – Лъката и водопад Самодивско пръскало край Девин

• Екопътека Струилица – Калето – Лъката се намира в Родопа планина близо до град Девин.
• Екопътеката преминава през местностите Струилица, Калето и Лъката.
• Дума лъка означава ниско място край река, ливада.
• Калето – средновековна крепост Кавурско кале 
• Основният маршрут се придържа към поречието на река Девинска.
• Самодивското пръскало е един от най-високите водопади в Родопите.

Как се стига до екопътека Струилица – Калето – Лъката?

С кола:
Паркинг на 3 км от центъра на град Девин
От центъра на град Девин поемете посока запад по улица Васил Левски. След няколко метра вдясно ще видите стадион и ще минете от другата страна на реката. Още 1,2 километра и ще стигнете СПА комплекс. Малко преди него има безплатен паркинг, на който да оставите колата. От тук започва пешеходния маршрут.

Пеша:
1. Паркинг- беседка – Самодивско пръскало – 30 минути
2. Самодивско пръскало – Беседка – местност Лъката – 1 час
3. Местност Лъката – Мечешки водопад – 10 минути
4. Мечешки водопад – паркинг – 1 час и 10 минути

Описание на маршрута

Начална точка – беседка – Самодивско пръскало

В началото на маршрута за кратко се върви по асфалтов път, докато не подминете СПА комплекса. След това преминава в широка пътека, която върви успоредно на река Девин. Пътеката е равна и в тази част се върви на открито. Само няколко метра от началото вдясно изненадващо ще видите безименен водопад.

Още няколко минути и ще видите каменна къщичка вдясно и беседка срещу нея. Тази част от разходката отнема около 15 минути.


Тук трябва да решите дали да видите водопада или искате да продължите разходката по поречието на реката.


Пътеката зад каменната къщичка ще ви отведе до един от най-високите и красиви водопади в Родопа – Самодивското пръскало. Ако искате да го видите трябва да тръгнете преди мостчето вдясно. Очаква ви и най-стръмното място от цялата пътека.

Ако сте с малки деца, които смятате, че не биха се справили ви съветваме да не тръгвате по пътеката. Преминете ли тази част вече е доста по-лесно. Следващата част от пътеката е тясна, на места има дървени стълбички, но не е нещо сложно за преминаване. До водопада се стига за около 15 минути.

Водопада е изключително красив! Може да стигнете до подножието му и да усетите пръските. Според информационните табели неговата височина е 70 метра и въпреки че има два пада се смята за най-високия водопад в Родопите.

Самодивско пръскало – Беседка – местност Лъката

След като се насладите на гледките и водопада може да се върнете обратно по същия път до каменната къщичка, ще ви отнеме отново около 15 минути. От тук може да тръгнете по пътека нагоре към Калето и крепостта или продължете по главната пътека към местност Лъката. Ние не се качихме до Калето и продължихме по широката пътека. Вдясно по пътеката на няколко места има пейки и беседки за отдих покрай реката. След около 10-15 минути от каменната къщичка ще стигнете най-популярната част от екопътеката – каньона и мостчетата над река Девин.

Малко преди това има чешмичка, от която може да си налеете вода. Минавайки по мостчетата толкова близо до реката е много впечатляващо, а тази част от пътеката е изключително живописна.

Разходката по мостчетата продължава около 10-15 минути, след което маршрута преминава в горска пътека близо до реката. След още 15-20 минути ще стигнете до широка поляна с изоставени постройки. Това е местност Лъката. Мястото изглеждаше много живописно, полянка сгушена между планинските ридове.

Местност Лъката по екопътека Струлица-Калето-Лъката в Родопа планина

Местност Лъката – Мечешки водопад

Много хора стига до поляната и се връщат обратно, без да подозират, че само на 10 минути се намира един много красив водопад – Мечешкият. Малко преди сградите вляво се вие една малка пътечка. Тръгнете по нея. Тя навлиза в гората, като има леко изкачване. След около 10 минути пътеката ще ви отведе до Мечешкият водопад.

Водите му се спускат от 40 метра, като има два пада. Не толкова висок, но много красив водопад! Може би се досещате откъде идва името – смята се, че се нарича така, заради мечките, които са идвали да пият вода и да се разхлаждат.

Мечешки водопад – паркинг

Пътят наобратно е същия, ако все пак решите да разнообразите, може да минете през пътеката през крепостта. Малко след поляната се минава мостче и там има разклонение, наляво и на горе за Калето, а направо е главната пътека, от която дойдохте. Все пак имайте предвид, че до крепостта има изкачване и ще ви отнеме повече време да се върнете в началната точка.

Екопътека Струлица-Калето-Лъката в Родопа планина

Забележителности в близост до Екопътека Струилица – Калето – Лъката

Дяволска екопътека
Една от най-екстремните екопътеки в България. Редуват се рразлични мостчета, водопади и ждрела. Изключително динамична и интересна за посещение. За съжаление към днешна дата (2024 година) по пътеката са счупени много от мостовете и е непроходима.

Пещера Дяволското гърло
Пещера Дяволското гърло се намира в Триградското ждрело. Тя е една от най-популярните пещери в Родопите. Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. В пещерата се губят и водите на  Триградска река. Двама водолази губят живота си в опит да проследят докъде води реката. Смята се, че каквото влезе заедно с водата в пещера Дяволското гърло, никога не излиза.

Панорамна площадка Орлово око
Панорамната площадка разкрива изключителна гледка към Буйновското ждрело, както и селата Борино, Чала, Ягодина, а в далечината може да видите и части от планините Пирин и Рила. Площадката се намира на 1563 метра надморска височина на ръба на скалите на връх “Свети Илия”. До нея се стига по стръмен и тесен път от хотел Мурсал за около 50-60 минути.

Село Широка лъка
Село Широка лъка се намира на няколко километра от град Девин. То е известно с уникалната си архитектура и е  е обявено за единствения в България по рода си архитектурно – фолклорен и етнографски резерват.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

В началото на екопътеката има обособен безплатен паркинг, който побира около 30 коли.

Има ли вода по маршрута до екопътека Струилица – Калето – Лъката?

Да, по екопътеката има 2 чешми, от които може да си налеете вода.

Лесен ли е маршрутът до екопътека Струилица – Калето – Лъката?

Маршрутът е със средна трудност, не е прекалено дълъг като времетраене и няма голяма денивелация.

Подходящ ли е маршрутът до екопътека Струилица – Калето – Лъката за деца?

Като цяло маршрутът е подходящ за деца, но все пак имайте предвид по-стръмното изкачване от беседката до Самодивското пръскало. През другата част пътеката е почти равна. По пътеката сме виждали много деца на различна възраст.

За кои сезони е подходящ маршрутът до екопътека Струилица – Калето – Лъката?

Пътеката е подходяща за всички сезони, но за да видите водопадите пълноводни е най-добре да я посетите през пролетта.

Заслужава ли си да посетите екопътека Струилица – Калето – Лъката?

Да, екопътеката е задължително място за посещение, което сме сигурни, че ще ви хареса.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Връх Безбог – подходящ за начинаещи планинари


Uncategorized

изходна точка

Хижа „Гоце Делчев“

денивелация положителна

450 м

денивелация отрицателна

450 м

трудност

3/6 средно

времетраене

2 часа и 40 мин общо

дължина и тип на маршрута

4.5 км

Любопитна информация за връх Безбог

• Връх Безбог се намира в Северен Пирин в близост до хижа „Безбог“.
• Висок е 2645 метра.
• Името на върха означава „злочест“, „който носи нещастие“.
• Разположен на Полежанското странично било.

Поглед от хижа Безбог към връх Безбог

Как се стига до връх Безбог?

С кола:
Хижа „Гоце Делчев“– 10 км от град Добринище

С лифт: 
Хижа „Безбог“

Пеша:
1. Хижа „Безбог“ – връх Безбог – 1 час
2. Връх Безбог – хижа „Безбог“ – 1 час и 40 минути



Връхът може да се изкачи по два маршрута. Най-популярният е като тръгнете към “душеватката” и Попово езеро, след което се изкачите на седловината между върховете Полежан и Безбог (вторият етап на прехода, който сме описали тук, но в обратна посока). Ние ще ви предложим малко по-различен кръгов маршрут.

Описание на маршрута

Хижа „Безбог“ – връх Безбог

Маршрутът тръгва покрай десния бряг Безбожкото езеро, където вдясно ще видите изоставена постройка. Това са руините на старата хижа „Безбог“, която е разрушена от лавина през 1971 година. Пътеката към върха минава вляво на постройката. По тази пътека няма маркировка, но „пирамидките“ от камъни могат да ви водят.

Поглед към връх Безбог в Пирин

Пътеката е доста стръмна и през по- голямата част е през клекове. Малко преди върха започва каменист участък, който също е стръмен. Внимавайте къде стъпвате между камъните.
На самия връх има кръст и веднага ще го познаете щом го видите.
Гледката оттук е много красива: на Изток част от Кременското езеро, до него върховете Севрия, Джано, Джангал както и част от Поповото езеро. В другата посока се виждат връх Полежан, Стражите и Десилица.

Връх Безбог – хижа „Безбог“

Вместо да се върнете по същия път, може да минете през основния маршрут, по който се изкачва връхът. От върха се спуснете по южния склон. За 10-15 минути ще слезете надолу към седловината между двата върха – връх Безбог и връх Полежан. Пътеката направо продължава към вр. Полежан, а наляво към хижа „Безбог“

По пътеката към връх Безбог - гледка към Пиринските върхове и Поповеото езеро

Оттук маршрутът е предимно спускане. След около 20 минути има отново разклон – надясно към Поповото езеро, а наляво към хижа „Безбог“. От разклона до хижата пътеката е почти равна, освен в последните метри преди „душевадката“. След като превалите тази последна височина пред вас се открива вълшебството на синьото Безбожко езеро и кацналата близко до брега му хижа. Остава само да минете по каменистата пътека до брега и през един равен участък покрай езерото и сте там. Маршрутът е много лесен и сравнително кратък при изкачването на върха. Ще се поизпотите малко, но си заслужава. Наградата е невероятната гледка отвисоко.

Гледка от връх Безбог към хижа Безбог и Безбожкото езеро

Забележителности в близост до връх Безбог

Връх Полежан
Връх Полежан се намира в Северен Пирин на височина. Той е е най-високият гранитен връх и четвърти по височина в планината. Около него се намират двете най-високи езера в Пирин – Горното Полежанско, което е най-високо езеро и в България, и Горното Газейско, което е на второ място в Пирин. Старото име на връх Полежан е Мангър тепе. Думата мангър идва от турски и означава монета. Кръстен е така, защото върхът е покрит с каменни плочи, по които когато се върви се чува тракане като от монети. От хижа „Безбог“ до върха се стига за около 2 часа и 20 минути.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на паркинга до хижа „Гоце Делчев“ и долната станция на лифт Безбог. Паркингът е безплатен.

Има ли вода по маршрута до връх Безбог?

Вода по маршрута до върха няма, затова е добре да си налеете на хижата.

Какво трябва да знаем за маршрута до връх Безбог?

Теренът е предимно каменист, затова е добре да сте с хубави обувки.

Лесен ли е маршрутът до връх Безбог?

Маршрутът е със средна трудност. Необходима е добрa физическa подготовка, желателен е предишен опит в планината.

Подходящ ли е маршрутът до връх Безбог за деца?

Смятаме, че маршрутът не е подходящ за деца.

Други полезни ресурси

Работно време лифт Безбог: 8:30 ч. – 17:00 ч.

Цени лифт: Сезон 2024

Заслужава ли си да посетите връх Безбог?

Да, препоръчваме ви го като най-леснодостъпен до хижата.

Други маршрути наоколо

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Хижа „Козя Стена“ и старопланинските еделвайси


Uncategorized

изходна точка

Проход Беклемето

денивелация положителна

313 м

денивелация отрицателна

281 м

трудност

3/6 средно

времетраене

2 часа и 30 минути

дължина и тип на маршрута

7.5 км в посока

Любопитна информация за хижа „Козя Стена“

• Хижа „Козя стена“ се намира на 1560 м н.в., в местността Хайдук чешма в Средна Стара планина.
• Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 92 места, с етажни санитарни възли. Електрифицирана е от соларна система и е водоснабдена.
• През горещите летни дни водата трябва да се пести, защото водоизточникът драстично намалява.

Как се стига до хижа „Козя Стена“?

С кола: 
Местност Беклемето

Пеша:
Местност Беклемето – паметник на летците – 50 минути
Паметник на летците – хижа „Козя стена“ – 1 час и 40 минути

Описание на маршрута

Проход Беклемето – паметник на летците

Маршрутът започва от прохода Беклемето. През целия преход се върви на открито и преминаването му не се препоръчва при лоши метеорологични условия, гръмотевични бури, силни ветрове и дъжд. Водоизточници няма, освен на хижата, затова си вземете достатъчно вода.

Кончета в началото на пътеката към хижа Козя Стена

В началото се върви по широк коларски път. В тази част често има стада крави или коне, покрай тях може да има и кучета, така че бъдете внимателни и ги заобиколете колкото може по-отдалеч. Не след дълго отпред ще видите възвишение – от тук можете да продължите нагоре по коловата маркировка или да подсечете върха отдясно по лятната пътека. Изборът е ваш. След около 50 минути от началото на пътеката ще стигнете паметник на загинали съветски летци.

Паметник на летците – връх Козя Стена – хижа „Козя стена“

Тук пътеката се разделя – зимният маршрут поема нагоре по билото към връх Козя стена, а летният маршрут го подсича от юг. Ако ви е страх от стръмни участъци ви препоръчваме да подсечете върха и да тръгнете по лятната пътека. Все пак и тук трябва да бъдете внимателни, защото пътека е камениста и на места – тясна. Продължавайки по билото ще стигнете до връх Козя стена.

Пътеката до връх Козя Стена

От там следва леко спускане, а след това преминаване през скали, обезопасени със стоманени въжета. При преминаването им бъдете внимателни и не разчитайте изцяло на въжетата. Гледките, които се откриват във всички посоки на Балкана, са зашеметяващи.

Слизане от връх Козя Стена малко преди участъка с въжетата

По този маршрут се намира и прочутият старопланински еделвайс. Еделвайсът е защитен и рядък вид – неговото късане е строго забранено. Няма да издаваме точно къде е, но сме сигурни, че ще го намерите.

Участък с метални въжета по пътеката към хижа Козя Стена
Гледка към връх Козя Стена и участъка с въжетата

След като преминете този по-екстремен участък, двете пътеки (зимна и лятна) се събират за малко. Летният маршрут продължава с кратко изкачване към седловината между върховете Боба (Баба) и Безименен. През целия маршрут се редуват стръмни и полегати участъци. Тук преценете дали да продължите нагоре по зимната пътека или да подсечете връх Боба отляво. След върха в далечината се вижда хижата. В следващата част от маршрута ви очаква леко спускане към седловината Ветровити преслап. Вдясно остава връх Кучето. В най-ниската част има паметник на планинаря Петко Дачев. Вдясно е разклонът към хижа „Хайдушка песен“ и село Чифлик.

Връх Котето на заден план и паметник на планинаря Петко Дачев по пътеката

Маршрутът продължава по пътеката направо и след няколко завоя хижата ще се озове пред вас – все едно е кацнала на билото на Балкана. Мястото е много живописно.

Хижа Козя Стена през юли

В хижата можете да си починете, да хапнете и да се заредите с вода. Препоръчваме ви да опитате от домашния им сок от бъз. От хижа „Козя стена“ може да продължите към хижа „Ехо“.

Основна информация за хижа „Козя Стена“

Хижа „Козя стена“ се намира на 1560 метра надморска височина, в местността Хайдук чешма в Средна Стара планина. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 92 места, с етажни санитарни възли. Електрифицирана е от соларна система и е водоснабдена.

Поглед към хижа Козя стена от пътеката към хижа Ехо

Нашето последно посещение на хижата беше в края на август 2021 година.

💡 Съвет: Ако правите прехода до хижа „Козя Стена“ от местност Беклемето е важно да проверите метеорологичните условия, защото маршрутът е изцяло на открито.

✔️ Отваряработи целогодишно
📅 Най-посещавана презюли-август
🛏️ Места92
💸Цена/нощувка20 лв.
🏕️ Къмпингуваненяма информация
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина1560 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефон0882 44 07 57

Информацията е обновена през юни 2023 г.

Основна информация за хижа „Козя Стена“

• Препоръчваме да опитате домашния сок от бъз.
• През горещите летни дни водата трябва да се пести, защото водоизточникът драстично намалява.

Забележителности в близост до хижа „Козя Стена“

Хижа „Ехо“
Хижа „Ехо“ се намира на 1675 м н.в. между върховете Кавладан и Юмрука.
Разположена е на самото било на Стара планина, което я прави хижата с едни от най-красивите гледки в Балкана. От нея се виждат върховете Юмрука и Вежен, и долината на резерват „Царичина“. До хижата се стига от хижа „Козя стена“ за 2 часа и 30 минути.

Растителност до хижа Козя Стена

Често задавани въпроси


Къде можете да оставите колата?

Колата може да оставите в местността Беклемето в начална точка.

Има ли вода по маршрута до хижа „Козя Стена“?

Вода по пътя има само на хижата.

Лесен ли е маршрутът до хижа „Козя Стена“?

Маршрутът е със средна трудност.

Подходящ ли е маршрутът до хижа „Козя Стена“ за деца?

Не, не е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до хижа „Козя Стена“?

Маршрутът е подходящ за изкачване през летните месеци.

Заслужава ли си да посетите хижа „Козя Стена“?

Хижата е много приятна с красива гледка в Стара планина.

Други маршрути наоколо

  • Хижа „Ехо“ – 2 часа и 30 минути

  • Хижа „Хайдушка песен“ – 3 часа</li>

  • Село Чифлик – 3 часа и 30 минути

  • Село Христо Даново – 5 часа

  • Село Розино – 6 часа

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Хижа „Марица“- на брега на най-пълноводната река в България

Хижа „Марица“- на брега на най-пълноводната река в България


Uncategorized

изходна точка

Боровец

денивелация положителна

612 м

денивелация отрицателна

585 м

трудност

3/6 средно

времетраене

2 часа и 40 минути

дължина и тип на маршрута

9.4 км в посока

Любопитна информация за хижа „Марица“

• Хижа „Марица“ е разположена в Източна Рила, до водослива на реките Лява и Права Марица.
• Намира се на 1900 м н.в.
• Представлява масивна двуетажна сграда, към която има още една, едноетажна. • • Хижата е с капацитет 70 легла.

Как се стига до хижа „Марица“?

С кола:
Боровец

С лифт: 
Боровец – горна станция лифт „Ситняково“ – 10 минути

Пеша:
1. Горна станция лифт „Ситняково“- хижа „Чакър войвода“ – 1 час и 10 минути
2. Хижа „Чакър войвода“ – хижа „Марица“ – 1 час и 30 минути

Описание на маршрута

Горна станция лифт „Ситняково“- хижа „Чакър войвода”

Ако изберете да използвате лифта ще спестите около час. Преценете спрямо времето, с което разполагате за разходката. От лифта тръгнете по лявата пътека, която влиза в гората, към хижа „Чакър войвода“ (ще видите табелките). След 10-на минути ще излезете на дворец „Ситняково“ и ще се включите в главната пътека, която идва от Боровец.

Пътеката, която минава покрай дворец „Ситняково“

От тук тръгнете надясно към хижа „Чакър войвода“. Следвайте червената маркировка. Тук няма разклонения и не би трябвало да се объркате.

По пътеката има една чешма на 10-15 минути след двореца. През цялото време се върви през гората, като на 1-2 места се откриват красиви гледки. На около час път от дворец „Ситняково“ се стига до хижа „Чакър войвода“. Малко след хижата можете да се разходите до Саръгьолската поляна, където се откриват гледки към върховете Шатър и Дено̀.

 Саръгьолската поляна, където се откриват гледки към върховете Шатър и Дено̀

Хижа „Чакър войвода” – хижа „Марица”

От хижа „Чакър войвода“ тръгнете нагоре, като следвате червената маркировка. След около 5-10 минути ще излезете на голямо плато с много красиви гледки към връх Дено̀ и връх Шатър. Продължете по пътеката надолу и не след дълго ще навлезете в иглолистна гора.

Пътеката е почти равна и е много приятна, особено лятно време. Около 20-30 минути след хижа „Чакър войвода“ ще стигнете до двореца „Саръгьол“, който се заобикаля отляво, защото е частна собственост. Минава се през високи треви.


Пътеката продължава все така в красивата гората. След един час ход от хижа „Чакър войвода“ ще минете през заслон „Кубадинка“. Не забравяйте да вдигате достатъчно шум докато вървите, за да избегнете среща с мечки. Чупенето на клечки, викането, пеенето и смехът на висок глас са от изключителна важност.

Дървено мостче по пътеката към хижа Марица

Половин час преди хижа „Марица“ ще минете през живописни водопади и мостчета, както и през скала с красива панорамна гледка.

Отбивка до пътеката - скала с гледка към Рилските върхове

Около 10 минути след водопадите ще стигнете до разклон наляво за хижа „Марица“, тук се отклонявате от основната пътека.

Следва около 5-минутно спускане до хижата.
Преходът до хижа „Марица“ не е технически труден, но е продължителен.

Основната сграда на хижа Марица в Рила планина

Основна информация за хижа „Марица“

Хижата е разположена в Източна Рила, до водослива на реките Лява и Права Марица. Намира се на 1818 м н.в. Представлява масивна двуетажна сграда, към която има още една, едноетажна. Хижата е с капацитет 70 легла.

Страничен поглед на основната сграда на хижа Марица

Нашето последно посещение на хижата беше юли 2021 година.

💡 Съвет: Хижата не винаги е отворена, затова е добре да се обадите предварително.

✔️ Отваряпредимно уикендите
📅 Най-посещавана презтоплите месеци
🛏️ Места70
💸Цена/нощувка15 лв.
🏕️ Къмпингуваненяма информация
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина1818 м н.в.
🚗 Достъп с колас високо проходим автомобил
📞 Телефон0877 112 913; 0882 656 050
Гледка към Рилските върхове - Шатър и Дено

Забележителности в близост до хижа „Марица“

Черната скала
Черната скала е забележителност в Рила планина. Изходна точка е Боровец. Скалата освен природна забележителност е място с много мрачно минало. След 9 септември 1944 г. без съд и присъда тук са избити от комунистическа власт 30 000 хора от околните населени места. В памет на жертвите на скалата е издигнат кръст.

Хижа „Заврачица“
Местността Заврачица представлява ледникова долина, през която минава река Права Марица. В долината, на левия бряг на река Права Марица, се намира „Заврачица“. Хижата е отправна точка за много красиви места като Ропалишките езера, Маричините езера, връх Манчо и други.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Може да паркирате в Боровец, повечето места за паркиране обаче са платени.

Има ли вода по маршрута до хижа „Марица“?

Вода има на две места – по пътя до хижа „Чакър войвода“ и на самите хижи.

Какво трябва да знаем за маршрута до хижа „Марица“?

Маршрутът се върви предимно в гора, затова е важно да вдигате достатъчно шум, за да избегнете среща с диви животни.

Лесен ли е маршрутът до хижа „Марица“?

Маршрутът е със средна трудност – няма технически труден терен, но е над 2 часа в посока.

Подходящ ли е маршрутът до хижа „Марица“ за деца?

Подходящ е за деца, които могат да ходят по-дълги маршрути. За разходка с бебенца в слинг/раничка също е подходящо, защото е сенчесто, но като цяло е доста дълъг маршрут.

За кои сезони е подходящ маршрутът до хижа „Марица“?

Подходящ е през лятото, когато искате да избягате от жегите.

Заслужава ли си да посетите хижа „Марица“?

Маршрутът е много приятен и лек и го препоръчваме.

Други маршрути наоколо

 • Хижа „Марица“ – хижа „Заврачица“ – 1 час и 10 минути
 • Хижа „Марица“ – хижа „Чакър войвода“ – 5 часа
 • Хижа „Марица“ – Черната скала – 3 часа и 15 минути

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Екопътека „Бели Искър“ – приятно място за разходка и пикник

Екопътека „Бели Искър“ – приятно място за разходка и пикник


Uncategorized

изходна точка

2 км от село Бели Искър

денивелация положителна

414 м

денивелация отрицателна

414 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

3 часа и 50 мин обиколка

дължина и тип на маршрута

7.4 км

Любопитна информация за екопътека „Бели Искър“

• Екопътека „Бели Искър“ е една от най-популярните екопътеки в Рила планина
• Има множество места подходящи за отмора покрай реката или пикник.
• Подходящо е за семейства с деца.

Как се стига до екопътека „Бели Искър“?

С кола:
2 км от село Бели Искър

Пеша:
Обиколка на екопътека „Бели Искър“ – 3 часa и 50 мин кръгов

Екопътека „Бели Искър“

За да стигнете до началото на екопътеката продължавате след село Бели Искър. Трябва да карате по-внимателно, защото пътят става малко лош. След около 3,4 километра ще видите в ляво първото мостче, което е и началото на пътеката. Вдясно има уширение за паркиране на коли.

Пътеката ще ви приветства с първото мостче след което ще се вие около река Бели Искър като преминавате през общо осем мостчета, като всяко едно е обозначено с табелка.

Маркировката е синя, но трудно бихте се изгубили тъй като пътеката се движи почти през цялото време съвсем близо до асфалта (което е минус). ⁣През целия път има кътчета за отдих, има и доста подходящи места за опъване на хамак или спирка за пикник.

Един от мостовете на Екопътека „Бели Искър“

През лятото силно се усеща аромата на прясна цитросова мащерка, която може да си наберете.

Шумът на реката, мирисът на боровата гора, звуците от птичките и чистият въздух ще ви грабнат и пренесат в свят като от приказките, където сякаш всеки момент зад някое дърво ще изскочи самодива.

Малко преди 8-мия мост се стига до заслона, където е и последната точка преди пътя наобратно. След това пътеката излиза на асфалтовия път, като през цялото време имате възможност да се шмугвате отново в гората покрай рекичката.

Ако разходката не ви е стигнала може да се качите и до така наречената панорамна площадка. Тръгнете по асфалтовия път, където спускайки се в ляво трябва да видите малка табелка след което започва леко изкачване в гората. Не след дълго ще ви се открие прекрасна гледка към отсрещните хълмове.

За любознателните има информационни табели с интересни факти за представителите на растителния и животинския свят  в района.

Екопътеката е много поддържана и е подходяща за неопитни туристи, малки деца, по-възрастни хора както и кучета.

На още около 20 минути с кола от Бели Искър е и ЦПШ „Мальовица“. Там започва красив, а и също така лек, маршрут до хижа „Мальовица“.

Забележителности в близост до екопътека „Бели Искър“

Хижа „Мальовица“
Хижа „Мальовица“ се намира в Северозападна Рила. Това е една от най-посещаваните хижи в Рила планина. Преходът до нея е лек. Стига се от ЦПШ „Мальовица“ за около 1 час.

Черната скала
Черната скала е природна и историческа забележителност в Рила планина. Мястото е обявено през 1974 г за природна забележителност. До нея се стига по широка пътека за около 1 час от Боровец. Скалата има зловещо минало. След 9 септември 1944 г. без съд и присъда тук са избити от комунистическа власт 30 000 хора от околните населени места. В памет на жертвите на скалата е издигнат кръст.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

В началото на екопътеката има обособен паркинг. Ако местата там са заети, може да продължите нагоре и да си намерите удобно място за паркиране.

Има ли вода по маршрута до екопътека „Бели Искър“?

Вода по екопътеката няма.

Какво трябва да знаете за екопътека „Бели Искър“?

 • Не е задължително да минавате цялата екопътека, може да се разходите до където ви стигат силите.
 • Има много места обособени за пикник и барбекю в близост до реката.

Лесен ли е маршрутът до екопътека „Бели Искър“?

Маршрутът е със средна трудност. Не е технически сложен, но предимно е изкачване.

Подходящ ли е маршрутът до екопътека „Бели Искър“ за деца?

Мястото е чудесно за разходка с деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до екопътека „Бели Искър“?

Маршрутът е подходящ за преминаване във всеки сезон.

Заслужава ли си да посетите екопътека „Бели Искър“?

Да, това е една от най-красивите и приятни екопътеки в Рила.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Сините камъни, хижа „Карандила“ и водопад Футула – разходка в Сливенския Балкан

Сините камъни, хижа „Карандила“ и водопад Футула – разходка в Сливенския Балкан


Uncategorized

изходна точка

Долна станция лифт Сливен

денивелация положителна

763 м

денивелация отрицателна

763 м

трудност

3/6 средно

времетраене

3 часа и 20 минути

дължина и тип на маршрута

9.1 км

Любопитна информация за Сините камъни, хижа „Карандила“ и водопад Футула

• Сините камъни, хижа „Карандила“ и водопад Футула се намира в Източна Стара планина.
• Територията на природния парк има площ от близо 11380,3 хектара и се намира на източния склон на Стара планина.
• Хижа „Карандила“ се намира в местността „Карандила“, в природен парк „Сините камъни“.

Как се стига до Сините камъни, хижа „Карандила“ и водопад Футула?

С кола:
Долна станция лифт „Сливен“ – на 4 км от град Сливен

Пеша:
Долна станция лифт „Сливен“ – Халката – 20 минути
Халката – хижа „Карандила“ – 1 час и 10 минути
Хижа „Карандила“ – водопад Футула – 1 час
Водопад Футула – долна станция лифт „Сливен“ – 50 минути

Описание на маршрута

Долна станция на лифт „Сливен“ – хижа „Карандила“

Пътеката започва вляво от долната станция на лифта. Първо се преминава дървено мостче и след това започва леко изкачване. След 10 минути отново минавате мост и пейки. Ако е пролет – ще има вода и ще чувате шума на реката. През есента често е пресъхнала. Продължете все нагоре по песъчливо-каменистата пътека. След 20 минути от началото се стига до популярното скално образувание – Халката.

От тук продължете по пътеката с жълта маркировка, като не след дълго отново ще навлезете в гора. Ще видите чешмичка и няколко пейки. След още 5-6 минути вървене ще излезете от гората и ще минете под лифта. Отново ще навлезете в гора. Пътеката се разклонява за кратко и пак се съединява. Ще минете още едно мостче и ще продължите в гората. По-нататък ще видите пейки и паметник на алпиниста Милен Метков. Пътеката продължава наляво покрай скалите, но ако искате, можете да се отклоните и да продължите по пътеката направо, за да се насладите на гледките.


След час и 30 минути от началото ще минете покрай заслон „Стоте войводи“. Продължете по пътеката и след около 20 минути ще стигнете разклонение: наляво – към хижа „Карандила“, а надясно – към езеро Карандила и фурна „Карандила“, където предлагат много вкусен хляб. В района на фурната има заведения, детски площадки и игрище.


Още 10 минути ходене от разклонението и ще излезете на асфалтов път – пресечете го и ще видите в далечината хижата. Там готвят много вкусно и предлагат местна крафт бира.

Хижа „Карандила“ – водопад Футула – град Сливен

От хижа „Карандила“ поемете по асфалтовия път към горната станция на лифта. Ще видите кафява табела и път направо и наляво. Тръгнете направо и надолу по пътеката, за да съкратите пътя. След като стигнете лифта го заобиколете. Ще излезете на широко място с гледка към връх Голяма чаталка.

Тръгнете по пътеката с жълта маркировка (за връх Голяма чаталка) – навлиза се отново в гора. По пътеката има много красиви гледки. След 10 минути ще стигнете до табела – тук тръгнете наляво към град Сливен.


Пътеката е предимно песъчлива и върви успоредно на река Равна. Ще видите табелка за горния водопад Футула. На няколко места има упътващи табели към град Сливен. Около 10 минути след първия водопад ще стигнете и втория.

Може да се отбиете да го видите. Пътеката продължава все надолу. В един момент ще излезете на открито, ще видите лифта и ще минете под него. Тук вървите сред висока растителност. Не след дълго ще се включите в главната пътека. Тръгнете надясно към скалното образувание Халката и по познатия вече път.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Хижа „Синаница“ и Синанишко езеро – едно от най-красивите в България

Хижа „Синаница“ и Синанишко езеро – едно от най-красивите в България


Маршрути

изходна точка

Хижа „Вихрен“

денивелация положителна

663 м

денивелация отрицателна

436 м

трудност

3/6 средно

времетраене

3 часа и 50 минути

дължина и тип на маршрута

7.3 км в посока

Любопитна информация за Синанишко езеро

• Синанишкото езеро се счита за едно от най-красивите пирински езера.
• То се намира под връх Синаница на 2181 м надморска височина в едноименния циркус.
• Езерото е едно от най-дълбоките в Пирин планина – 11.5 метра.

Как се стига до Синанишкото езеро и хижа „Синаница“?

За да стигнете до хижата има няколко различни маршрута, най-популярните, от които са:

• Хижа „Вихрен“ – хижа „Синаница“ – 3 часа и 50 минути (описаният маршрут)
• Хижа „Яне Сандански“ – хижа „Синаница“ – 4 часа
• Хижа „Загаза“ – хижа „Синаница“ – 4 часа

С кола:
Хижа „Вихрен“, 10 км от гр. Банско

⚠️ВАЖНО – През летния сезон от местността „Шилигарника“ (първи паркинг) до хижа „Вихрен“ се забранява преминаването на МПС между 08:00 часа до 16:00 часа. Може да следите актуална информация в сайта на община Банско.

Пеша:
1. Хижа „Вихрен“ – Муратово езеро – 45 минути
2. Муратово езеро – Бъндеришка порта – 1 час и 5 минути
3. Бъндеришка порта – Синанишка порта – 1 час и 30 минути
4. Синанишка порта – Синанишко езеро и хижа „Синаница“ – 30 минути

Описание на маршрута

Хижа „Вихрен“ – Муратово езеро

Началото на маршрута е от хижа „Вихрен“. Следвате синьо-жълтата маркировка, като трябва да тръгнете нагоре по стълбичките пред хижата. Оттам има леко изкачване по камъни, а след това и кратък равен участък. След 10-15 минути от началото на маршрута ще стигнете мостче. Вместо да минавате по него, трябва да тръгнете надясно по камъните, успоредно на реката.

Малко след това има 15 минутно изкачване, което е най-трудната част от маршрута. Пътеката завива надясно и не след дълго пред вас ще се открие Муратовото езеро. В нашата статия може да прочетете подробно описание на маршрута от хижа „Вихрен“ до Муратово езеро.

Муратово езеро – Бъндеришка порта

От Муратово езеро поемете наляво и продължeте нагоре по сипеите, като следвате синьо-жълтата маркировка. Непременно се обърнете назад, за да се насладите на езерото от високо. След като превалите баира не се заблуждавайте, че това е Бъндеришката порта. Следва по-равна част. Отляво ще видите няколко езера от групата Овинати и продължете по пътеката, която криволичи през клекове. Най-накрая ще зърнете в далечината портата, която е седловината между Муратов връх и Дончови караули.

Оттук започва изкачване по морени, камънаци и сипеи. На места е доста стръмно и трябва да си помагате с ръце и да внимавате къде стъпвате. Оглеждайте се за синьо-жълтата маркировка по камъните, за да не се отклоните от целта. Частта от Муратово езеро до Бъндеришка порта се минава за час и малко. След като стъпите на Бъндеришка порта пред вас се разкрива гледка към обширното Спано поле.

Бъндеришка порта – Синанишка порта

От Бъндеришката порта следвайте синята маркировка и продължете леко надясно. Следва и най-приятната част от прехода – вървите по почти равна и добре отъпкана пътека. Местността, в която се намирате се нарича Голямо Спано Поле. По пътя може да срещнете много стада с крави и диви коне. Ако стадата са на пътеката е добре да ги заобиколите, защото наоколо е възможно да има и кучета, които да се спуснат към вас, затова бъдете внимателни!

Пътеката към Синанишкото езеро

След равния участък започва леко изкачване към Синанишката порта, което не е трудно, но отново трябва да внимавате. Когато стигнете портата идва и една от най-хубавите части – гледката към кристалните води на Синанишкото езеро и стръмните бели склонове на връх Синаница.

Синанишка порта – Синанишко езеро и хижа „Синаница“

От портата следва продължително слизане към хижа „Синаница“- първоначално по камъни, а след това по мека пътека измежду клековете.

Синанишкото езеро и хижа Синаница

Хижата изглежда близо, но слизането е продължително, все надолу и надолу. Най-накрая зад един завой се вижда простор за пране и след него се открива гледка към хижата и сините води на езерото. На юг от езерото се вижда връх Синаница (2516 м).

Синанишкото езеро
Връх Синаница в Пирин планина

Маршрутът не е много труден, с редуващи се изкачвания и равни участъци и с изглед към красивите пирински езера. Оттук може да изкачите връх Синаница, да минете през Синанишка порта към заслон „Спано поле“ или да се върнете по обратния път до хижа „Вихрен“.

 Синанишко езеро и хижа Синаница от връх Синаница

Основна информация за хижа „Синаница“

Хижа „Синаница“ се намира на брега на едноименното езерото в Северен Пирин. Хижата е сравнително малка. Спалните помещения са общи, като места са 48. Хижата разполага със столова и кухня. Банята и тоалетата са външна.

Нашето последно посещение на хижата беше юли 2020 година.

💡 Съвет: През зимата хижата е затворена. Не препоръчваме посещението ѝ освен ако нямате достатъчно опит.

✔️ Отваряработи през лятото
📅 Най-посещавана презюли-август
🛏️ Места48
💸Цена/нощувка20 лв.
🏕️ Къмпингуванеразрешено
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина2185 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефон0896 798 040; 0894 360 427

Информацията е обновена през септември 2022 г.

Забележителности в близост до хижа „Синаница“ и Синанишко езеро

Заслон „Спано поле“
Зсслон „Спано поле“ се намира в Северен Пирин. Разположен е на 2055 м н.в. в циркуса Малко Спано поле. Представлява 10 четири местни бунгала и основна сграда, в която се помещават кухнята, столовата и още едно по-голямо спално помещение. До заслона може да стигнете по различни маршрути. Заслонът се намира на около 2 часа и 30 минути от хижа „Синаница“.

Муратов връх
Върхът е висок 2669 м. Разположен е над Муратово езеро, но пътеката до него не е толкова лесна. Ако ви остане повече време на връщане от хижа „Синаница“ може да изкачите върха от Бъндеришка порта. От портата до върха са около 40 минути като се върви по камъни.


Често задавани въпроси


Къде можете да оставите колата?

Колата може да оставите на хижа „Вихрен“. Съветваме ви да сте там най-късно 7:30 часа, защото паркинга бързо се запълва. Паркингът е безплатен. През летния сезон от местността „Шилигарника“ (първи паркинг) до хижа „Вихрен“ се забранява преминаването на МПС между 08:00 часа до 16:00 часа.

Има ли вода по маршрута до Синанишкото езеро?

Вода по маршрута ще може да си налеете само от хижа „Вихрен“ и хижа „Синаница“.

Какво трябва да знаете за маршрута до Синанишкото езеро?

Преходът има едно по-трудно изкачване на Бъндеришка порта. Дoбре е да сте с удобни обувки. След Бъндеришка порта често има стада с крави и може да има и овчарски кучета, затова заобикаляйте отдалеч.

Лесен ли е маршрутът до Синанишкото езеро?

Маршрутът е със средна трудност, трябва да имате предишен опит в планината.

Подходящ ли е маршрутът до Синанишкото езеро за деца?

Маршрутът не е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Синанишкото езеро?

Маршрутът е подходящ за преминаване през летните месеци.

Други полезни ресурси

Важно е да следите метеорологичната обстановка в MeteoBlue.

Заслужава ли си да посетите Синанишкото езеро?

Определено езерото ще ви впечатли със своята красота. То е едно от езерата в Пирин, които със сигурност трябва да присъстват в списъка ви.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Заслон „Страшно езеро“ – с гледка към рилските зъбери

Заслон „Страшно езеро“ – с гледка към рилските зъбери


Uncategorized

До заслона има няколко маршрута, като два от най-популярните са:

Основна информация за заслон „Страшно езеро“

Заслон „Страшно езеро“ се намира в Рила планина на брега на едноименното езеро. Представлява каменна постройка с предверие и общо помещение. Има маса, няколко стола и печка. В заслона могат да спят комфортно 7 души, но при нужда побира и 15. До заслона няма тоалетни, затова при нужда се отдалечете максимално от езерото.

Нашето последно посещение на заслона беше юли 2021 година.

✔️ Отваряотворен е целогодишно
📅 Най-посещавана през
🛏️ Места7-15
💸Цена/нощувкане се заплаща
🏕️ Къмпингуванеразрешено
🐕 Позволено за кучетаняма информация
⛰️ Надморска височина2465 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефонняма

Информацията е обновена през септември 2022 г.

Маршрути от заслон „Страшно езеро“

 • Връх Попова капа – 30 минути
 • Хижа „Мальовица“ – 1 час и 30 минути
 • Заслон „Кобилино бранище“ – 2 часа
 • Рилски манастир (през заслон „Кобилино бранище“) – 5 часа
 • Хижа „Мечит“ (през Лопушки връх) – 5 часа и 30 минути
 • Хижа „Рибни езера“ – 6 часа

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Връх Мусала – най-високият връх в България и на Балканите

Връх Мусала – най-високият връх в България и на Балканите


Uncategorized

изходна точка

Боровец

денивелация положителна

684 м

денивелация отрицателна

104 м

трудност

3/6 средно

времетраене

3 часа в посока

дължина и тип на маршрута

7 км в посока

Любопитна информация за връх Мусала

• Връх Мусала е гордостта на Рила със своите 2925 метра. Той е най-всиокият връх в България и на целия Балкански полуостров.
• Върхът издига снага в Мусаленския дял на планината, на едно от основните рилски била – Мусаленското.
• Върховете Малка Мусала (2902 м) на изток-североизток и Малък Близнак (2777 м) – на юг, са в съседство с връх Мусала, на същото било.
• От върха се разкрива гледка към Пирин, Витоша, Средна гора, Родопите и величествената Стара планина.

Как се стига до връх Мусала?

С кола:
Лифт Ястребец, Боровец

С лифт: 
Лифт Ястребец – хижа „Ястребец“ – 20 минути

Пеша:
1. Хижа „Ястребец“ – хижа „Мусала“ – 1 час
2. Хижа „Мусала“ – Ледено езеро – 1 час и 30 минути
3. Ледено езеро – връх Мусала – 30 минути

Описание на маршрута

Хижа „Ястребец“ – хижа „Мусала“

От лифта тръгнете по главната пътека към хижата. Пътеката е почти равна и широка. Най-вероятно ще видите много хора и трудно бихте се объркали. Маршрута до хижата отнема около час, а маркировката, която трябва да следвате е червена. Повече информация може да прочетете в статията ни за хижа „Мусала.

Връх Иречек вляво и връх Мусала вдясно, отпред Мусаленското езеро

Хижа „Мусала“ – Ледено езеро

След като стигнете хижа „Мусала“ ви остават около 2 часа преход до върха. До хижата се намират първите три езера от езерната група Мусаленски езера. Тръгнете по дясната страна на езерото пред хижа „Мусала“. От тук започва постепенно изкачване, пътеката става все по-камениста и все по-често се върви по морени. По пътеката ще минете покрай две езера, първото от които е Алековото езеро. След около 30-35 минути ще достигнете до Леденото езеро.

Ледено езеро – връх Мусала

Сега е моментът да си отдъхнете преди последното изкачване. То е най-трудно и изморително заради голямата денивелация. Тук е и единствената чешма по пътя.


Има две пътеки – лятна и зимна. Зимната е камениста и стръмна, но има обезопасително метално въже.

За по-неопитните туристи е препоръчително да изберат лятната пътека. След около половин час нагоре ще стигнете най-високата точка на България.

Гледка от връх Мусала към Леденото езеро


Пред вас ще се открие уникална гледка към върхове и езера. На юг са Маричините езера, на север – Ледено езеро и местността, от която дойдохте, на изток – върховете Малка Мусала (2902 м) и Иречек (2852 м). При ясно време можете да видите в далечината на запад връх Мальовица.

Гледки към Рилските върхове от връх Мусала

Сградите на връх Мусала

Сигурно много от вас са изкачвали първенецът на Балканите връх Мусала и са забелязвали двете сгради на върха. Знаете ли обаче какви са те и за какво служат?

Първата от тях е метеорологична станция, изградена през 1932 г., на Националния институт по метеорология и хидрология. Тя е първата за България и най-високо разположената на Балканския полуостров метеорологична станция.

метеорологична станция, разположена на връх Мусала

Втората сграда е Базовата екологична обсерватория „Мусала“ на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН. В нея се извършват комплексен мониторинг на околната среда, глобалните промени в климата, физични и химични процеси в атмосферата и други изследвания.

Забележителности в близост до връх Мусала

Връх Иречек
Връх Иречек се намира в Източна Рила съвсем близо до връх Мусала. Той е висок 2852 метра и е на трето място по височина в Рила. До него може да се стигна от хижа „Мусала“ за около 3 часа.

Връх Дено̀ и Саръгьолски езера
Връх Дено̀ и Саръгьолски езера са разположени в Източна Рила, Мусаленския дял
Върхът е висок 2790 м н.в. и се нарежда на четвърто място по височина в Рила. Саръгьолските езера са скрити в подножието на връх Дено и са познати още като Жълтите езера. До върха се стига от хижа „Мусала“ за около 1 час и 15 минути, а до гледката към езерата за около 2 часа.

Маричини езера
Маричините езера са група от четири езера, разположени в Маричинския циркус, в Мусаленския дял на Рила. Циркусът е формиран между върховете Голям и Малък Близнак, връх Маришки чал и връх Манчо. От езерата извира река Тиха Марица, която се слива с река Права Марица и двете дават началото на най-дългата река, извираща от територията на България – Марица. Две от езерата пресъхват през лятото, а другите две са постоянни. Те са труднодостъпни, но може да ги видите от връх Мусала.

Базовата екологична обсерватория „Мусала“ разположена на едноименния връх

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на платения паркинг на лифт „Ястребец“. Трудно ще намерите безплатен паркинг в Боровец.

Има ли вода по маршрута до връх Мусала?

Вода по маршрута ще може да си налеете само от хижите.

Какво трябва да знаем за маршрута до връх Мусала?

Това е един от най-популярните маршрути в българските планини. През летния сезон се посещава от хиляди туристи, затова и трудно бихте се объркали по пътя до там.

Лесен ли е маршрутът до връх Мусала?

Маршрутът е със средна трудност, добре е да имате някаква физическа подготовка.

Подходящ ли е маршрутът до връх Мусала за деца?

Маршрутът не е подходящ за малки деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до връх Мусала?

Върхът е достъпен целогодишно, но ако решите да го изкачите през зимата е добре да имате опит в зимната планина или да бъдете с водач.

Други полезни ресурси

Информация за лифт Ястребец:
цени и работно време

Заслужава ли си да посетите връх Мусала?

Макар и един от най-популчрните маршрути, определено трябва да изкачите връх Мусала поне един път в живота си.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec